Google+
Home » Administratie » Bârlădenii reclamă că au țânțari în bloc și ar vrea ca Primăria sau CUP să le facă gratuit lucrări de dezinsecție

Bârlădenii reclamă că au țânțari în bloc și ar vrea ca Primăria sau CUP să le facă gratuit lucrări de dezinsecție

de Mihaela NICULESCU

Mii de bârlădeni care locuiesc la bloc sunt nemulțumiți în această perioadă de invazia de țânțari din scările de bloc și din propriile apartamente. Deși s-au scurs 29 de ani de la Revoluție, mentalitatea cetățenilor a rămas captivă în trecut și ori de câte ori întâmpină probleme își îndreaptă privirea asupra autorităților ca să le rezolve.

Nici până acum nu au aflat, sau nu vor să înțeleagă, că toate problemele apărute în cadrul proprietății acestora, respectiv în blocuri, trebuie rezolvate de asociațiile de proprietari, acolo unde există, sau pur și simplu de cetățeni.

Zilele trecute, un bârlădean care locuiește în zona centrală a trimis redacției câteva poze, edificatoare de altfel, în care colonii întregi de țânțari colcăie în toate ungherele din bloc. Mulți bârlădeni cred că problema țânțarilor trebuie rezolvată de Compania de Utilități Publice, cea care de două luni încoace acționează o dată pe lună cu elicoptere și de două ori pe săptămână cu atomizoare și fum, pentru stârpirea insectelor. Reprezentanții Serviciului Deratizare, Dezinsecție și Dezinfecție de la CUP precizează pentru cetățeni că dezinsecția pe care o realizează în exteriorul clădirilor nu este eficientă și pentru interiorul acestora. În cazul blocurilor, dezinsecția subsolurilor se face punctual, prin contribuția financiară a proprietarilor din bloc, fie că sunt sau nu organizați în asociații.

Mai mult de trei sferturi din subsolurile blocurilor din Bârlad sunt pline de mizerie și de apă, un mediu propice în care țânțarii se înmulțesc foarte repede. Singura soluție pentru stârpirea țânțarilor, spun reprezentanții CUP, este efectuarea lucrărilor de dezinsecție la subsoluri. Aceștia precizează însă că, în conformitate cu procedurile în vigoare, pentru eficientizarea dezinsecției trebuie ca mai întâi subsolurile să fie curățate, rețeaua reparată, astfel încât să nu existe un mediu umed și abia apoi să se intervină cu substanțe de dezinsecție.

Echipele CUP au observat, în anii trecuți, că un impediment în realizarea dezinsecției nu îl reprezintă prețul, care este foarte convenabil, ci atitudinea cetățenilor vizavi de orele la care se efectuează dezinsecția. Aceștia comentează că pe timpul zilei au treabă și că lucrarea în sine îi deranjează, dar noaptea dacă s-ar executa asemenea lucrări, ar fi la fel de mult deranjați întrucât atomizoarele fac zgomot.

Anul trecut, de exemplu, o singură scară de bloc, din Asociația nr. 2 Bârlad, a apelat la serviciile de dezinsecție ale CUP. Anul acesta, nicio asociație de proprietari nu a solicitat dezinsecție, deși aproape toate se confruntă cu invaziile de țânțari de la subsol. Cetățenii ar vrea ca lucrările să se facă gratuit și când nu sunt acasă, fie de către Primărie, fie de către SC CUP și dacă s-ar putea, tot acestea să le curețe subsolurile, tot gratis. Legea Asociațiilor spune însă clar că toate lucrările de reparații și întreținere din interiorul condominiului se fac pe cheltuiala asociațiilor de proprietari, respectiv a proprietarilor de apartamente. 

About Tehno Redactor

error: Content is protected !!
%d blogeri au apreciat: