Home / Sanatate / Pacienții habar n-au că este ilegal să li se rețină cardul de sănătate la cabinetele medicale sau farmacii și nici să nu li se prescrie rețete când sistemul informatic pică

Pacienții habar n-au că este ilegal să li se rețină cardul de sănătate la cabinetele medicale sau farmacii și nici să nu li se prescrie rețete când sistemul informatic pică

de Mihaela NICULESCU

Nemulțumire generală, săptămâna trecută, în rândul pacienților bârlădeni, care nu și-au putut primi rețetele la timp pentru că sistemul informatic s-a blocat din nou. Oamenii au făcut mai multe drumuri, fie la cabinetele medicilor, fie la farmacie, până când au reușit să intre în posesia trimiterilor sau a medicamentelor compensate.

Cei mai mulți medici, fie specialiști, fie medici de familie, nu le-au dat rețetele compensate asiguraților cât sistemul informatic nu funcționa. Total greșit, spune Mihaela Chitariu, președinta Casei Județene de Asigurări de Sănătate (CJAS) Vaslui, care precizează că legislația prevede prescrierea electronică a rețetelor și în regim offline (deconectat): „Este ilegal ca medicii să nu le prescrie rețetele atunci când Sistemul Informatic Unic Integrat (SIUI) nu funcționează, motivând că nu pot introduce datele online. Cardul de sănătate se introduce în cititor, iar calculatorul păstrează semnătura de pe card. Atât medicii cât și farmaciștii pot să introducă datele offline, toate serviciile medicale fiind validate în timp de trei zile lucrătoare, la restabilirea sistemului. Este ilegal să li se oprească atât la cabinet cât și la farmacii cardurile de sănătate ale asiguraților. Pacienții trebuie să știe că niciun furnizor de servicii medicale nu are voie să păstreze cardul de sănătate”, a declarat pentru Est News președinta CJAS Vaslui.

Așadar, blocarea SIUI nu-i împiedică pe medici să prescrie rețetele electronice pacienților și nici nu reprezintă un motiv pentru a-și trimite pacienții acasă până la remedierea sistemului informatic. Totuși, de câțiva ani, de când a apărut cardul de sănătate, pacienții au învățat lecția, greșită, ce-i drept, că trebuie să aștepte cu orele sau zilele până când primesc trimiteri sau rețete compensate în cazul în care SIUI pică.

Săptămâna trecută, funcționarea cu intermitențe mari a SIUI a întins la maximum nervii pacienților care au avut nevoie de servicii medicale, fie că s-au prezentat la medicul de familie, fie în ambulatoriu, fie la cabinetele particulare. Și bolnavii cu afecțiuni psihice care s-au prezentat la Laboratorul de Sănătate Mintală din cadrul Spitalului „Beldiman” au fost nevoiți să aștepte mult și bine, până când și-a revenit sistemul.

„A fost îngrozitor să stau să aștept cinci ore ca să-mi primesc rețeta. Nu e prima oară când trebuie să aștept atât de mult să primesc rețeta. Uneori, a fost nevoie să revin la spital pentru că sistemul nu a mers. Pentru mine e greu, deoarece stau destul de departe de Bârlad, într-un sat din comuna Mălușteni. Uneori, n-am cu cine lăsa copiii acasă și vin cu ei, așa cum am făcut și astăzi”, a spus o pacientă nemulțumită.

Nu toți medicii își trimit pacienții acasă sau îi pun să aștepte dacă SIUI nu funcționează, lucru care se întâmplă tot mai des, dar cei mai mulți nu prescriu rețete, nici în ruptul capului, dacă sistemul nu funcționează online. Unii trimit pacienții cu tot cu card acasă, alții le opresc cardul și le eliberează rețetele numai după ce sistemul își revine. Medicii de familie nu sunt prea vorbăreți când este vorba despre acest subiect delicat, dar lasă să se înțeleagă că nu introduc datele offline pentru că vor trebui să muncească mai mult, dar și de teamă că datele nu vor reuși să fie validate în 72 de ore (trei zile lucrătoare) și astfel ar trebui să suporte contravaloarea rețetelor nevalidate.

Din cauza acestei incertitudini nejustificate, pacienții, cei mai mulți cu boli cronice, unii venind de la kilometri distanță, sunt nevoiți să aștepte aproape o zi pentru a primi rețeta de la medic, după care se lovesc de aceeași problemă în farmacii, fiind obligați să revină. Și asta se întâmplă de câțiva ani, de când în România a fost introdus cardul de sănătate.

About Mihai Vasile

x

Check Also

Anchetă la Spitalul de Urgență din Vaslui, după ce doi bebeluși au fost infectați cu o bacterie periculoasă 

E alertă la Spitalul de ...

Vaccin pe risc propriu! La Spitalul “Beldiman”, protocolul medical nu prevede testarea la antirabic

Nu și-a însușit bine cursurile ...

Investiții de milioane de euro în sănătate, pentru ca județul Vaslui să devină unul din centrele medicale importante din Moldova

de Dănuț CIOBANU Investițiile în ...

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d blogeri au apreciat: