Home / Social / A fost modificat termenul limita pentru depunerea Declaratiei unice privind impozitul pe venit si contributiile sociale (P)

A fost modificat termenul limita pentru depunerea Declaratiei unice privind impozitul pe venit si contributiile sociale (P)

In sedinta din 12 iulie 2018, Guvernul Romaniei a hotarat ca 31 iulie 2018 va fi noul termen limita pana la care se poate depune Declaratia unica privind impozitul pe venit si contributiile sociale aferente anului 2017. Extinderea cu 2 saptamani a perioadei in care se poate depune Formularul 212 a venit ca urmare a blocarii aplicatiei prin care aceasta putea fi depusa in mediul virtual.

,,Termenul a fost extins deoarece atat bonificatia de 5% din impozitul pe venit aferent anului 2018 si platit integral pana la 15 martie 2019, cat si cea acordata corespunzator pentru contributiile sociale datorate, au suscitat interesul contribuabililor, care a determinat ingreunarea Spatiului Privat Virtual prin numarul foarte mare de accesari ale acestui serviciu online gratuit in apropierea expirarii termenului”, precizeaza Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF).

Va reamintim ca sunt obligate sa depuna aceasta declaratie persoanele fizice care au realizat in 2017 venituri in bani sau in natura din activitati independente, cedarea folosintei bunurilor (exceptie arenda), activitati agricole pentru care venitul net se stabileste in sistem real, piscicultura, silvicultura, transferul titlurilor de valoare, jocuri de noroc, in urma participarii la jocuri de noroc la distanta (online) sau festivaluri de poker. Cei care realizeaza venituri din jocurile de noroc online nu vor depune aceasta declaratie si in 2019, deoarece incepand din acest an taxele aferente acestor castiguri se vor retine la sursa. Unii operatori, cum ar fi Vlad Cazino au hotarat ca pentru castigurile din perioada 1 ianuarie 2018 – 15 iulie 2018 sa plateasca aceste taxe in numele jucatorilor.

Declaratia unica mai trebuie depusa de persoanele fizice cu domiciliul in Romania care au realizat venituri in strainatate, supuse impozitarii in Romania potrivit codului fiscal, dar si contribuabilii care au efectuat cheltuieli pentru acordarea de burse private si solicita restituirea acestora si/sau care opteaza pentru virarea unei sume reprezentand pana la 2% din impozitul datorat pe venitul net anual impozabil/castigul net anual impozabil pentru sustinerea entitatilor nonprofit care se infiinteaza si functioneaza in conditiile legii sau a unitatilor de cult.

Declaratia se poate depune atat pe baza de formular la registratura administratiilor fiscale teritoriale, cat si in Spatiul Public Virtual pe baza de nume de utilizator si parola,cu certificat digital calificat, prin intermediul portalului e-guvernare.ro. Pentru a simplifica completarea si depunerea online a acestei declaratii, ANAF pune la dispozitia contribuabililor o aplicatie dedicata.

Nu uitati ca nedepunerea declaratiei in termenele prevazute de lege atrage dupa sine amenzi de la 50 lei la 500 de lei, conform art. 336, alin.(3) din Codul de Procedura Fiscala.

About Mihai Vasile

x

Check Also

Mașinile de la școlile de șoferi au interzis în centrul municipiului Vaslui

de Dănuț CIOBANU Primăria Vaslui ...

Ambrozia dispare din zonele verzi ale Vasluiului

Goscom Vaslui desfășoară, în această ...

Banii europeni conving tot mai mulți vasluieni să se califice în sectorul agricol

Vasluienii sunt tot mai interesați ...

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d blogeri au apreciat: