Home / Administratie / Județul Vaslui, codaș pe țară la nivelul investițiilor făcute de întreprinzătorii locali

Județul Vaslui, codaș pe țară la nivelul investițiilor făcute de întreprinzătorii locali

La polul sărăciei din Romȃnia și din Uniunea Europeană nici investitorii locali nu-și pun banii la bătaie. Entitățile vasluiene din industrie, construcții și servicii au cele mai mici investiții brute făcute în județul Vaslui, adică 0,2% din ponderea totală a investițiilor din această zonă. Asta înseamnă că, în timp ce Bucureștiul, Ilfovul, Timișul, Constanța, Prahova și Clujul ridică PIB-ul Romȃniei, Vasluiul contribuie cu un procentaj nesemnficiativ la creșterea acestui indicator al nivelului de trai.

Ultimul dintre ultimii la investiții și la dezvoltare! E vorba despre județul Vaslui și despre poziția pe care o ocupă în clasamentul care ordonează județele în funcție de creșterea în milioane de lei a PIB-ului, între anii 2012 – 2016, și după investițiile brute din aceeași perioadă. Topul realizat pe baza datelor de la Institutul Național de Statistică și de la Comisia Națională de Strategie și Prognoza a luat în calcul numai investițiile făcute în sectoarele industrie, construcții și servicii, fără agricultură și investițiile administrației publice.

Potrivit statisticilor, la nivel de teritoriu există o discrepanță mare între sumele investite de societățile comerciale din fiecare județ. Din cele 575,3 miliarde de lei, cât însumează investițiile brute din întreaga țară, din perioada 2012 – 2016, peste 37% (215,4 mld. lei) au fost făcute de unitățile locale din Capitală. La mare distanță urmează județul Ilfov (4,8% din totalul investițiilor brute), urmat de județele Timiș (4,3%), Constanța (4%), Prahova (3,8%) și Cluj (3,8%). Cele mai mici investiții brute ale unităților locale au fost realizate în județele Călărași, Ialomița, Mehedinți, Botoșani și Vaslui (fiecare cu ponderi mai mici de 0,4% din totalul investițiilor brute).

Județul Vaslui nu stă bine nici în ceea ce privește raportul între investițiile brute și creșterea nominală a PIB-ului. Mai exact, la 1,7 lei investiții brute, PIB-ul Vasluiului a crescut cu aproape 0,2 lei, în timp ce în județele Hunedoara, Ilfov, Olt, Sibiu sau Mureș raportul depășește 4,6 la 1, iar la nivel național acest raport este de 3,4 lei investiți la 1 leu creștere de PIB.

Analizȃnd evoluția PIB-ului la nivel de județe, între anii 2012 și 2016, se constată că tot Capitala a înregistrat cel mai mare avans (+ 50,8 mld. lei). În cazul Bucureștiului, totalul investițiilor brute pe parcursul celor 5 ani este de 215,4 miliarde de lei și un plus al PIB-ului de 50,8 miliarde de lei.

Timișul și Prahova (+ 9 mld. lei) sunt județele ce urmează în topul zonelor după avansul PIB-ului între 2012 și 2016. În cele două județe, investițiile brute ale unităților locale în perioada analizată s-au ridicat la valoarea de 24,8 miliarde de lei, respectiv 21,9 miliarde lei. Asta face ca raportul între sumele investite și avansul PIB-ului să fie de 2,8 lei la 1 în cazul Timișului și 2,4 lei la 1 în cazul Prahovei.

Pe de altă parte, în cazul Constanței și Clujului, județe ce urmează în topul avansului PIB-ului (8,8 și 7,9 mld. lei), raportul dintre investițiile brute și avansul PIB-ului a fost de 2,6, respectiv 2,7 lei investiți la 1 leu creștere de PIB.

Între 2012 și 2016, investițiile brute ale unităților locale de la nivelul județelor s-au ridicat la valoarea de 575,3 miliarde de lei. În aceeași perioadă, PIB-ul României a crescut cu 167 miliarde de lei (762,3 față de 595,4 mld. lei).

„La omul sărac nici boii nu trag!”, spune un proverb romȃnesc, iar Vasluiul certifică acest lucru prin exodul de forță de muncă spre județele bogate și spre statele dezvoltate din Europa. Fără angajați calificați și fără condiții de a-și transporta produsele, nu e de mirare că investitorii locali se feresc să-și ″îngroape″ profitul într-un județ unde puține sunt șansele de a genera valoare adăugată. (Mara GRIGORIU)

About Mihai Vasile

x

Check Also

Un bărbat a murit în apropiere de Mănăstirea Bujoreni după ce a fost înțepat de viespi

Un bărbat de 41 de ...

Două persoane care erau date dispărute au fost găsite de polițiștii vasluieni

Doi bărbați în vârstă de ...

Tânără de 15 ani din Zăpodeni dispărută de la domiciliu

Pe 7 octombrie, Valentina – ...

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d blogeri au apreciat: