Home / Administratie / Taxele nesimțite stabilite înadins să alunge firmele bârlădene de la Târgul de Sf. Ilie, de către bucureștenii aduși de autorități să organizeze evenimentul

Taxele nesimțite stabilite înadins să alunge firmele bârlădene de la Târgul de Sf. Ilie, de către bucureștenii aduși de autorități să organizeze evenimentul

de Mihaela NICULESCU

Așa sunt incurajați investitorii locali de către autoritățile locale! Nici în acest an, comercianții bârlădeni de mici și bere nu au putut participa la Târgul de Sf. Ilie (fosta Sărbătoare a Berii), întrucât firma veșnic organizatoare a sărbătorilor bârlădene a continuat să-i țină departe.

Firma bucureșteană Viobeti SRL, tocmită de autoritățile locale să organizeze evenimentul, le-a băgat sub nas comercianților bârlădeni taxe exorbitante de închiriere a tarabelor. Comercianții bârlădeni spun că acesta este planul prin care firma s-a asigurat că-i pune pe fugă (așa cum a făcut și firma care a monopolizat centrul urbei la Zilele culturale ale Bârladului) și de a lăsa culoarul liber comercianților din București, partenerii de afaceri ai firmei organizatoare.

„Noi, care aducem bani la bugetul orașului prin plata taxelor și impozitelor locale, suntem fugăriți din Bârlad de fiecare dată când această firma, Viobeti, organizează târguri și sărbători la noi. Am vrut să închiriez și eu patru tarabe unde să vând mici și bere la Târgul de Sf. Ilie și am rămas uimit când mi s-au cerut 3.500 lei pe zi, taxă de închiriere a unei tarabe. În total, pentru cele patru tarabe trebuia să plătesc 42.000 lei (peste 400 de milioane de lei vechi), pe timpul târgului, 10.500 de terasă pentru cele trei zile de târg. Nu mi-am putut permite acest lucru pentru că vânzările nu acoperă nici pe departe aceste taxe. Am refuzat și eu și alți bârlădeni și am închiriat locuri la bâlciul de la Banca”, a declarat pentru Est News un comerciant bârlădean nemulțumit de felul în care firma Viobeti este lăsată de autorități să-și facă jocul.

Planul perfid de alungare a comercianților locali s-a făcut cu protecția exclusivă a conducerii Bârladului, care a fost avertizată încă de acum câteva luni de ceea ce urmează să se întâmple de doi dintre comercianții bârlădeni, prezenți la o ședință de consiliu local. Așa că, în loc să-și protejeze cetățenii care trăiesc de pe urma comerțului și contribuie la bugetul local, autoritatea locală folosește banii încasați de la ei și de la toți bârlădenii pentru a plăti firmei bucureștene o parte din facturile la utilități.

Anul acesta, de exemplu, Primăria a pus la dispoziția firmei care organizat Târgul de Sf. Ilie toate utilitățile necesare. Aleșii locali au decis să ia din banii noștri, ai bârlădenilor, și să contribuie cu suma de 9.000 de lei pentru plata curentului electric și a apei consumate de comercianții din București în timpul activităților de comerț desfășurate la târg, precum și a serviciilor de curățare a mizerie lăsată în urmă.

Reprezentanții Primăriei spun că organizarea sărbătorilor locale de către firme specializate este o variantă avantajoasă pentru administrația locală, scutind-o de alocarea de sume substanțiale, peste 50.000 de lei, cât ar costa dacă ar organiza Primăria. Despre cât s-ar încasa la bugetul local în urma închirierii domeniului public, primăria nu vorbește. Și nici despre șansa pe care ar da-o comercianților și producătorilor autohtoni de a mai câștiga ceva bănuți.

De parcă cetățenii Bârladului nu au destulă minte cât să-și dea seama că firma adusă să organizeze evenimentul are numai de câștigat din această activitate și, că dacă nu ar fi profitabil, nu s-ar lega la cap!

Prețuri mari, lume puțină

După ce a alungat comercianții bârlădeni de mici și bere, firma organizatoare a constatat o participare destul de slabă la târg a firmelor agreate. Bârlădenii au observat că în locul special amenajat erau doar câteva terase la care se vindeau mici, friptură și bere. Din păcate, în cele trei zile de târg numărul clienților acestor terase a fost mult mai mic decât în anii trecuți, vânzările fiind ceva mai bune seara.

„Sunt prea mari prețurile, unele mai mari ca pe litoral. Micii, 3,5 lei bucata, la un gramaj foarte mic, ceafa – 17 lei, coasta – 19 lei, ciolanul presat – 15 lei, kurtos kolacs – 15 lei, iar porumbul fiert– 5 lei bucata. Cel mai ieftin produs este gogoașa cu ciocolată – 2 lei bucata, cu ciocolata topită de soare. La prețurile astea nu-ți prea vine să cumperi, mai ales dacă te uiți cât de insalubre sunt terasele și cât de îndoielnică este igiena celor care prepară carnea”, ne-a declarat, ieri, un bârlădean aflat la Târg.

Bârlădenii nu mai sunt atrași de parcul de distracții, nici de modul în care sunt serviți la terasele amenajate în târg și nici de suvenirurile cu care îi întâmpină unii comercianți de mărunțișuri. Anul acesta, comercianții de mărunțișuri au lipsit în masă, esplanada din fața Halei Centrale fiind mai mult goală. Noroc de câțiva artiști bârlădeni și din județ, care au venit cu articole de artizanat, mai pe gustul clienților. Artiștii bârlădeni nu au plătit nicio taxă, în schimb, vânzătorii de suveniruri au plătit taxe în locuri diferite, unii la Primărie, alții la firma organizatoare.

„Pentru trei zile de târg am plătit 81 de lei la Primărie. Nu e mult, dar nici puțin, având în vedere că vânzările au mers tare prost. Bârlădenii ar fi interesați să cumpere, dar la prețuri foarte mici. După lăsarea întunericului marfa nu a mai putut fi văzute de clienți, pentru că tarabele nu erau luminate. Așa ceva nu am mai văzut la nici un târg pe unde am mai fost”, ne-a declarat o comerciantă din Huși.

Nemulțumiri au avut și alți comercianți care au închiriat tarabe de la firma organizatoare.

„Am plătit 700 de lei, chiria tarabei pe trei zile. E destul de mult și a trebuit să mai creștem un pic prețul produselor, dar asta ne-a alungat clienții. Unii erau interesați să cumpere ii, dar 100 de lei li s-a părut un preț exagerat”, a spus un comerciant din zona Tecuciului, care a mărturisit că nu va mai veni la Bârlad dacă chiria va rămâne la fel și pe viitor.

Atracția principală a acestei prime ediții a Târgului de Sf. Ilie a fost muzica. Oamenii s-au bucurat să o revadă pe îndrăgita interpretă de muzică populară Irina Loghin, după ce în serile anterioare au ascultat câțiva artiști mai puțin cunoscuți, pe care firma organizatoare i-a adus să urce pe scenă.

About Tehno Redactor

x

Check Also

Colectarea selectivă a deșeurilor menajere a intrat în faza de amenințări

de Dănuț CIOBANU  Reprezentanții Fondului de Mediu au inspectat ...

Biserica din Mânjești, cuprinsă de un incendiu. 30 de oameni s-au autoevacuat

Peste 30 de oameni s-au evacuat din biserica din ...

Salariile de 1.500 de lei din mediul privat golesc județul Vaslui de forța de muncă

Exodul forței de muncă din județul Vaslui a trecut ...

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d blogeri au apreciat: