Google+
Home » Administratie » Renovarea clădirilor istorice, mai scumpă pentru locatarii vasluieni, mai ieftină pentru societățile comerciale care desfășoară activități economice în interior

Renovarea clădirilor istorice, mai scumpă pentru locatarii vasluieni, mai ieftină pentru societățile comerciale care desfășoară activități economice în interior

de Mara GRIGORIU

Vasluienii care stau în clădiri istorice și vor să-și renoveze locuințele trebuie să scoată mai mulți bani din buzunare, de la jumătatea lunii august, cȃnd intră în vigoare un ordin care reglementează tarifele pentru intervențiile asupra imobilelor aflate în zonele de protecție a monumentelor istorice și în zonele construite protejate.

Începȃnd cu data de 16 august se modifică tarifele avizelor de specialitate necesare pentru renovarea imobilelor aflate în zonele de protecție a monumentelor istorice și în zonele construite protejate. Mai exact, cuantumul noului tarif unic face ca renovarea clădirilor istorice să fie mai scumpă pentru locuințe, și mai ieftină pentru locațiile în care se desfășoară activități economice.

Casa Tuduri, Barlad (proprietate privată)

Astfel, pentru renovarea clădirilor istorice se aplică un tarif unic, de 3 lei/m2 suprafață desfășurată, pentru toate categoriile de lucrări de intervenții, indiferent de beneficiar, finalitatea sau destinația imobilului. Tariful nu poate depăși, însă, suma de 15.000 lei.

Măsura este reglementată prin Ordinul nr. 2515/2018 privind stabilirea cuantumului tarifelor pentru emiterea avizelor de specialitate necesare pentru intervențiile asupra imobilelor aflate în zonele de protecție a monumentelor istorice și în zonele construite protejate.

Actul normativ va abroga Ordinul nr. 2664/2010, care stabilește tarifele diferențiate practicate în prezent. Este vorba despre suma de 1 leu/m2 suprafață desfășurată, pentru clădiri cu destinația de locuință, sănătate, învățământ sau cultură, conform legii, inclusiv pentru anexele gospodărești, cu excepția acelor anexe care sunt folosite pentru activități economice. În ceea ce privește metrul pătrat de suprafață desfășurată pentru clădiri și/sau anexe gospodărești în care se desfășoară activități economice, tariful achitat este de 5 lei.

Inițiatorii măsurii au justificat modificarea sumelor de plată prin faptul că, în practică, s-au constatat dificultăți în aplicarea Ordinului nr. 2664/2010 deoarece unele imobile pot fi încadrate atât la o categorie, cȃt și la o alta prevăzută prin lege.

Suprafețele care vor sta la baza calculului tarifelor sunt cele precizate în documentația prezentată spre avizare, iar dacă aceste suprafețe nu sunt clar precizate, la solicitarea avizului de specialitate se vor cere completările necesare.

Veniturile obținute din aceste noi tarife se gestionează în regim extrabugetar de către instituția care le percepe, potrivit prevederilor Hotărârii Guvernului nr. 387/2003 privind înființarea pe lângă Ministerul Culturii și Cultelor, direcțiile pentru cultură, culte și patrimoniul cultural național județean și Administrația Fondului Cultural Național a unor activități finanțate integral din venituri proprii.

Administrațiile publice locale pot asigura, la cererea proprietarilor, finanțarea integrală a lucrărilor în anumite circumstanțe, sumele urmând să fie recuperate în cel mult zece ani, potrivit legii. Banii urmează să fie recuperați din fondul de reparații al asociației de proprietari, iar în cazul în care nu vor putea fi recuperați în acest mod primăriile pot stabili o taxă pentru creșterea calității arhitectural-ambientale a clădirilor, aplicabilă doar proprietarilor care beneficiază de reabilitarea clădirilor în urma înscrierii acestora în programele multianuale.

About Simona Vasile

error: Content is protected !!
%d blogeri au apreciat: