Home / Social / Să ne emoționăm, puțin! Olguța Vasilescu vine la Vaslui pentru a prezenta noua lege a pensiilor

Să ne emoționăm, puțin! Olguța Vasilescu vine la Vaslui pentru a prezenta noua lege a pensiilor

Lia Olguța Vasilescu, ministrul Muncii, va veni la Vaslui pentru a prezenta proiectul noii legi a pensiilor. Vizita va avea loc în cursul lunii septembrie 2018 și marchează ultima dezbatere publică pe marginea actului normativ. Noua lege se va aplica etapizat până în anul 2021, când va intra integral în vigoare. Vasluiul se clasează pe locul 38 în topul județelor, în ceea ce privește cuantumul pensiei medii, care este în valoare de 891 lei/lună.

Ministrul Muncii, Lia Olguța Vasilescu, va veni în luna septembrie într-o vizită de lucru în județul Vaslui. Ziua vizitei oficialului de la București un este încă stabilită, dar se cunoaște tematica care va fi abordată în discuțiile cu reprezentanții județului. Vasluiul este ultima locație unde va avea loc o dezbatere publică legată de noua lege a pensiilor, după ce proiectul de lege a fost analizat în mai multe zone din țară. În acest sens, va fi convocată la Prefectura Vaslui o Ședință de Dialog Social, unde Lia Olguța Vasilescu va prezenta prevederile noii legi a pensiilor.

Ioan Stamate, președintele Consiliului Județean al Persoanelor Vârstnice Vaslui, a spus că toți reprezentanții pensionarilor din județ vor fi prezenți la discuții: “Proiectul de lege arată bine, iar dacă autoritățile se vor ține de el și va fi implementat va fi un lucru bun pentru pensionari. Desigur, cei care nu au muncit mult și nu au un stagiu mare de cotizare nu pot să aibă pretenții pentru o pensie mare. Acum trebuie ca toate partidele politice să se înțeleagă pe acest proiect de lege, pentru a fi pus în aplicare”. Legea se aplică etapizat până în anul 2021, când va intra integral în vigoare. Valoarea punctului de pensie se actualizează astfel: 1.265 de lei în 2019; 1.775 de lei în 2020; 1.875 de lei în 2021.

Cică nicio pensie nu se va diminua

Joi, 9 august 2018, proiectul noii legi a pensiilor a fost postat pe site-ul Ministerului Muncii, moment care a marcat lansarea în dezbatere publică. În proiectul de lege se precizează că nicio pensie în plată nu va scădea. În cazul în care, în urma recalculării, va rezulta o sumă mai mică decât cea aflată deja în plată, atunci se va menține suma în plată. Nu se modifică vârsta standard de pensionare, nici stagiul minim și nici stagiul complet de cotizare.

Potrivit proiectului de act normativ, femeile care au realizat stagiul minim de cotizare și care au născut 3 copii, pe care i-au crescut până la vârsta de 16 ani, beneficiază de o reducere considerabilă a vârstei de pensionare. Vârsta maximă de pensionare este stabilită la 63 de ani pentru femei și 65 de ani pentru bărbați. Vârsta de pensionare crește în funcție de anul și luna nașterii, atât pentru femei, cât și pentru bărbați.

Cuantumul pensiei anticipate se stabilește din cuantumul pensiei pentru limită de vârstă, prin diminuarea acestuia în raport cu stagiul de cotizare realizat peste stagiul complet de cotizare și cu numărul de luni cu care s-a redus vârsta standard de pensionare.

În ceea ce privește pensia de invaliditate, se redefinesc gradele de invaliditate, pentru a se da posibilitatea desfășurării unor activități profesionale și a permite cumulul pensiei de invaliditate cu venituri din aceste activități. 

Fruntași la cele mai mici pensii

Vizita ministrului în județul Vaslui nu este întâmplătoare. În prezent, pensia medie din județul Vaslui este de 891 lei/lună, iar Vasluiul se clasează la nivel național pe locul 38. Odată cu majorarea indemnizației sociale de la 540 la 640 de lei, începând din data de 1 iulie 2018, a crescut spectaculos numărul pensionarilor vasluieni care încasează pensie minimă. În prezent, dintr-un total de circa 100.000 de pensionari, peste 25.000 primesc indemnizația socială.

Cauzele pentru care un număr mare de pensionari primesc pensia minimă garantată de stat sunt multiple. În primul rând, pensiile din județul Vaslui sunt foarte mici și majorările succesive ale pensiei minime au depășit cuantumul pensiei primite în baza stagiului de cotizare. Spre exemplu, la o vechime în muncă de 30 de ani în industria ușoară, persoana respectivă a ieșit din câmpul muncii cu pensie sub 600 de lei, iar statul trebuie să cotizeze cu restul sumei până la 640 de lei. De asemenea, majoritatea lefurilor primite de muncitorii vasluieni au fost la nivelul salariului minim pe economie, ceea ce a condus la niște pensii extrem de mici. Mai mult, sunt pensionari în plată care au pensia de bază de câteva zeci de lei, iar în prezent încasează aceiași pensie minimă la fel cu o persoană care a cotizat zeci de ani la bugetul public de pensii. (Sebastian TURCU)

About Tehno Redactor

x

Check Also

Epidemia de gripă a scumpit masca de protecție de peste trei ori

Ca la noi, la nimeni! În plină epidemie de ...

Bârlădeanul care a descoperit secretul unei vieți fără griji

de Mihaela NICULESCU Viața merită trăită fără griji inutile, ...

Primarii vasluieni, implicați activ în distribuirea produselor de igienă către beneficiari

de Dănuț CIOBANU  Nu mai puțin de 55.937 vasluieni ...

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d blogeri au apreciat: