Home / Sanatate / “Nu mistrețul va aduce pesta în județul Vaslui, pasărea o va aduce”

“Nu mistrețul va aduce pesta în județul Vaslui, pasărea o va aduce”

Păsările necrofage, precum uliul, sunt cel mai mare pericol pentru răspândirea pestei porcine în județul Vaslui, și nu porcii mistreți. Așa a susținut Vasile Negru, președintele Asociației Vânătorilor Sportivi din județ, ieri, în ședința Colegiului Prefectural, cerând derogare de la lege pentru a putea fi împușcate.

“Nu mistrețul va aduce pesta porcină în județul Vaslui, pasărea o va aduce”, le-a spus celor prezenți la ședința Colegiului Prefectural de ieri Vasile Negru, președintele Asociației Vânătorilor și Pescarilor Sportivi, care l-a informat pe prefectul Eduard Popica că pe 20 august a trimit o adresă la Ministerul Mediului solicitând o derogare de la lege pentru ca păsările necrofage, cele șase specii de ulii care trăiesc pe raza județului Vaslui, să poată fi împușcate. Astfel ar putea fi înlăturat pericolul apariției unor focare de pestă porcină africană în județ, mai ales că recent un astfel de focar a fost raportat peste graniță, în Republica Moldova.

“Pasărea nu ține cont de frontieră. Aceste păsări au o rază de acțiune de 9 kilometri, iar noi nu avem voie să le împușcăm”, a mai spus Negru.

Dacă pericolul răspândirii pestei porcine prin intermediul păsărilor răpitoare nu poate fi deocamdată înlăturat, lucrurile nu stau mai bine nici în privința porcilor mistreți, cu toate că asociația condusă de Negru a trecut la îndeplinirea planului de lichidare, până în luna februarie a anului viitor, a 1.000 de porci mistreți din fondurile de vânătoare aflate în administrarea sa.

În județul Vaslui funcționează în prezent două filtre de dezinfecție a mașinilor: unul la granița cu județul Galați și altul la Punctul de Trecere a Frontierei de la Albița.

Conform informațiilor furnizate de Mitiu Ciupilan, directorul Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor, până în prezent au fost recoltate probe biologice de la 30 de porci mistreți și alți 27 de porci domestici, nici unul dintre acestea nefiind pozitiv, putându-se astfel confirma că, cel puțin până în prezent, județul este în afara ariei de răspândire a bolii. (Cristian PĂTRAȘCU)

About Tehno Redactor

x

Check Also

Mașinile de la școlile de șoferi au interzis în centrul municipiului Vaslui

de Dănuț CIOBANU Primăria Vaslui ...

Ambrozia dispare din zonele verzi ale Vasluiului

Goscom Vaslui desfășoară, în această ...

Banii europeni conving tot mai mulți vasluieni să se califice în sectorul agricol

Vasluienii sunt tot mai interesați ...

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d blogeri au apreciat: