Home / Sanatate / Soluție pentru miile de vasluieni care locuiesc în comune fără medic de familie

Soluție pentru miile de vasluieni care locuiesc în comune fără medic de familie

Un proiect de lege care acordă medicilor de familie și cabinetelor de medicină de familie dreptul de a deschide puncte secundare de lucru a fost pus în dezbatere publică la Senat. Prin această măsură se urmărește scăderea numărului de localități din mediul rural care nu dispun de servicii de medicină de familie, punând la dispoziția pacienților aceste facilități, cel puțin 10 ore pe săptămână.

În județul Vaslui, 10.000 de persoane nu au în prezent medic de familie, după ce specialiștii în domeniu au renunțat, pe rând, la activitatea la cabinetele din mediul rural. Pe lângă Coroiești, Pochidia și Mălușteni, din luna mai a rămas fără medic de familie și comuna Albești, după ce medicul de acolo a preluat lista de pacienți a unui alt medic din municipiul Vaslui, care a renunțat la cabinet.

Proiectul de lege aflat acum în dezbatere publică ar urma să includă reglementările Deciziei nr. 8/2013 a Colegiului Medicilor din România, care acordă dreptul unui medic de familie de a deschide mai multe puncte secundare de lucru în localitățile unde nu funcționează un alt cabinet de medicină de familie, cu posibilitatea prestării serviciilor peste norma de bază a medicului, în limita a cel puțin 10 ore pe săptămână (cel mul 3,5 ore pe zi de lucru), fără obligativitatea de a angaja un alt medic de familie.

Inițiatorii măsurii subliniază, în expunerea de motive, că această modificare este necesară în baza următoarelor aspecte: lipsa medicilor de familie mai ales în mediul rural și în localitățile urbane mai slab dezvoltate economic, cu populație restrânsă și în continuă scădere, în zone îndepărtate de aglomerațiile urbane, respectiv dotarea necorespunzătoare a cabinetelor de medicină de familie din aceste zone; reglementările legale existente, prin care unui medic de familie, chiar dacă i se permite să înființeze puncte de lucru în localitățile unde nu există cabinet de medicină de familie sau numărul locuitorul depășește 2.500 de persoane, nu i se permite prestarea de servicii medicale de medicină de familie la punctul de lucru în cadrul programului normal; cererile din partea medicilor rezidenți și medicilor tineri de familie, cu un număr mai redus de pacienți pe lista lor, dar cu motivația și timpul necesar de a presta servicii de medicină de familie în limita legii și peste norma de bază.

Recent, președintele Consiliului Județean al Persoanelor Vârstnice Vaslui, Ioan Stamate, a atras atenția, în cadrul ședinței Comitetului pentru Dialog Social, la criza medicilor de familie din județul Vaslui, cerând soluții pentru rezolvarea acestei probleme. El a precizat că aproximativ 10.000 de locuitori din patru comune nu au în prezent medic de familie și a solicitat o serie de măsuri din partea autorităților pentru rezolvarea acestei crize.

“Cetățenii din patru comune vasluiene nu au medic de familie. Trebuie găsite soluții pentru rezolvarea acestei probleme. Sunt persoane vârstnice, cu diverse boli cronice, în unele cazuri netransportabile, care au nevoie de tratamente și care se descurcă foarte greu”, a afirmat Ioan Stamate.

About Simona Vasile

x

Check Also

Epidemia de gripă a scumpit masca de protecție de peste trei ori

Ca la noi, la nimeni! În plină epidemie de ...

Unitate de panificație din Vaslui închisă pentru că punea în pericol sănătatea consumatorilor!

de Mihaela NICULESCU Revoltător! Inspectorii sanitari veterinari au descoperit ...

Bârlădeanul care a descoperit secretul unei vieți fără griji

de Mihaela NICULESCU Viața merită trăită fără griji inutile, ...

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d blogeri au apreciat: