Google+
Home » Sport » Handbaliștii vasluieni Brăescu și Buguleț vor încerca să îi asigure României un parcurs cât mai lung la Campionatul European

Handbaliștii vasluieni Brăescu și Buguleț vor încerca să îi asigure României un parcurs cât mai lung la Campionatul European

Doi handbaliști din județul nostru au fost convocați în lotul Echipei Naționale Under 18, care debutează astăzi la ediția din acest an a Campionatului European. Este vorba de extrema stângă Cătălin Brăescu și extrema dreaptă Tudor Buguleț.

Bârlădeanul Cătălin Brăescu este fost elev al școlii gimnaziale “George Tutoveanu” și a deprins tainele handbalului de la profesorul de educație fizicã și sport Adrian Todireasa. Un fapt inedit este că bârlădeanul Cătălin Brăescu a fost portar la început, dar profesorul Todireasa a dat dovadă de fler și l-a reprofilat.

„Face parte dintr-un grup de copii alături de care am pornit la drum la Bârlad acum șapte ani. I-am instruit și am participat cu ei la două turnee finale pe vremea când erau elevi ai Școlii Gimnaziale «George Tutoveanu». A mai participat și la un turneu de zonă la juniori I, când era la liceu în Bârlad. El a fost unul dintre cei mai talentați elevi ai mei. A demonstrat că e un copil deosebit prin această convocare, care a venit după o serie de prestații reușite ale sale în mai multe competiții”, a declarat pentru Est News Adrian Todireasa.

Brăescu a urcat de două ori pe podiumul competițiilor naționale anul trecut. Tânărul handbalist legitimat la CS „Știința Municipal Bacău” a cucerit în luna mai 2017 aurul la Campionatul Național de Handbal pentru juniori I. Bârlădeanul, care are doar 17 ani, a mai devenit anul trecut vicecampion național la juniori II, după ce a disputat finala Campionatului Național la această categorie de vârstă. Din echipa băcăuană de juniori II au mai făcut parte alți doi bârlădeni, Dragoș Păscălin și Rareș Chiriac. Și eu au fost formați de profesorul Adrian Todireasa, la Școala Gimnazială „George Tutoveanu” din Bârlad. Profesorul bârlădean a primit medalia de argint, pentru rolul important avut în evoluția carierei tinerilor handbaliști. Rolul profesorului Adrian Todireasa a fost recunoscut anul trecut și de către Liviu Gugleș, antrenor al echipei de juniori III de la LPS Vaslui, vicecampioană națională anul acesta. Todireasa a primit o a doua medalie de argint pentru că din lotul formației vasluiene au făcut parte trei bârlădeni formați de el: Ionuț Tănase, Adrian Matei și Cosmin Vulpe.

Cătălin Brăescu a mai fost convocat anul trecut la echipa națională de cadeți și a cucerit bronzul după evoluțiile tricolorilor de la Neuss, Germania. Handbalistul bârlădean a fost al patrulea marcator al României la Campionatul European Open U17 de anul trecut, desfășurat la Goteborg, în Suedia. Brăescu, care evoluează pentru CS „Știința Municipal Bacău”, a făcut furori la Campionatul European Open U17 la handbal masculin. A fost al doilea cel mai bun jucător al României în meciurile cu Insulele Feroe și Georgia și a fost al patrulea marcator al României la Campionatul European U17 la handbal masculin. Bârlădeanul a marcat în fiecare meci disputat și în total a avut 22 de reușite. Brăescu a făcut spectacol în meciul cu Insulele Feroe, în care a marcat nu mai puțin de opt goluri și a contribuit la o victorie clară a României, scor 42 – 30.

Cătălin Brăescu ar putea să debuteze anul acesta în primul eșalon al handbalului românesc, după ce echipa la care este legitimat, CS „Știința Municipal Bacău”, a obținut promovarea directă în Liga Zimbrilor. Deși a evoluat până acum preponderent la echipele de juniori ale băcăuanilor acesta a prins și prezențe la prima echipă a CS „Știința Municipal Bacău”, contribuind la parcursul perfect al echipei sale în sezonul trecut.

Bogdan Tudor Buguleț, celălalt handbalist vasluian convocat la Campionatul European din acest an, din Croația, a demonstrat și el la Campionatul European U17 de anul trecut că a meritat convocarea. Jucătorul format la Liceul cu Program Sportiv Vaslui de profesorul Laurențiu Cozma, a avut în total 28 de goluri marcate la Goteborg și a prins o zi de grație în care i-a intrat cam totul, cu nu mai puțin de 15 reușite. Buguleț este component al Centrului de Excelență de la Sighișoara.

“A venit la LPS Vaslui din clasa a III-a și a stat la noi până în clasa a VIII-a, când a fost cooptat la Sighișoara. A continuat să joace însă pentru LPS Vaslui în competițiile de juniori. Sper să facă o figură frumoasă, așa cum a reușit-o la ultimele acțiuni la care a fost convocat, când i-a impresionat pe oficiali. Este un stângaci care are multe de oferit handbalului românesc și sper să confirme în continuare. Are o ofertă acum de la Odorhei și ar putea să joace în Divizia A. Chiar dacă nu se concretizează, sunt sigur că ar putea primi și alte astfel de propuneri, pentru că are valoare, se vede că este talentat. Este un lucru excepțional faptul că se manifestă încă de acum, când mai are doi ani de juniorat, interes pentru el. De obicei echipele de seniori din primele ligi așteaptă ca băieții să își termine junioratul înainte de a le oferi contracte”, a declarat pentru Est News profesorul Laurențiu Cozma.

Handbaliștii vasluieni Cătălin Brăescu și Tudor Buguleț au fost convocați în lotul echipei naționale de handbal masculin U18, care a disputat în februarie a 15-a ediție a Campionatului Mediteranean, desfășurat în Maroc. Aceștia au fost aproape să se aleagă cu câte o medalie de bronz, dar România a pierdut finala mică, scor 19 – 20 cu Italia (4 – 6, 8 – 8, 8 – 5). Cei doi au jucat în toate partidele disputate, iar Brăescu a marcat un gol în finala mică jucată împotriva italienilor.

Pentru prima dată în istoria handbalului românesc, o națională masculină de juniori merge la un turneu final cu un antrenor străin: Jordi Giralt (Spania). Naționala U18 este un proiect în care Federația Română de Handbal a investit foarte mult în ultimul an, iar primele semne sunt așteptate la Campionatul European din Croația. Sigur, România face parte dintr-o grupă foarte dificilă, cu trei forțe mondiale chiar și în sectorul juvenil, dar și adversarii au mai puține opțiuni de selecție la U18 față de seniori, unde națiuni precum Franța, Danemarca și Norvegia pot alege jucători proveniți de la mai multe generații.

Pentru un prim turneu final, România condusă de Jordi Giralt și-a propus să rămână în prima grupă valorică, mai exact o clasare în zona locurilor 6 – 12.

”Băieții sunt în progres după ce am văzut în ultimul timp din punct de vedere al jocului și al rezultatelor. Suntem de un optimism moderat, nu foarte exagerat. Grupa este foarte grea, aproape imposibilă, dar ne vom duce și ne vom juca șansa. Obiectivul stabilit și în planul de pregătire este clasarea în locurile 6-12, eu spun că este realizabil”, a declarat Alexandru Dia, antrenor federal masculin – sector juvenil.

Pentru Campionatul European au fost reținuți în lotul Echipei Naționale 19 jucători. Lotul final va fi de 17 jucători. Au fost convocați:

  • Portari: Robert Rusu (CSS Galați / CNE Sighișoara), Andrei Lazăr (CSM București), Gabriel Preda (CSS Craiova / CNE Sighișoara)
  • Extrema stângă: Cătălin Brăescu (CSM Bacău), Alexandru Ghivil (Potaissa Turda)
  • Interi stânga: Mark Bodor (FC Barcelona), Mihai Milu (CSM București), Angelo Tăuțean (LPS Satu Mare / CNE Sighișoara)
  • Centri: Aron Dedu (CSM București / CNE Sighișoara), Mihai Dobra (AH Minaur Baia Mare), Liviu Caba (CSS Odorheiu Secuiesc / CNE Sighișoara)
  • Interi dreapta: Andrei Mitu (CSM București / CNE Sighișoara), Eduard Iordachi (CSM Bacău)
  • Extreme dreapta: Daniel Pop (Potaissa Turda), Sergiu Olaru (LPS Tg. Jiu / CSU Constantin Brâncuși Tg. Jiu), Tudor Buguleț (LPS Vaslui / CNE Sighișoara)
  • Pivoți: Elod Szasz (CSS Odorheiu Secuiesc / CNE Sighișoara), Daniel Panait (CSS Călărași), Valentin Neagu (Rhein Neckar Lowen)
  • Staff tehnic: Jordi Giralt, Lorant Sipoș, Gabriel Borodi (antrenori), Oana Bolborea (fizioterapeut) (George PROCA)

About Tehno Redactor

error: Content is protected !!
%d blogeri au apreciat: