Google+
Home » Administratie » Seniorii din Vaslui se confruntă cu mai multe lipsuri decȃt restul europenilor

Seniorii din Vaslui se confruntă cu mai multe lipsuri decȃt restul europenilor

Aproximativ 42,6% dintre românii cu vârsta de peste 65 de ani suferă de deprivare materială (sărăcie), în timp ce media pentru statele membre ale Uniunii Europene este de doar 12,8%, potrivit celor mai recente date Eurostat, de la nivelul anului 2016. Sărăcia în rândul persoanelor de vȃrsta a treia afectează cel mai mult statele din fostul bloc comunist, printre care se numără și Romȃnia, unde măsurile menite să îmbunătățească în timp situația pensionarilor se lasă, în continuare, așteptate. Între timp, mai multe state dezvoltate din Vestul Europei au devenit modele de succes în ceea ce privește politicile sociale prin care li se asigură un trai decent seniorilor, scrie portalul economica.net.

Cei peste 96.000 de pensionari din județul Vaslui îngroașă rȃndurile romȃnilor care trăiesc în sărăcie. Cu pensii mici, care nu le ajung să-și asigure necesarul zilnic pentru o viață decentă, seniorii vasluieni nici nu visează la traiul de lux al pensionarilor din cantoanele elvețiene, acolo unde datele statistice arată că doar 1,8% din bătrâni suferă de sărăcie.

Cu un PIB de 39.072 dolari pe cap de locuitor, Elveția se clasează pe primul loc în ceea ce privește sănătatea seniorilor săi, care reprezintă 23,4% din totalul populației, și pe locul secund în ceea ce privește speranța de viață a acestora, respectiv 85 de ani.

La polul opus, Romȃnia, cu un PIB de 26.500 dolari pe cap de locuitor, are peste un sfert din populație afectată de sărăcie, și aproape 50% din populația cu vârsta de peste 65 de ani suferă de deprivare materială. În aceste condiții, nu e de mirare că țara noastră se află mereu în a doua jumătate a clasamentelor care ordonează țările lumii în funcție de siguranța veniturilor, sistemul de sănătate și rata șomajului, indici de care depinde o bătrȃnețe liniștită.

Economiile din pensie, o iluzie pentru cei mai mulți seniori vasluieni

Conform celui mai recent studiu al Organizației Internaționale a Muncii „World Social Protection Report 2017 – 2019″, România cheltuie numai 8% din PIB cu pensii și ajutoare sociale pentru pensionari, procent care ne situează pe locul 32 în lume. Țări în care seniorii nu sunt așa de mult afectați de sărăcie, cum sunt Elveția și Marea Britanie, cheltuie chiar mai puțin decât România, doar 6,6 % din PIB. Totuși, persoanele în vȃrstă din aceste state nu se bazează exclusiv pe pensia de la stat, ci și pe alte surse de venit, inclusiv pe economiile acumulate pe parcursul vieții. Conform statisticilor din 2017, doar 41% din venitul pensionarilor elvețieni reprezintă pensia publică, iar 14% vine din economii. În același timp, în Marea Britanie, în medie, 43% din venitul pensionarilor vine din pensia de la stat si 12% din capitalul acumulat pe parcursul vieții. În Romȃnia, pensia publică nu ajunge pentru cheltuielile curente, iar de economii nu poate fi vorba în cazul celor mai mulți seniori.

Îngrijorător este și faptul că populația Romȃniei îmbătrânește rapid, și din ce în ce mai puțini tineri vor putea să susțină contribuțiile sociale pentru pensii. Potrivit raportului Națiunilor Unite, „World Population Aging”, în anul 2015, 24% din populație avea vârsta de peste 60 de ani, iar estimările spun că acest procent va crește pȃnă la aproape 30%, în 2030. Cifrele sunt mult peste media din estul Europei, unde 21% din populație avea vârsta de peste 60 de ani în 2015 și se preconizează că, peste un deceniu, vârstnicii vor reprezenta 25,7%.

Seniorii romȃni sunt mai puțin fericiți decât cei alte țări UE

Numai 30% dintre pensionarii din România declară că au fost fericiți tot timpul sau aproape tot timpul în ultimele 4 săptămâni, în timp ce, în medie, 57% seniorii din UE au declarat acest lucru, conform Eurostat. Pentru o viață fericită, seniorii au nevoie de o pensie decentă, dar și de multe alte lucruri, cum ar fi servicii medicale adaptate nevoilor unei populații îmbătrânite, transport în comun mai bun, atenția și sprijinul comunității. (Mara GRIGORIU)

About Tehno Redactor

error: Content is protected !!
%d blogeri au apreciat: