Google+
Home » Administratie » Pomanagiii vor fi scoși din cârciumi și trimiși la muncă

Pomanagiii vor fi scoși din cârciumi și trimiși la muncă

În sfârșit a fost promulgat proiectul de lege care va selecta puturoșii de cei care au cu adevărat nevoie de ajutor social.

Proiectul de lege, prin care dreptul la ajutor social încetează în cazul refuzului unui loc de muncă, a fost promulgat prin decret prezidențial la sfârșitul lui iulie. Prin urmare toți zdrahonii, care stau prin cârciumi apoi se înmulțesc ca iepurii pentru a lua mai mulți bani de la stat, nu vor mai primi bani de pomană, dacă refuză un loc de muncă. Legea nu va fi aplicată imediat, ci după 90 de zile de la publicare în Monitorul Oficial, adică pe la jumătatea lui octombrie 2018.

Cei care vor tria puturoșii de cei care au cu adevărat nevoie de ajutor social sunt primarii din toate localitățile și reprezentanții Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) Vaslui, deoarece în lege se precizează negru pe alb că: “refuzul unui loc de muncă oferit sau refuzul de a participa la serviciile pentru stimularea ocupării forței de muncă și de formare profesională oferite de agențiile teritoriale pentru ocuparea forței de muncă atrage încetarea dreptului la ajutorul social”. În plus, cei care au pierdut ajutorul social nu mai au dreptul la acest tip de pomană vreme de 12 luni.

O altă îmbunătățire adusă legii privind venitul minim garantat este aceea că, în cazul în care pe titularul dosarului îl trec transpirațiile sau îl apucă tremuriciul când aude de muncă, acesta va fi înlocuit de o altă persoană majoră din familie care, la solicitarea primarului, va presta acțiuni sau lucrări de interes local, fără a se putea depăși regimul normal de lucru și cu respectarea normelor de securitate și igienă a muncii. “În situația în care persoana nominalizată să efectueze acțiunile sau lucrările de interes local se află în incapacitate temporară de muncă sau și-a pierdut total ori parțial capacitatea de muncă, obligația de a presta acțiunile sau lucrările de interes local (…) se transferă celorlalte persoane apte de muncă din familie, cu acordul primarului”, se arată în lege.

Plata ajutorului social încetează și în cazul în care se constată că familia sau persoana singură a realizat venituri din alte surse și acestea nu au fost declarate de titular.

La rândul lor, primarii au obligația de a întocmi un plan de activități sezoniere pe baza solicitărilor primite de la persoane juridice, persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale sau întreprinderi familiale care au nevoie de forță de muncă și funcționează pe raza de competență a unității administrativ-teritoriale. Planul de acțiune se aprobă prin dispoziție a primarului, se afișează la sediul primăriei și cuprinde activitățile sezoniere, beneficiarii de lucrări, precum și repartizarea persoanelor din familiile beneficiare de ajutor social pentru desfășurarea activităților sezoniere.

Repartizarea activităților sezoniere se realizează de către primar, după efectuarea de către beneficiarii de ajutor social a orelor de muncă stabilite, iar planul de acțiune se transmite agențiilor teritoriale în luna următoare aprobării.

În cazul în care primarii nu-și îndeplinesc sarcinile mai sus menționate vor fi sancționați cu amendă de la 1.000 la 5.000 de lei.

În evidențele Agenției Județene pentru Plăți și Inspecție Socială Vaslui sunt înregistrate nu mai puțin de 8.768 de familii care primesc ajutor social. Efortul financiar pentru susținerea acestora este de 2.593.104 lei lunar. (Cristian DIMA)

About Mihai Vasile

error: Content is protected !!
%d blogeri au apreciat: