Google+
Home » Justitie » (VIDEO) Focuri de armă asupra bulibașei din Murgeni. Poliția, pe urmele celor 11 membri ai clanului care a înspăimântat Bârladul

(VIDEO) Focuri de armă asupra bulibașei din Murgeni. Poliția, pe urmele celor 11 membri ai clanului care a înspăimântat Bârladul

de Paul ALEXA

 

Audieri maraton de peste 12 ore, zeci de martori audiați, două persoane cercetate și alte nouă căutate de polițiști însoțiți de câini de urmă – aceste sunt primele efecte ale conflictului armat petrecut joi, la orele prânzului, în zona Stadion din Bârlad, în fața casei de schimb valutar de la intersecția străzilor Republicii și Nicolae Tonitza.

Scenele cu focuri de armă, bâte, săbii, cuțite, gaze lacrimogene din încăierarea care a înspăimântat Bârladul sunt ”opera” a două clanuri de rromi din Murgeni și din Zorleni, una dintre persoanele vizate fiind însăși bulibașa de Murgeni, Petrea Sandu. Bulibașa a fost cel asupra căruia s-au tras focurile de armă (posibil neletală).

 

 

Surse din poliție au confirmat că bătaia de ieri, de la Stadion, are la bază o mai veche reglare de conturi între cele două clanuri și este urmarea unei alte încăierări care a avut loc pe 5 august, la bâlciul din Murgeni. Cămătăria și taxele de protecție sunt miza acestui conflinct între clanul de rromi din Zorleni și cel din Murgeni.

O regulă instituită în urmă cu câțiva ani în fața judecătorului țigănesc și agreată de toți rromii din Murgeni și Zorleni, este ca cei care își cumpără teren de casă în Zorleni să le plătească o taxă celor care locuiesc deja acolo. Altfel spus, dacă vor să fie acceptați în comunitate, ”veneticii” achită o taxă de protecție ce poate ajunge chiar și la 10.000 de euro, minimum fiind de 5.000 de euro.

Taxa usturătoare i-a făcut pe mulți să strângă din dinți, dar cum legile țigănești nu se discută, s-au conformat. Alții fac eforturi mari să strângă banii și au recurs la cămătari (tot din cercurile lor). Cei care refuză să plătească taxa de protecție se pot aștepta la represalii incredibile din partea ”autohtonilor”. Așa cum s-a întâmplat în 2016, când țiganii au incendiat casa unui proprietar, toată agoniseala din anii în care a muncit în străinătate fiind făcută scum în câteva ore (detalii AICI).

Pe 5 august, câțiva membri ai clanului din Zorleni au mers la bâlci, la Murgeni. Au fost luați în primire de cei din Murgeni care au aplicat aceeași rețetă cu care au fost ei tratați: dacă vor distracție pe teritoriul lor, atunci să plătească taxă. Țiganii s-au luat la bătaie și numai poliția a putut să-i potolească.

Se pare că, de atunci, țiganii din Zorleni caută momentul potrivit să se răzbune. Așa au aflat că șase dintre consângerii lor din Murgeni, între care și bulibașa Petrea Sandu, vor veni la Bârlad. Probabil că aveau informații exacte că se vor opri la centrul de schimb valutar din zona Stadion. Așa se explică de ce au venit înainte și au înconjurat zona, înarmați cu pistoale, cu săbii, bâte, cuțite și spray-uri cu gaz lacrimogen.

În înregistrările video captate de camerele montate la societățile comerciale din împrejurimi, se observă cum 11 indivizi dau târcoale casei de schimb valutar în care se aflau rromii din Murgeni. În momentul în care bulibașa Petrea Sandu a ieșit din clădire, s-a tras cu o armă asupra lui. A scăpat neatins, însă bătaia abia acum începe. Țiganii din Zorleni au năvălit din toate direcțiile cu armele pe care le aveau asupra lor. Agitația a durat doar câteva minute, timp în care mai mult s-a zbierat decât s-a lovit, după care scandalagiii au rupt-o la fugă la fel de rapid cum au apărut.

 

 

Polițiștii sosiți ulterior au găsit pe jos cartușe de gloanțe, motiv pentru care zona a fost periată la centimetru în căutarea gloanțelor. Cert este că nimeni nu a avut nevoie de îngrijiri medicale la spital.

Au fost descoperite și pete de sânge pe pereții clădirii și se bănuiește că ar aparține chiar unora dintre agresori. Lucru neconfirmat, deocamdată, deoarece din cei 11, doar doi au fost prinși și duși la audieri.

”Se pare că s-ar fi folosit două arme de foc neletale. Deocamdată sunt cercetate două persoane, din totalul celor implicate. În acest moment nu pot fi furnizate foarte multe detalii, întrucât audierile nu s-au terminat și sunt foarte mulți martori”, a declarat, pentru Est News, Bogdan Gheorghiță, purtător de cuvânt al Inspectoratului Județean de Poliție Vaslui.

Vom reveni cu amănunte

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

About Tehno Redactor

%d blogeri au apreciat: