Google+
Home » Administratie » Vasluienii care nu sunt racordați la rețeaua de curent electric își pot monta celule fotovoltaice pe acoperișul casei, cu bani de la Ministerul Mediului

Vasluienii care nu sunt racordați la rețeaua de curent electric își pot monta celule fotovoltaice pe acoperișul casei, cu bani de la Ministerul Mediului

Peste 9.000 de locuințe vor fi electrificate, în Anul Centenar, cu finanțare din Fondul de mediu, în cadrul unui parteneriat între Ministerul Mediului și cel al Energiei. Programul multianual de montare de celule fotovoltaice pentru toate locuințele care nu au curent electric va demara în luna octombrie, iar beneficiarii vor primi suma integrală pentru achiziționarea celulelor fotovoltaice.

Sărbătoarea Centenarului le aduce vasluienilor cu venituri reduse șansa de a-și alimenta locuințele cu energie electrică, în cadrul unui program verde denumit ″Centenarul Luminii″, derulat de Ministerul Mediului și cel al Energiei. Anunțul a fost făcut recent de Ministrul Mediului, Grațiela Gavrilescu, care a declarat că va apela la sprijinul primarilor pentru a face un inventar al persoanelor care nu au curent electric, astfel ca toți cetățenii aflați în această situație să depună dosarele de finanțare la Administrația Fondului de Mediu. Potrivit ministrului, pentru 9.000 de locuințe neelectrificate vor intra în program, începând cu data de 15 octombrie, și vor fi dotate cu celule fotovoltaice.

La aceeași dată, 15 octombrie, urmează să fie lansat și programul care înlocuiește ″Casa Verde″. Un număr de 26.000 de gospodării vor putea beneficia de celule fotovoltaice pentru producerea de energie electrică, iar vasluienii interesați ar putea primi până la 4.600 euro din totalul investiției, bani care vor fi decontați tot din bugetul Administrației Fondului de Mediu.

”Există deja ghidul pregătit și în jur de 15 octombrie el o să fie și lansat, un proiect pe care l-am îmbunătățit anul acesta, respectiv vechiul program ″Casa verde″, cel care dădea posibilitatea persoanelor fizice și juridice să poată să acceseze Fondul de mediu să-și monteze panouri solare pentru încălzirea cu apă caldă. (…) Am prins în bugetul Administrației Fondului de Mediu, buget care este deja în dezbatere publică pe site-ul ministerului, 100 de milioane de euro pentru ca 26.000 de gospodării să poată să-și monteze celule fotovoltaice cu putere de instalare de 3 KW și finanțarea va fi de maxim 4.600 de euro. Asta înseamnă că vom avea 26.000 de producători de energie electrică (…). Ministerul Energiei a înaintat Parlamentului, care a și adoptat, modificarea Legii energiei, în sensul în care fiecare dintre noi putem să devenim producători de energie electrică. Deci, panourile fotovoltaice vor avea dublă folosință: aceea ca în propria gospodărie să ne putem alimenta cu energie electrică și să folosim pentru încălzirea apei, dar și să fim un producător de energie electrică, pe care s-o dăm în circuitul național.”, a explicat Grațiela Gavrilescu. Ministrul a precizat că primele celule fotovoltaice vor fi montate gratuit în 2018 și că, în anii viitori, se va finaliza montarea tuturor celulelor fotovoltaice, astfel încȃt în Romȃnia să nu mai existe niciun fel de gospodărie care să nu aibă curent electric.

Celulele fotovoltaice constituie o modalitate ieftină și nepoluantă de producere a energiei electrice, prin captarea energiei solare, și sunt de un real ajutor atȃt pentru încălzirea locuinței și a apei calde, cȃt și pentru folosirea aparatelor electrocasnice. Anul trecut, mii de romȃni, între care și peste 150 de vasluieni, au beneficiat de pe urma Programelor “Casa Verde” și “Casa Verde Plus”, pentru care Guvernul a alocat un buget total de 109,3 milioane lei, respectiv 45 milioane lei. (Mara GRIGORIU)

Comments

comments

About Tehno Redactor

%d blogeri au apreciat: