Home / Sanatate / Peste 1.000 de mistreți din județ, împușcați în următoarea jumătate de an din cauza pestei porcine africane

Peste 1.000 de mistreți din județ, împușcați în următoarea jumătate de an din cauza pestei porcine africane

Peste jumătate din efectivul de 1.800 de mistreți din județ va fi împușcat în următoarele luni de vânătorii sportivi din cauza pestei porcine africane. Vânătorile intensive vor începe din toamnă, după recoltarea porumbului de pe ogoare, fiecărui membru al Asociației Județene a Vânătorilor și Pescarilor Sportivi urmând să-i revină cel puțin câte un exemplar de porc sălbatic.

Pesta porcină africană, aflată la granițele Vasluiului, a băgat în alertă și conducerea Asociației Județene a Vânătorilor și Pescarilor Sportivi (AJVPS), care a dispus luare unor măsuri urgente pentru prevenirea apariției și extinderii virusului în județ. În acest sens, cei peste 820 de vânători din Vaslui vor începe împușcarea mistreților de pe fondurile de vânătoare din județ. Planul stabilit de către conducerea AJVPS este de o mie de porci sălbatici, din cei aproximativ 1.800 recenzați, în următoarea jumătate de an.

Din această săptămână, vom începe aprovizionarea membrilor noștri cu muniție și vom intra, conform planului suplimentare de recoltare, la împușcarea mistreților de pe toate fondurilor de vânătoare din județ. Probele vor fi trimise către laboratorul din Bârlad pentru depistarea pestei porcine clasice sau cea africană. Cu planul suplimentar primit de la autoritatea noastră, se vor recolta aproximativ o mie de mistreți fără nicio condiție. Este greu în august și septembrie, dar, în momentul în care culturile vor fi strânse de pe câmp, mistreții se vor concentra în pădure, în zonele cu mult desiș, unde-i vom putea depista în vederea recoltării”, ne-a declarat directorul AJVPS Vaslui, Vasile Negru.
Mistreții recoltați vor fi duși în centrele de colectare și, după efectuarea analizelor de laborator, carnea va fi dată spre consum dacă se va constata că nu este infestată cu pestă porcină. În acest fel, fiecare vânător va avea posibilitatea să-și recolteze un mistreț și să-l consume în condițiile prevăzute de lege, cu examen medico-veterinar. De altfel, și anul trecut, AJVPS Vaslui a recoltat probe de la toți mistreții vânați, trimise ulterior la laboratorul din Bârlad al DSVSA, toate rezultatele fiind negative. Totodată, și personalul AJVPS a fost instruit pentru a ști cum să acționeze în cazul în care ar apărea un focar de pestă porcină africană. În cazul în care se va depista vreun mistreț cu boală, se va incinera totul pe o rază de 13 kilometri. (Ionuț PREDA)

About Tehno Redactor

x

Check Also

Au venit primele doze de vaccin antigripal. Deocamdată, este imunizat personalul de la UPU, SAJ și ATI

Primele 1.250 de doze de ...

Trombostopul ar putea apărea în farmaciile din Bârlad zilele acestea

Vești bune pentru pacienții din ...

Tânără de 20 de ani, luată cu ambulanța din Autogara Vaslui, după ce i s-a făcut rău în timp ce aștepta autobuzul spre casă

O tânără de 20 de ...

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d blogeri au apreciat: