Google+
Home » Social » Spectacol pe cer, pe 12 și 13 august

Spectacol pe cer, pe 12 și 13 august

de Mihaela NICULESCU

Un fenomen cosmic repetabil anual se va putea observa în intervalul 17 iulie – 24 august. Este vorba de cunoscutul curent meteoric Perseide, maximul curentului înregistrându-se pe 12 sau 13 august, în funcție de an, atunci când Pământul întâlnește cea mai densă zonă de particule meteorice provenite din coada cometei „părinte”. În perioada menționată, în atmosfera Pământului intră particulele meteorice eliberate din cometa 109P / Swift – Tuttle în timpul numeroaselor sale reveniri în sistemul solar interior.

Maximul Perseidelor din acest an va avea loc pe 12/13 august, ora 23 (Timpul Legal Român) conform uneia dintre predicții (maximul durează aproximativ 12 ore), respectiv ora 4:30 (Timpul Legal Român), conform unei alte predicții. În acest an condițiile sunt favorabile pe 12 august, Luna (apropiată de faza de Lună Nouă) apune la Bârlad în jurul orei 21. Cea mai bună vizionare este după miezul nopții.

„Pentru a constata evoluția curentului de meteori în preajma maximului, se realizează observații trei nopți consecutive. Acest lucru este foarte important în cazul observatorilor care trimit rapoarte la Organizația Internațională de Meteori (IMO). De aceea membrii Asociației Astronomice „Sirius”- Club UNESCO vor realiza observații vizuale în nopțile de 11/12 august, 12/13 august și 13/14 august, de pe platoul Liceului Teoretic „Mihai Eminescu” Bârlad.”, a declarat prof. Ioan Adam, președintele Asociației Astronomice „Sirius” – Club UNESCO.

La activitatea din noaptea de maxim (12 august, ora 22:30 – 13 august, ora 5) vor participa alături de membri ai Asociației Astronomice „Sirius”- Club UNESCO, elevi de la Teoretic „Mihai Eminescu” Bârlad, Colegiul Național „Gheorghe Roșca Codreanu”, părinți, cadre didactice, foști elevi ai liceului, bârlădeni care locuiesc în zona Liceului Teoretic „Mihai Eminescu”. După observarea maximului, se vor întocmi și trimite la International Meteor Organization (IMO) rapoarte de observare de către membrii AAS cei mai experimentați în observarea meteorilor.

Pe parcursul acestei activități incluse în proiectul „Tabăra de lângă casă”, ediția 2018, se vor face și observații telescopice și fotografice asupra Lunii, planetelor Jupiter, Saturn și Marte și asupra unor obiecte Messier vizibile la momentul dat.

About Tehno Redactor

error: Content is protected !!
%d blogeri au apreciat: