Home / Social / Asociația Astronomică „Sirius” Bârlad: „Eclipsa de Lună de mâine noapte nu va aduce niciun cutremur și niciun cataclism”

Asociația Astronomică „Sirius” Bârlad: „Eclipsa de Lună de mâine noapte nu va aduce niciun cutremur și niciun cataclism”

de Mihaela NICULESCU

Cea mai lungă eclipsă totală de Lună a secolului XXI va putea fi observată mâine noapte și de la Bârlad. Ea va dura șase ore și paisprezece minute.

Începutul eclipsei prin penumbră, va avea loc la ora 20.14:47, începutul eclipsei parțiale la ora 21.24:27, iar începutul eclipsei totale la 22.30:15. Specialiștii spun că este un fenomen astronomic spectaculos, în special prin durata acestuia. Bârlădenii pasionați de astronomie vor putea observa fenomenul, vizual, telescopic și fotografic, de pe terenul din fața Liceului „Mihai Eminescu”. Asociația Astronomică „Sirius”, prezidată de profesorul Ioan Adam, invită pe toți cei care vor să vadă frumusețea eclipsei, să participe la observațiile astronomice organizate în fața liceului bârlădean.

Eclipsele de Lună sunt vizibile de oriunde de pe Pământ, cu condiția să fie noapte. Cu toate acestea, durata eclipsei pe care o vedeți va depinde de cât de aproape este Luna de Pământ și de locul din care observați fenomenul. În timpul eclipsei totale de Lună, astrul nopții capătă o culoare roșie intensă. Deci, de ce nu arată Luna ca și cum ar fi în întuneric? Schimbarea de culoare se produce deoarece acționează atmosfera Pământului: aerul împrăștie lumina cu lungime de undă scurtă mai mult decât lumina cu lungimea de undă mai mare. Culorile, cum ar fi verde și albastru, au lungimi de undă mai scurte decât roșu sau portocaliu, astfel încât acestea se împrăștie mai mult – și ceea ce a mai rămas este partea roșie a luminii emise de Soare. Luna poate deveni roșie sau colorată în altă nuanță în timpul totalității eclipsei de Lună. Culoarea pe care o vedem pe Lună în timpul totalității depinde de cantitatea de praf /poluarea aerului și de norii din atmosferă. Dacă a existat o erupție vulcanică recentă, Luna va avea o nuanță mai închisă de roșu. Eclipsa de pe 27 iulie nu va aduce niciun cutremur sau vreun cataclism, va fi un spectacol astronomic deosebit, un prilej pentru cercetători de a obține date importante legate de acest fenomen astronomic”, a precizat profesorul Ioan Adam, într-un comunicat trimis redacției noastre.

Eclipsa de lună va fi vizibilă de pe teritoriul României la începutul serii de mâine. Luna va răsări la Bârlad aproape de începutul eclipsei parțiale, în jurul orei 21.15, iar după aproape o oră, în vecinătatea Lunii va putea fi zărită și planeta Marte. Ultima eclipsă totală de lună s-a produs pe 31 ianuarie 2018.

Potrivit agenției spațiale NASA în secolul XXI Pământul va experimenta 228 de eclipse lunare. Cele mai multe eclipse de lună într-un an (trei eclipse) vor avea loc în 2027 și 2028, iar cele mai multe eclipse de soare într-un an (patru eclipse) se vor produce în 2029”, se mai menționează în comunicatul de presă.

About Tehno Redactor

x

Check Also

Angajatorii vasluieni și Inspecția Muncii au făcut pace la Comisia de Dialog Social

Ieri, în cadrul Comisiei de Dialog Social de la ...

Cum rezolvă primarul „Pinocchio” problema spațiului locativ la Bârlad

de Mihaela NICULESCU   Mințită și abandonată. Așa se ...

Expoziție dedicată luptei polonezilor în timpul celui de-al Doilea Război Mondial

Muzeul Județean ”Ștefan cel Mare” Vaslui și Consiliul Județean ...

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d blogeri au apreciat: