Google+
Home » Sanatate » Ziua Națională a Ambulanței

Ziua Națională a Ambulanței

Serviciul de ambulanță a împlinit 112 ani de existență, 28 iulie fiind data la care, în 1906, a apărut prima salvare.

La 28 iulie 1906, Prof. Dr. Mina Minovici punea bazele Societății de Salvare din București, primul serviciu civil de ambulanță din România și al treilea de acest fel din Europa.

“Deși își începea drumul cu doar o trăsură, Salvarea avea să evolueze rapid, ajungându-se ca la ora actuală să avem nu numai servicii moderne de ambulanță în fiecare județ al țării, capabilități de transport medical aerian și acvatic, ci și un Sistem Național Unic pentru Apeluri de Urgență, cunoscut de populație după numărul telefonic: 112. Nu vom ști niciodată cu exactitate câte milioane de vieți au fost salvate de serviciile de ambulanță în peste un secol de funcționare, dar știm că dacă ne uităm la datele sintetice dintr-un singur an al unui singur serviciu județean vom fi uimiți de dimensiunea activității acestuia. De pildă, numai în București și Ilfov ambulanțele străbat anual circa 6 milioane de kilometri pentru a răspunde neîntrerupt celor peste trei sferturi de milion de solicitări de ajutor medical.

De aceea astăzi, la ceas aniversar, se cuvine să-i omagiem pe acei eroi anonimi ai secolului XXI, îmbrăcați în uniforma specifică salvatorilor medicali, care consumă din viețile lor, într-un ritm epuizant, pentru a prelungi viețile celorlalți, și să remarcăm cât de actuală rămâne și acum deviza serviciului înființat de Dr. Minovici: “Totdeauna si tuturor, gata pentru ajutor!”, se arată în comunicatul Casei Județeane de Asigurări de Sănătate Vaslui.  (Cristian DIMA)

About Tehno Redactor

%d blogeri au apreciat: