Home / Social / Daniela Silvia Șerban, artista din Bârlad care creează opere de artă din sfoară înnobilată

Daniela Silvia Șerban, artista din Bârlad care creează opere de artă din sfoară înnobilată

de Mihaela NICULESCU

Bârlădeanca Daniela Silvia Șerban este un artist unic în țară, care realizează tapiserii din noduri macrame, folosind sfoară tratată și colorată și nu sfoara brută. Lucrările talentatei bârlădence au un aspect special, dat atât de perfecțiunea execuției cât și de sfoara mătăsoasă care le înnobilează.

„Cei care îmi văd tapiseriile cred că sunt realizate din lână de calitate. În realitate, nu folosesc lână, ci sfoară îmbunătățită, majoritatea artiștilor care fac noduri macrame utilizează sfoara brută. Prin tratare ea se înmoaie, devine fină și curge într-un anume fel, oferind fluiditate lucrărilor. E muncă multă, dar îmi oferă satisfacții deosebite atunci când cunoscătorii îmi apreciază creațiile”, a mărturisit Daniela Silvia Șerban.

Artista, în vârstă de 58 de ani a învățat tapiserie la Liceul „Octav Băncilă” din Iași, de la profesoara Felicia Buliga, dar a aprofundat acest gen de artă manuală pe când lucra în învățământ, la Clubul pionierilor, în calitate de coordonator al Cercului de pictură. O dată pe an, aceste cluburi participau la schimburi de experiență în țară. Atunci a învățat să facă noduri de mână și să realizeze tapiserii din noduri macrame. De peste 20 de ani creează lucrări de acest gen. Le face din plăcere, mai ales în ultimii ani, de când are mai mult timp liber.

„Fac noduri atunci când am dispoziție pentru așa ceva. Încep mai multe lucrări și le execut în etape. Când am inspirație încep și câte cinci odată. E multă migală și din păcate constat că arta manuală nu mai este apreciată ca în perioada de dinainte de 1989. Nu trăiesc cu nostalgia comunismului, dar erau o serie de lucruri foarte bune care au dispărut. Lumea era sensibilă la arta manuală, care era bine cotată, aspectul regăsindu-se în prețul produsului hand-made, cum se spune acum. Erau, pe vremuri, magazine ale Fondului Plastic. Era și la Bârlad unul, unde este acum Galeria de Artă <<N. N. Tonitza>>. Bârlădenii au avut contact cu produsele unicat, realizate cu bun gust, dar, între timp, aceste magazine au dispărut și odată cu ele și promovarea obiectelor de artă realizate manual”, a mai punctat Daniela Silvia Șerban.

Specialista în tapiserii din noduri macrame realizate din sfoară înnobilată participă la târguri în județ și în țară, dar recunoaște că nu știe să-și promoveze lucrările. Consideră oportună înființarea unei asociații a meșterilor populari și a artiștilor ce creează manual opere unicat, întrucât ar fi benefică atât pentru ea cât și pentru alți artiști care nu se pricep să-și valorifice creațiile.

Daniela Silvia Șerban nu mai știe numărul tapiseriilor artizanat create în cei aproape 20 de ani de când face acest tip de artă manuală. Lucrările sale, care exploatează simbolurile preluate din folclor dar și alte teme, au ajuns în casele a sute de oameni din țară și din străinătate. A constatat că ieșenii sunt cei mai atrași de lucrările ei. Aceștia sunt, în opinia artistei din Bârlad, cei mai sensibili la tapiseriile din noduri macrame.

„Am fost la târguri în toată țara, dar ca cei din Iași nu am întâlnit mulți admiratori și cumpărători. De asemenea, am clienți și în rândul celor care vor să ducă în străinătate acest gen de artă și vin să cumpere tapiserii pentru a le dărui. Acolo, munca manuală este apreciată, astfel de obiecte de artizanat cumpărându-se în ciuda prețurilor ceva mai mari. Fiica mea lucrează în Anglia, iar colegii ei de la firmă au rămas fascinați de tapiseriile mele, dăruite acestora. Mulți și-au manifestat dorința de a cumpăra. Au o altă optică. Știu câtă muncă depune un artist pentru a crea manual lucrări și ca atare o apreciază la justa valoare. În România mai e de lucrat…”, a mai spus Daniela Silvia Șerban.

Bârlădeanca este mulțumită că tapiseriile sale înfrumusețează multe case, în special cele în stil rustic. Tapiseriile se potrivesc tuturor interioarelor și chiar exterioarelor, dacă sunt alese cu pricepere.

About Tehno Redactor

x

Check Also

Regretul unui cizmar bârlădean, că breasla lui va dispărea în câțiva ani

Meseriașii sunt pe cale de ...

Ce comoară ascunde Liceul Teoretic „Mihai Eminescu” din Bârlad?

Sala cu vitralii de la ...

La Vulturești vor fi condiții ca la oraș

Autoritățile din Vulturești și-au propus ...

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d blogeri au apreciat: