Home / Social / Canicula aduce inspectorii de muncă în control

Canicula aduce inspectorii de muncă în control

Inspectorii de muncă vor verifica dacă angajatorii oferă salariaților condiții optime de muncă pe timp de caniculă.

Sunt vizați agenții economici din toate domeniile de activitate, cu preponderență din sectoarele: construcții civile și industriale, construcții drumuri și poduri, agricultură, activități de panificație și patiserie, comerț, transporturi, textile.

“Având în vedere că iulie, august și septembrie sunt luni în care se înregistrează temperaturi ridicate, considerăm oportună declanșarea în perioada imediat următoare a unor acțiuni de monitorizare și control. Vom verifica dacă angajatorii respectă ordonanța privind măsurile ce pot fi aplicate în perioadele cu temperaturi extreme pentru protecția persoanelor încadrate în muncă”, ne-a declarat Gheorghe Chirvase, inspector șef al Inspectoratului Teritorial de Muncă Vaslui.

Potrivit legii, în cazul în care două zile consecutiv sunt peste 37 de grade sau indicele temperatură – umezeală depășește pragul critic de 80 de unități, angajatorii trebuie să ia măsuri speciale. Mai precis, ei au obligații privind reducerea intensității și ritmului activităților fizice, asigurarea ventilației la locul de muncă, alternarea efortului dinamic cu cel static și alternarea perioadei de lucru cu perioade de repaus, cu locuri umbrite cu curenți de aer. În plus, pentru menținerea stării de sănătate a salariaților trebuie să asigure apă minerală la o temperatură adecvată, între 2 și 4 litri de persoană pe zi.

Acțiunile vor avea ca scop și conștientizarea angajatorilor din județul Vaslui în vederea aplicării unor măsuri de protecție a salariaților pentru prevenirea accidentelor de muncă și îmbolnăvirilor profesionale. Inspectorii de muncă vor verifica modul în care se aplică și respectă legislația în vigoare privind protecția lucrătorilor în perioadele cu temperaturi extreme în care, conform datelor furnizate de ANMH, temperaturile depășesc 37°C sau, corelate cu condiții de umiditate mare, pot fi echivalate cu acest nivel. (Cristian DIMA)

About Tehno Redactor

x

Check Also

Peste 5.700 de beneficiari de ajutoare de lemne pentru încălzirea locuinței în această iarnă în județ

Peste 5.700 de familii ori ...

Magazinul unui fost polițist din Vaslui, distrus de un incendiu

Magazinul unui fost polițist din ...

126 de bolnavi infectați cu HIV/SIDA sunt tratați în spitalele din Vaslui și Bârlad

de Dănuț CIOBANU În județul ...

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d blogeri au apreciat: