Home / Sanatate / Județul Vaslui are plan pentru prevenirea și combaterea pestei porcine

Județul Vaslui are plan pentru prevenirea și combaterea pestei porcine

Alarmate de focarele de pestă porcină africană din județele din sud-estul țării (în special Tulcea și Galați), autoritățile vasluiene au adoptat un Plan local de măsuri pentru prevenirea răspândirii, monitorizarea și combaterea bolii pe teritoriu județului. Planul a ajuns în toate primăriile, care trebuie să informeze populația, să ofere tot sprijinul autorităților sanitar-veterinare, să pregătească terenurile pentru neutralizarea cadavrelor, în caz de îmbolnăviri.

Urmare a ședinței extraordinare de săptămâna trecută a Comitetului Județean pentru Situații de Urgență, toate instituțiile cu atribuții în domeniu, ca și administrațiile locale, au acum un Plan de măsuri pentru prevenirea răspândirii, monitorizarea și combaterea pestei porcine africane, care a fost publica și pe site-ul Consiliului Județean (Vaslui). Planul a ajuns în toate primăriile și stabilește sarcini precise atât pentru acestea, cât și pentru instituții precum Direcția Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor, gestionarii fondurilor cinegetice, Inspectoratul de Poliție al Județului Vaslui, Serviciul Județean al Poliției de Frontieră, Inspectoratul Județean de Jandarmi, Agenția pentru Protecția Mediului, Direcția pentru Agricultură a Județului Vaslui, Inspectoratul pentru Situații de Urgență și cele două mari exploatații comerciale de suine, SC Dextranus SRL Murgeni și SC Sidurs Construct SRL Murgeni. Acestea din urmă, de exemplu, au obligația de a monitoriza “la sânge” toate suspiciunile de îmbolnăvire, semnele clinice de boală și modificările anatomopatologice constatate în urma necropsiilor și a testelor de laborator.

Mai mult, autoritățile locale sunt obligate să desfășoare activități de informare a populației privind pesta porcină africană și să comunice în regim de urgență, care sunt utilajele și personalul ce poate fi implicat în gestionarea unui focar de boală.

Primăriile vor asigura, de asemenea, echipamentul de protecție pentru personalul implicat în activitățile de gestionare a focarelor de pestă porcină africană: cizme de cauciuc, combinezon de unică folosință/costum salopetă, mască buco-nazală de unică folosință, ochelari de protecție, mănuși de unică folosință, substanțe dezinfectante cu efect virulicid asupra virusului pestei porcine africane. Autoritățile locale vor desemna personalul din comisia de evaluare a animalelor în vederea întocmirii documentației de despăgubire a deținătorilor de animale.

Planul local cuprinde și o anexă, “Material informativ cu privire la pesta porcină africană”, care cuprinde o serie de reguli pe care trebuie să le respecte proprietari de astfel de animale: să nu intre în adăposturile porcilor cu hainele și încălțămintea de stradă, să nu hrănească animalele cu resturile alimentare provenite de la alți porci sau să cumpere purcei din locuri necunoscute fără certificat sanitar veterinar de sănătate eliberat de medicul veterinar. (C.P.)

About Tehno Redactor

x

Check Also

Bărbatul care a scăpat cu viață după ce a fost trăsnit, transferat la București

Pacientul de 40 de ani ...

Echipamente medicale de 10,3 milioane lei pentru ambulatoriul Spitalului de Urgență Vaslui

de Dănuț CIOBANU Spitalul Județean ...

Copil de trei ani, dus în stare gravă la spital după ce a fost mușcat de câinele vecinilor

Un băiat în vârstă de ...

%d blogeri au apreciat: