Home / Invatamant / De ce Ministerul Educației nu a recunoscut premiul I obținut de un elev codrenist la etapa națională a concursului „InfoEducație”

De ce Ministerul Educației nu a recunoscut premiul I obținut de un elev codrenist la etapa națională a concursului „InfoEducație”

de Mihaela NICULESCU

Performanță uluitoare pentru Antonio Ganea, elev în clasa a XI-a la Colegiul Național „Gheorghe Roșca Codreanu” din Bârlad! Acesta a fost vedeta concursului național de proiecte IT&C „InfoEducație”, desfășurat în perioada 29 iulie – 4 august, în Tabăra Gălăciuc (Vrancea). Antonio Ganea a obținut premiul I din partea Uniunii Profesorilor de Informatică din România, din partea Ministerului Tineretului și Sportului, dar și premiul special al juriului. Deși elevul a fost felicitat inclusiv de contracandidații lui, iar juriul a fost entuziasmat de faptul că un tânăr de 17 ani a reușit să ofere un cadru de tranzacționare între platforme a obiectelor din lumea jocurilor video, Ministerul Educației a refuzat să-i acorde premiul.

„Ministerul Educației refuză atribuirea premiului I invocând faptul că Antonio a avut două proiecte înscrise in concurs (Compound si Qtransact), înscrise la termen chiar pe platforma infoeducatie.ro. Faptul că nu există prevedere în regulament, care să interzică acest lucru, nu a contat. Nici faptul că în anii precedenți, elevi foarte capabili au mai fost cu două sau mai multe proiecte în concurs. Faptul că diploma este a elevului, atestă competențele remarcabile ale elevului și nu a proiectului, de asemenea, nu a contat. Ministerul Educației a rămas surd, deși prestația lui Antonio a fost senzațională în fața celor circa 240 de persoane prezente la faza națională. Faptul că într-un tabel nu apărea numele comun al celor două proiecte a contat mai mult. Nu a contat nici faptul că în alte județe Inspectoratele școlare au revenit cu notificări dacă a fost nevoie de clarificări. Ca un ultim argument, cum înțeleg unele persoane să trateze munca unui profesor emerit și a unui elev genial, este faptul că Antonio a primit invitația din partea juriului ca la terminarea liceului să participe în calitate de membru in comisia națională”, ne-a declarat Vlad Giurcanu, profesorul îndrumător al lui Antonio Ganea în cadrul Clubului de informatică „Giucamp”.

Antonio Ganea a obținut de mai multe ori mențiuni la edițiile anterioare ale concursului „InfoEducație”, dar, anul acesta, proiectul său s-a detașat față de restul celor 38 de proiecte participante la secțiunea „Software utilitar”. Și de această dată, județul Vaslui a fost reprezentat la faza națională a concursului „InfoEducație” doar de bârlădeni, elevi ai profesorului Vlad Giurcanu, toți de la Colegiul Național „Gheorghe Roșca Codreanu”.

Alături de Antonio Ganea au mai participat cu proiecte în competiție Alexandru Vida, Sebastian Ploaie, Matei Cibotaru, Codrin Giurcanu și Victor Dănilă.

„Concursul <<InfoEducație>> nu este unul obișnuit ci un fenomen, pentru că propune modalități de afirmare și promovare mult mai adaptate cerințelor actuale. Întrecerea nu este de natura rezolvării unor probleme dintr-un manual sau din programa școlară. Este o competiție bazată pe proiecte, unde tinerii se prezintă cu un produs digital în fața unei comisii foarte avizate”, a mai adăugat profesorul Vlad Giurcanu.

Cu toate că rezultatul obținut de elevul său, care va face parte la anul din juriul concursului, îl onorează pe deplin, profesorul Vlad Giurcanu este total nemulțumit de modul în care Ministerul Educației dă dovadă de nerespectarea regulilor concursului, nerecunoscând calitățile excepționale ale elevului bârlădean. Imediat după anunțarea premiilor, Vlad Giurcanu a simțit nevoie să posteze pe FB câteva rânduri care ar trebui să dea de gândit reprezentanților ministerului: „Antonio Ganea, locul 1 la InfoEducație faza națională. Oferit de #UPIR Uniunea profesorilor de informatică din România, membrii juriului – în unanimitate și cei 240 participanți la eveniment. Mai puțin MECT. Care a rămas cantonat în mentalități predecembriste. Felicitările voastre îl pot ajuta să poată traversa cu demnitate nedreptățile bolșevice pe care trebuie să le îndure. Dacă mai vrem să sperăm ca valorile să își dorească să profeseze în România. Sau doar le educam pentru alții?”.

Profesorul Vlad Giurcanu participă de 24 de ani la această competiție de elită. Alături de Antonio Ganea, de-a lungul anilor, alți elevi îndrumați de profesorul codrenist au reușit să se ridice la performanțe remarcabile, precum: Alexandru Ionașcu, Gâza Bogdan, Sergiu Strat, Silviu Gănceanu și Cristi Strat.

About Mihai Vasile

x

Check Also

La Bârlad, o investiție de 6 milioane de lei se degradează înainte de a fi recepționată

Sala de sport a Școlii ...

Liceul “Dimitrie Cantemir” Fălciu, în sărbatoare de ziua patronului spiritual

Cei peste 610 de preșcolari ...

Primăria tergiversează angajarea unui medic dentist pentru cabinetul proaspăt dotat al Liceului „Mihai Eminescu” din Bârlad

Cabinetul stomatologic al Liceului Teoretic ...

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d blogeri au apreciat: