Google+
Home » Administratie » Tinerii vasluieni cu vȃrsta de cel puțin 16 ani vor putea face stagii de internship plătite la firme și autorități

Tinerii vasluieni cu vȃrsta de cel puțin 16 ani vor putea face stagii de internship plătite la firme și autorități

Internii, adică tinerii care vor lucra în baza unor contracte de internship (stagiu de practică), vor avea dreptul la o indemnizație lunară de cel puțin jumătate din valoarea salariului minim brut, în funcție de numărul de ore lucrate efectiv, iar perioada maximă în care vor putea lucra la aceeași firmă va fi de șase luni.

Vești bune pentru tinerii vasluieni care doresc să contribuie la rotunjirea bugetului familiei sau pentru cei care vor să acumuleze experiență profesională! Șeful statului a promulgat recent Legea internship-ului, care le permite tuturor celor cu vârstă de cel puțin 16 ani să lucreze pe perioade de pȃnă la șase luni, în cadrul unor programe plătite, la firme sau la autorități ori instituții publice.

Proiectul de lege, care a fost votat în urmă cu o lună în Parlament, introduce ″contractul de internship″ în domeniul raporturilor de muncă, contract prin intermediul căruia o persoană fizică (intern) se pregătește profesional și lucrează la o firmă sau la instituție ori autoritate publică (organizație gazdă), în schimbul unei indemnizații lunare de internship, de cel puțin 50% din salariul minim, proporțional cu numărul de ore de activitate desfășurată.

Documentul definește programul de internship ca „activitatea specifică desfășurată de intern pe o perioadă de timp limitată în cadrul unei organizații gazdă care are ca scop aprofundarea cunoștințelor teoretice, îmbunătățirea aptitudinilor practice și / sau dobândirea de noi abilități sau competențe”.

În perioada de internship, tânărul intern va trebui să-și îndeplinească îndatoririle scrise în contract, putând să lucreze maximum 40 de ore pe săptămână, nefiind permisă efectuarea de ore suplimentare. Mai exact, contractul nu se va putea încheia decât pe o perioadă maximă de 720 de ore, șase luni consecutive, și nu se va putea prelungi ulterior.

Internul își va desfășura activitatea sub observația unui îndrumător, care va fi unul dintre angajații special desemnați ai firmei sau instituției respective. El va putea face mai multe stagii de internship la aceeași organizație gazdă, dar numai dacă e vorba de programe de internship diferite, iar durata cumulată a acestora nu depășește șase luni.

Dacă angajatorul va dori să lucreze în continuare cu internul, acesta va trebui să-i facă un contract de muncă. Mai mult, dacă angajatorul încheie cu tȃnărul un contract în următoarele 60 de zile de la momentul când a expirat contractul de internship, firma va putea cere de la stat o primă de aproximativ 1.000 de euro pentru internul angajat.

La finalul internship-ului, internii vasluieni vor trece printr-o evaluare obligatorie, făcută de îndrumătorii lor. Procedura de evaluare se va finaliza cu un raport, care va include aptitudinile dobândite, comportamentul pe durata stagiului, nivelul de cunoștințe și competențe teoretice în domeniul respectiv, obiectivele de performanță atinse și alte concluzii. În baza acestui raport, fiecare intern va primi un certificat de internship, în care vor fi menționate perioada exactă de practică, activitățile desfășurate și calificativul obținut la evaluare.

Spre deosebire de stagiile obișnuite de practică, care de cele mai multe ori nu se desfășoară pe hârtie, internshipul presupune un angajament serios atât din partea internului, cât și din partea organizației gazdă. Perioada în care se face internshipul va fi considerată vechime în muncă (și, după caz, în specialitate), facilitȃndu-le astfel tinerilor intrarea pe piața muncii. (Mara GRIGORIU)

 

About Tehno Redactor

error: Content is protected !!
%d blogeri au apreciat: