Home / Administratie / Prima ediție a Taberei de Creație Pictură, o reușită

Prima ediție a Taberei de Creație Pictură, o reușită

de Mihaela NICULESCU

Zestrea Muzeului „Vasile Pârvan” din Bârlad s-a îmbogățit, la sfârșitul săptămânii trecute, cu 19 lucrări de pictură realizate de artiști de referință ai artei plastice românești în cadrul primei tabere de creație organizate de această instituție culturală. Liviu Suhar, Costin Neamțu, Corneliu Vasilescu, Florin Morun, Dumitru Macovei, Carmen Poenaru, Letiția Oprișan, Ioan Orație, Ștefan Pelmuș, cărora li s-a adăugat pe ultima sută de metri și bârlădeanul Nicu Maxim, au reușit să creeze în ateliere improvizate, în locuri alese de ei, lucrări care ar face cinste oricărui muzeu din țară și străinătate.

Vineri după-amiază, aproape toți artiștii plastici care au participat la prima ediție a taberei de pictură de la Bârlad au fost prezenți la inaugurarea expoziției colective cuprinzând lucrările realizate la Bârlad, panotată pe holul de la etaj al corpului central al Muzeului „Vasile Pârvan”.

„Acești artiști provin dintr-o generație pe care o consider ca făcând parte din grupul nobiliar al artei plastice contemporane. Unii au experiență de 60 de ani și multe participări în expoziții în țară și străinătate. Cei care i-au urmărit în timp au reușit să vadă cât de mult au evoluat. Acum au ajuns pe culmile cele mai înalte ale creației lor, o creație confirmată, ce poate fi tezaurizată în patrimoniul cultural național”, a declarat, pentru Est News, muzeograful Nicoleta Arnăutu.

Pe lângă prezentarea evenimentului în sine, realizată de Mircea Mamalaucă, directorul muzeului, o parte dintre artiști a ținut să ia cuvântul și să-și exprime impresiile create în timpul taberei de pictură de la Bârlad.

„M-am simțit ca într-o adevărată familie alături de colegii mei din țară, dar și de oamenii locului, deosebit de ospitalieri și destul de interesați de artă în general. Tabăra de pictură de la Bârlad este un semn de revigorare a activităților cultural-artistice din acest oraș. Ne simțim onorați de invitație și pentru faptul că operele noastre vor fi găzduite de muzeul din Bârlad, care nu este un muzeu de provincie, ci unul european”, a declarat Liviu Suhar.

Printre artiștii care au fost plăcut surprinși de spiritul cultural al orașului, se numără și Florin Morun, din Iași, care a recunoscut că a venit la Bârlad cu neîncredere.

„Sincer, când am primit invitația am fost destul de reticent. Mă gândeam: ce-mi poate oferi Bârladul, un loc lipsit de subiect pentru mine ca artist? Ulterior am constatat că m-am grăbit în aprecieri. În urma contactului cu oamenii și locurile de aici, inima a început să-mi bată mult mai dinamic și mi-ar plăcea să revin la Bârlad la următoarea ediție a Taberei de creație”, a mărturisit artistul plastic Florin Morun.

La inaugurarea expoziției permanente cu lucrări ale artiștilor prezenți la prima ediție a taberei de creație de la Bârlad au participat și primarul Dumitru Boroș și viceprimarul Roxana Miron Feraru. Atât conducerea muzeului cât și artiștii plastici le-au mulțumit pentru implicarea în organizarea evenimentului.

Directorul Mircea Mamalaucă a promis artiștilor că cea de-a doua ediție a Taberei de creație se va desfășura în peisajul mirific al mânăstirii Bujoreni, un loc plin de liniște și inspirație, potrivit creației.

About Tehno Redactor

x

Check Also

Dodeștiul, singura comună din județ care ia bani de la Fondul de Ameliorare a Fondului Funciar

Comuna Dodești este singura comună ...

Primarul orașului Murgeni: „Să dea Dumnezeu ca actuala putere să nu desființeze ceva”

Asfaltări pe toate străzile principale, ...

Județul Vaslui este pe primul loc în România la recoltarea de măceșe

Direcția Silvică (DS) Vaslui a ...

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d blogeri au apreciat: