Home / Administratie / Nu-i de glumă cu Big Brother la serviciu!

Nu-i de glumă cu Big Brother la serviciu!

De astăzi, angajatorii vasluieni își pot monitoriza video salariații, inclusiv conversațiile pe care le poartă aceștia în timpul programului de lucru.

Dacă o parte dintre vasluieni s-au obișnuit de mult timp să-și desfășoare activitatea sub obiectivul vigilent al camerelor de supraveghere, începȃnd de astăzi, 31 iulie, legea le permite tuturor angajatorilor să-și monitorizeze video salariații, însă numai în anumite condiții. Oficial, Big Brother devine noul coleg de la muncă, dar prezența lui trebuie discutată în avans cu toți angajații.

Au apus zilele în care salariații puteau face aproape orice în timpul programului de muncă, iar moda bȃrfelor la cafea, în birourile și pe holurile instituțiilor private, e pe cale să se încheie. Actul normativ care le dă voie angajatorilor să nu-i scape din ochi pe salariați și să le monitorizeze conversațiile de la lucru a intrat astăzi în vigoare și se va aplica în anumite condiții.

Mai exact, angajatorii vor putea apela la monitorizarea salariaților numai atunci când acest lucru este important pentru companie. Totodată, introducerea monitorizării va trebui discutată în avans cu reprezentanții salariaților, după cum reiese din Legea nr. 190 / 2018, care conține câteva măsuri pentru aplicarea Regulamentului general pentru protecția datelor (GDPR).

Acest regulament reprezintă, începând cu data de 25 mai 2018, cadrul legal european unic în materie de prelucrare a datelor personale. Prevederile lui se aplică, în mod direct, în toate statele membre ale Uniunii Europene, fără nicio excepție, astfel că și angajatorii din județul Vaslui riscă amenzi de până la 4% din cifra de afaceri totală anuală corespunzătoare exercițiului financiar anterior, în situația în care nu respectă regulile GDPR.

În ce condiții puteți fi monitorizați la serviciu

Vasluienii trebuie să știe că supravegherea video la locul de muncă este permisă numai dacă angajatorii ori reprezentanții acestora le-au explicat foarte clar cȃnd anume și de ce urmează să fie supravegheați cu echipamente video.

Potrivit legii, pot fi ″utilizate sisteme de monitorizare prin mijloace de comunicații electronice și / sau prin mijloace de supraveghere video la locul de muncă, numai în cazul în care interesele legitime urmărite de angajator sunt temeinic justificate și prevalează asupra intereselor sau drepturilor și libertăților persoanelor vizate″.

De asemenea, angajatorii pot recurge la măsura monitorizării video a salariaților numai ″dacă alte forme și modalități mai puțin intruzive de supraveghere, pentru atingerea scopului urmărit de angajator, nu și-au dovedit anterior eficiența″.

Este important de știut că durata de stocare a datelor cu caracter personal colectate de la angajați ″trebuie să fie proporțională cu scopul prelucrării, dar nu mai mare de 30 de zile, cu excepția situațiilor expres reglementate de lege sau a cazurilor temeinic justificate″.

Concret, monitorizarea video se poate face, de către angajatori, în condiții și scopuri clar determinate, în principal pentru realizarea unor interese legitime, cu condiția să nu se prejudicieze drepturile și libertățile fundamentale sau interesul salariaților. Este interzisă prelucrarea datelor cu caracter personal prin mijloace de supraveghere video în spații în care se impune asigurarea intimității persoanelor, cum sunt vestiarele, cabinele de duș, toaletele și alte locații similare.

Autoritatea Națională de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal a primit deja numeroase sesizări în care angajații se plȃngeau că, prin instalarea camerelor de supraveghere video în birouri, s-a luat o măsură disproporționată, a fost încălcat dreptul la viață privată al salariaților și s-a creat în rândul celor vizualizați sentimentul unei supravegheri continue, o stare de presiune la locul de muncă și un disconfort cauzat de monitorizarea permanentă.

Cum subiectul este unul extrem de sensibil, datele colectate trebuie să fie strict cele necesare îndeplinirii scopului declarat de către angajator, pentru a evita astfel ingerințele în viața privată a unei persoane. Măsura monitorizării video trebuie să fie aplicată numai după ce, în prealabil, au fost puse în practică soluții mai puțin intruzive, respectiv controlul și supravegherea salariaților de către reprezentanții angajatorului. (Mara GRIGORIU)

About Tehno Redactor

x

Check Also

Expoziție dedicată luptei polonezilor în timpul celui de-al Doilea Război Mondial

Muzeul Județean ”Ștefan cel Mare” Vaslui și Consiliul Județean ...

Doi pui de tigru bengalez, achiziționați de Grădina Zoologică din Bârlad. Când ii vor putea vedea vizitatorii?

de Mihaela NICULESCU Doi pui de tigru bengalez vor ...

Vasluiul va fi în următorii ani unul din județele cu cei mai puțini salariați din România

de Dănuț CIOBANU  Județul Vaslui va avea în următorii ...

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d blogeri au apreciat: