Home / Sanatate / Între pasiune, neajunsuri și speranțe. Ambulanțierii, în zi de sărbătoare

Între pasiune, neajunsuri și speranțe. Ambulanțierii, în zi de sărbătoare

de Mihaela NICULESCU

Mâine este Ziua Națională a Ambulanței din România. Este al patrulea an în care se marchează această zi și în România.

Angajații Serviciului de Ambulanță Județean (SAJ) Vaslui vor sărbători prin muncă ziua lor, fiind pe baricade, la datorie, așa cum sunt în fiecare zi, indiferent că e weekend, caniculă sau zăpadă, indiferent de problemele personale cu care se confruntă. SAJ Vaslui va trimite o delegație formată din 11 persoane la Alba Iulia, unde va fi sărbătorită Ziua Națională a Ambulanței din România, în an centenar.

Ziua de 28 iulie este motiv de sărbătoare, dar și un prilej bun de analiză retrospectivă a activității. În primele șase luni ale acestui an, ambulanțele de la SAJ Vaslui au parcurs 1.263.000 kilometri și au intervenit la 27.794 cazuri, din care 256 au fost accidente. Cele mai frecvente patologii înregistrate la pacienții care au fost asistați de echipajele SAJ au fost cele digestive (4.071), urmate de stări febrile (3.182), diverse traumatisme (2.582), afecțiuni neurologice (2.147), afecțiuni psihiatrice (1.950) și afecțiuni ginecologice (770).

SAJ Vaslui încearcă să onoreze apelurile în cel mai scurt timp posibil, dar uneori nu reușește, din cauza dotării necorespunzătoare cu ambulanțe performante. La acest moment, parcul auto are în dotare 23 de ambulanțe pentru Compartimentul de Urgență, o ambulanță pentru transport sanitar neasistat, trei ambulanțe pentru consultații la domiciliu, fără capacitate de transport. Din cauza vechimii foarte mari (sunt ambulanțe cu un milion de kilometri la bord, iar cele mai noi au deja 300.000 kilometri la bord), niciodată nu sunt toate funcționale în același timp. Din păcate, această problemă nu reprezintă o urgență pentru decidenți, Ministerul Sănătății sfătuindu-i pe ambulanțieri să se descurce cum pot, cu mijloacele pe care le au, până când va achiziționa mașini pe care să le distribuie în teritoriu.

Cei 14 medici de la SAJ Vaslui, 97 asistenți medicali, 86 de șoferi ambulanțieri și patru operatori în dispecerat, fac de multe ori imposibilul, reușind să temporizeze și să prioritizeze cazurile astfel încât să ajungă, în cele din urmă, la pacienți, în timp util. Chiar dacă există nemulțumiri legate de timpul de așteptare, oamenii de pe ambulanță rămân cei mai respectați în rândul cadrelor medicale din România. Ei reușesc să salveze vieți aflate pe muchie de cuțit, în condiții meteo extreme, în condiții de personal subdimensionat și cu o dotare precară a parcului auto.

Daniel Ungureanu este medic pe ambulanță din 2009, între timp devenind purtătorul de cuvânt al SAJ Vaslui. În preajma Zilei Ambulanței acesta a făcut o mărturisire cititorilor noștri explicând ce înseamnă să fii medic pe ambulanță în România anului 2018.

A fi medic la Ambulanță înseamnă a practica medicina puțin altfel, fără a avea confortul unui spital sau al unui cabinet medical din policlinică; înseamnă a lucra pe terenul pacientului, la el acasă, la el la serviciu sau pe stradă; înseamnă a avea un program altfel, cu ture de zi și ture de noapte, inclusiv la sfârșit de săptămână; înseamnă a lucra în orice condiții meteo atât, vara, pe caniculă cât și iarna, pe zăpadă, atât pe ploaie cat și pe vânt; înseamnă a lucra atât cu pacienți pașnici cât și cu pacienți violenți prin patologia lor. Patologia cu care se confruntă un medic de ambulanță este foarte diversă și tocmai de aceea un astfel de medic trebuie să fie foarte bine pregătit. Avem pacienți începând de la nou-născuți până la vârstnici chiar si de 100 de ani; atât cu patologie medicală cât și chirurgicală, de la gravide la tot felul de accidente, de la pacienți psihiatrici până la pacienți pediatrici; de la pacienți cu patologie ușoară, care rămân acasă cu o rețetă, până la pacienți în stare foarte gravă, în cazul cărora lupta cu secundele este foarte importantă pentru a le asigura supraviețuirea. Într-un cuvânt, diversitate. Atunci când această muncă se face cu pasiune, satisfacțiile nu întârzie să apară. Nimic nu este mai plăcut decât atunci când reușești să repornești o inimă care se oprise, sau atunci când auzi plânsetul unui nou-născut a cărui naștere ai asistat-o in ambulanță. Personal, mai am o satisfacție: în calitate de formator, am participat alături de directorul medical la programele de pregătire profesională desfășurate lunar la sediul SAJ, în cadrul cărora am pregătit asistenți și ambulanțieri pentru a fi mai buni în activitatea pe care o desfășoară, iar rezultatele nu au întârziat să apară. Există destule cazuri de pacienți care s-au aflat în stop cardio-respirator și care au fost resuscitați cu succes de echipaje cu asistent medical, pentru că nu tot timpul este disponibil un echipaj cu medic. Cel mai cunoscut este cazul creatorului formației <<Rotaria>> din Vaslui care a supraviețuit, iar astăzi este bine, după ce a fost resuscitat în stradă de două echipaje cu asistent medical de la Ambulanță. Trecând acum la cifre, în primele șase luni ale anului in curs, echipajele SAJ au asistat 121 de pacienți aflați în stop cardio-respirator, iar 34 din aceștia (28%) au răspuns favorabil la resuscitare, fiind transportați ulterior la spitalele județului. Am vrea să-i salvăm pe toți cei aflați la limita dintre viață și moarte, dar, din păcate, nu suntem Dumnezei”, a declarat dr. Daniel Ungureanu.

Acesta mai spune că dincolo de frumusețea profesiei pe care și-au ales-o din pasiune, el și colegii săi se lovesc de anumite neajunsuri create în special de dotarea precară a SAJ Vaslui.

Există și dificultăți întâmpinate în această activitate, în special determinate de vechimea parcului auto. Se lucrează în acest moment cu ambulanțe foarte uzate, atât fizic cât și moral, care se defectează des și care îngreunează ajungerea mai rapidă la pacienți, dar speranța moare ultima și astfel există promisiuni de înnoire a parcului de ambulanțe în cursul acestui an. Ar mai fi unele nemulțumiri legate de apelurile abuzive, la care pacienții nu sunt găsiți (apeluri false) sau la care aceștia refuză transportul la spital motivând că doreau doar o părere medicală, și sunt câteva sute în acest an. Având în vedere această situație, solicităm înțelegere din partea populației, în sensul de a nu face abuz și de a suna la 112 când cetățenii județului au cu adevărat o urgență ce impune prezența echipajelor noastre, Serviciul de Ambulanță fiind un serviciu de urgență. Altfel, există riscul ca un pacient în pericol vital iminent să nu poată beneficia de ambulanță deoarece aceasta este trimisă la un caz ce putea fi rezolvat la dispensar, centru de permanență sau policlinică”, a mai adăugat dr. Daniel Ungureanu.

Membrii echipajelor de pe ambulanță sunt pentru locuitorii județului îngeri păzitori, mulți datorându-le acestora faptul că sunt în viață. În prag de sărbătoare, fiecare vasluian care a trecut pe lângă moarte sau a fost asistat medical, la un moment dat, de oamenii de la Ambulanță, ar trebui să le ureze să aibă parte de multă putere de muncă. Au nevoie, pentru că prin foarte multă dăruire și implicare sfidează neajunsurile, având același țel: de a-și respecta profesia prin realizarea unui act medical de calitate.

Cu ocazia Zilei Naționale a Ambulanței din România, vreau să mulțumesc tuturor colaboratorilor, fără de care activitatea noastră nu s-ar putea desfășura, dar nu în ultimul rând, să mulțumesc dragilor mei colegi pentru efortul depus zi de zi în misiunea nobilă de salvare a vieții, să le urez sănătate, succes și un sincer <<La Mulți Ani!>>, este urarea pe care dr. Daniel Ungureanu o face celor de la SAJ Vaslui, de ziua lor.

About Tehno Redactor

x

Check Also

Echipamente medicale de 10,3 milioane lei pentru ambulatoriul Spitalului de Urgență Vaslui

de Dănuț CIOBANU Spitalul Județean ...

Copil de trei ani, dus în stare gravă la spital după ce a fost mușcat de câinele vecinilor

Un băiat în vârstă de ...

Vasluienii leșină pe capete din cauza caniculei

Nu mai puțin de 5 ...

%d blogeri au apreciat: