Google+
Home » Social » Vasluienii din străinătate susțin Protestul Diasporei din 10 august … mai mult pe facebook!

Vasluienii din străinătate susțin Protestul Diasporei din 10 august … mai mult pe facebook!

de Mara GRIGORIU

Anunțată în spațiul public drept ziua în care ″romȃnii de peste hotare își iau țara înapoi″, data de 10 august nu pare să reprezinte o miză la fel de importantă pentru vasluienii care trăiesc și muncesc în afara granițelor Romȃniei. Cel puțin așa se traduce liniștea din mediul online și puținele mesaje de încurajare semnate de cei născuți pe meleaguri vasluiene, care se lăudau luna trecută că, la început de Gustar, ″Oastea cea mare a țării″ va fi prezentă în Capitală, cȃtă frunză, cȃtă iarbă.

Entuziasmul vasluienilor din străinătate, nemulțumiți de modul în care se prezintă politica romȃnească, stă să se înece în preajma datei de 10 august, cȃnd salvarea României ar trebui să vină din mâinile românilor din diaspora. Dovadă stau zecile de grupuri, pagini și evenimente create în mediile virtuale, care, în loc să sune adunarea generală, rostogolesc anunțuri despre angajări în țări europene, citate memorabile despre dorul de casă și poezii patriotice încărcate de semnificații mai adȃnci pentru cei care se află departe de plaiurile natale.

În comentariile pe care le semnează în spațiul online, vasluienii din Italia, Spania, Marea Britanie și Franța recunosc că susțin ideea unui protest amplu al diasporenilor, dar că pe 10 august vor fi alături de aceștia numai cu gȃndul, nu și în persoană. Pe mulți, obligațiile pe care și le-au făcut la mii de kilometri depărtare de Romȃnia, fie că e vorba despre contractele de muncă, de ratele la proprietățile cumpărate acolo ori de căsătoriile cu cetățeni străini, îi împiedică să călătorească spre casă pentru a fi prezenți la ″Mitingul Străinătății″ de la București.

″Eu nu pot să vin acasă, am cheltuieli mari aici, dar dacă se vrea vreun rezultat în Romȃnia, să se facă justiție adevărată, pentru tot ce s-a întȃmplat de la Revoluție și pȃnă acum, minim confiscarea averilor și deportare pentru trădătorii economici și vȃnzătorii țării, și mărirea drepturilor, libertăților și posesiunilor tuturor cetățenilor onești… Puterea, niciodată în mȃinile unui om sau partid, puterea decizională în mȃinile țării ca întreg, prin hotărȃri luate democratic și întărite prin Constituție!!!″, scrie un vasluian care locuiește în Madrid.

″Mi-aș dori să particip la protest, dar abia mi-am schimbat locul de muncă și nu pot să îmi iau concediu. Cei care rȃd de noi că am plecat din țară să muncim pentru un trai mai bun și o viață mai bună pentru noi și familie, să vina și ei și să vadă cum este să-ți lași tot, familia, prietenii în urmă, și apoi să ne judece pe noi, cei din Diaspora! În străinătate sunt oameni cu studii, care nu au avut loc de muncă în țară, nu au mai avut loc de hoții care fură țara!″, comentează o vasluiancă stabilită în Franța.

″Ne-au făcut căpșunari, lopătari, curve, pești, hoți sau faimoasele BADANTE care spală moșii la fund! Merită să venim în țară să le spunem: Păcat că astfel de ”oameni” conduc România!!! ”Bravo” pentru afirmațiile dumnevoastră, că dați dovada că dumnevoastră aveți multă, multă experiența în a vă însuși și împatrona pe o cale mult mai ușoară, fără să munciți o zi!!! Doar Rușine vă putem spune!!!″, scrie o altă vasluiancă.

Timidele încercări de mobilizare din ultimele zile se reduc la mini-sondaje despre intențiile de vot ori despre principalele motive de nemulțumire vis-a-vis de clasa politică, acțiuni la care audiența nu depășește mai mult de 100 de persoane. Nici campaniile lansate de partidele de opoziție din Romȃnia nu se bucură de mai mult succes, semn că subiectul mult-trȃmbițatului protest al diasporei a ajuns la saturație.

În aceste condiții, target-ul de un milion de diasporeni prezenți fizic la București, pe 10 august, e imposibil de atins, și cu atȃt mai mici sunt șansele ca printre protestatari să se afle vasluieni care au agățat în cui traiul de peste hotare și au venit să facă ordine în țară. Optimiștii spun că prezența vasluienilor se va face simțită, însă, în jurul ambasadelor ori consulatelor din străinătate, pentru a compensa astfel lipsa fizică din Capitală, deplasarea în țară fiind costisitoare.

Pe de altă parte, nici vasluienii care se află deja în Romȃnia, în tradiționalul concediu din luna august, nu au intenții să participe la protestul de la București. Reveniți acasă, diasporenii născuți la Vaslui spun că preferă să stea acasă, cu familia reunită, ori să meargă în vacanță alături de cei dragi decȃt să piardă vremea prin București, părtași la o Revoluție care nu are sorți de izbȃndă, într-o Romȃnie care nu se va schimba niciodată (după părerea lor).

″Am venit cu soția și copiii în concediu, două săptămâni. Stăm la mama mea, lângă Bȃrlad, vreau să-i repar acoperișul la casă și să-i fac un gard. La protest nu mergem, ce să căutăm acolo? Oricum e un protest confiscat politic. Dacă aș ști că se schimbă ceva, m-aș duce în genunchi pȃnă la București, cu copiii de mȃnă. Ei au și uitat să vorbească romȃnește, fac școala în italiană. De întors acasă, numai în concediu. În rest, nu. Am plecat dintr-o Romȃnie care mi-a dat cu șutul, de ce să mă întorc?″, se întreabă un bȃrlădean revenit din Torino.

Convocată la București pentru cel mai mare miting de după ’90, diaspora e așteptată pe 10 august, în Piața Victoriei din Capitală, să reașeze politica romȃnească pe făgașul normal. Cȃți vasluieni vor pune umărul pentru ca ″Protestul Străinătății″ să nu fie un mare fȃs? Dacă e să dăm crezare rețelelor de socializare, prea puțini încȃt să facă diferența. Preocupați cu treburi lumești, vasluienii par să confirme proverbele care spun că ″Ograda mea e mai aproape decȃt curtea vecinului″ și ″Milă mi-e de tine, dar de mine mi se rupe sufletul!″. Cu alte cuvinte, interesul personal spulberă orice Revoluție!

About Tehno Redactor

error: Content is protected !!
%d blogeri au apreciat: