Google+
Home » Social » Sute de elevii premianți din județ, în tabere sociale

Sute de elevii premianți din județ, în tabere sociale

Aproximativ 600 de elevi din județ, proveniți din familii cu situații materiale modeste dar cu rezultate bune la învățătură, s-au putut bucura în această vară de o vacanță gratuită oferită de autorități în care, mulți dintre ei, au văzut pentru prima dată un oraș ori au învățat să folosească o toaletă cu apă curentă. După cele cinci zile de tabără, elevii au plecat acasă cu experiențe fantastice pentru ei, cum ar fi scăldatul într-o piscină sau jucatul unui biliard, pe care, până la 14 ani, în cazul unora dintre ei, nu le-au trăit niciodată, chiar dacă vorbim de era tehnologizării.

În timp ce mulți dintre copiii ”de oraș” strâmbă din nas atunci când părinții lor le spun că trebuie să meargă, din nou, în vacanță într-o stațiune de pe litoralul românesc, sute de elevi din județul nostru au trăit bucuria supremă de a petrece cinci zile într-o tabără socială. Deși, la o primă vedere, ar părea că li se oferă un minim de confort în locații comuniste în care nu s-a mai dat cu un var de zeci de ani, copiii care au venit de la țară în taberele organizate de Direcția Județeană pentru Sport și Tineret (DJST) Vaslui au beneficiat de ceea ce, din păcate pentru mulți dintre ei, nu au avut norocul să aibă acasă. O parte din ei au descoperit, în era în care vorbim de colonizare pe alte planete, bazinul de la toaletă, în locul WC-ului din fundul curții, și piscina cu tobogane, care nu seamănă cu locul lor obișnuit de scăldat, adică acea gârlă de la marginea satului. Pentru că li s-a părut cu adevărat o minune, unii și-au făcut la propriu cruce când au văzut că apa din bazinul de înot este mai limpede decât cea pe care o aduc cu gălețile acasă de la fântâna din sat.

Distracție la mall, vizite la muzeu și obiective turistice, baie în piscină

Județul a beneficiat de cele mai multe locuri date de către Ministerul Tineretului și Sportului pentru tabere sociale. Drept dovadă sunt cele 333 de locuri primite de DJST Vaslui în această vară pentru elevii din mediul rural cu situații materiale precare, dar cu rezultate bune la învățătură. Ca și comparație, există județe precum Giurgiu sau Caraș Severin cărora le-au fost aprobate 11, respectiv 32 de locuri.

Numărul locurilor de tabere sociale a fost suplimentat până la 446, la care s-au mai adaugat 90 de locuri pentru copiii cu dizabilități și cele suplimentare solicitate de către primării și plătite de la bugetele locale. O parte dintre elevi au mers în tabără la Poiana Căprioarei, alții se duc la Eforie Nord sau la Codrii de Aramă, în județul Botoșani. Însă, anul acesta a fost deschisă și tabăra urbană de la sediul direcției din municipiul Vaslui, o chestiune de un real succes. Și asta nu o spun eu, ci copiii și profesorii care au venit la noi”, ne-a declarat directorul DJST Vaslui, Răducu Tatu.

Programul elevilor care au beneficiat de taberele urbane a fost unul care, pentru mulți dintre orășeni, ar părea unul banal. Însă, pentru copiii din mediul rural care, în cazul unor dintre ei, au ajuns pentru prima dată la oraș, a fost ceva care, poate, i-a marcat pe viață. De la exercițiile de înviorare și mâncatul la restaurant în colectivitate și până la jocurile de biliard și bowling și scăldatul în piscină, totul a părut desprins din cărțile de bibliotecă sau din filmele de la televizor. În plus, până chiar și banalele, pentru mulți dintre noi, vizite la muzeu și obiective turistice locale, cum ar fi Curțile Domnești de la Vaslui și Mausoleul lui Peneș Curcanu din Cimitirul ”Eternitate”, au părut lucruri fantastice cu care nu credeau că se vor întâlni vreodată în viață.

Nu am mai fost niciodată într-o tabără. Este atât de frumos!”

Copiii care au avut norocul să prindă un loc într-o tabără socială au fost foarte încântați de ceea ce li s-a oferit în cele, ”așa de puține”, cinci zile de vacanță. Multora dintre ei le-a fost greu chiar să se și exprime pentru a ne împărtăși trăirile pe care le au.

Nu am crezut că voi ajunge vreodată într-o astfel de tabără. Sunt în clasa a III-a și nu am mai fost niciodată. Părinții nu au avut posibilitatea să ne trimită în vacanță pentru că doar tata are serviciu. Noi suntem șase frați și vă dați seama că fiecare ar vrea să meargă. M-au chemat de la școală și mi-au zis că mă încadrez să plec în tabără. Este foarte bine aici. Îmi place și la școală, dar parcă aș sta numai într-o astfel de vacanță”, ne-a mărturisit Daniel, un băiat de 9 ani, din Ciocani.

Una dintre cele mai bune eleve de la școala din Gherghești este o altă norocoasă care a prins un loc în tabăra urbană de la Vaslui. Absolventă a clasa a V-a, Ionela a terminat cu media 9,61 primul an de gimnaziu și s-a arătat foarte încântată de ceea ce a văzut la Muzeul Județean ”Ștefan cel Mare” Vaslui. ”Este foarte frumos, am putut să ne plimbăm mult și să ne bucurăm de locurile minunate de aici, din Vaslui. Însă, muzeul m-a încântat cel mai mult, cu casa tradițională a țăranului de la noi, de aici, din județ, cu straiele cu care erau îmbrăcați pe vremuri. Poate o să mai avem noroc să mai revenim într-o astfel de tabără”, își pune speranțe Ionela.

Profesorii supraveghetori care-i însoțesc pe elevii veniți în taberele sociale au fost la fel de încântați ca și copii de care au grijă, în condițiile în care i-au simțit pe aceștia că au trăit din plin zilele de vacanță. ”Le-a plăcut foarte mult la copii. Au fost încântați de fiecare lucru nou pe care l-au descoperit, de jocurile pe care le-au făcut, de experiențele pe care le-au trăit. Deși mulți au fost pentru prima dată într-o tabără, s-au integrat foarte bine. Și, poate cel mai important de subliniat, cei din mediul rural mai au încă acel respect față de cei din jurul lor”, ne-a declarat profesoara Gabriela Baumer, de la Școala Pogonești.

În cele cinci zile de vacanță, copiii au avut programat câte un obiectiv important de vizitat sau în care să desfășoare activități de recreare.

Primarul de Fălciu a alocat alocat bani de la bugetul local pentru a trimite elevii premianți în tabere

Prin programul de tabere sociale, majoritatea comunele din județ, la solicitarea DJST Vaslui, au trimis în vacanță câte zece elevi selectați, în funcție de rezultatele la învățătură și criteriile sociale, din școlile din fiecare comunitate. Însă, există și primari, din păcate foarte puțini, care au ”cumpărat” locuri suplimentare în taberele din Vaslui. Un exemplu în aceste sens este edilul comunei Fălciu care, din fondurile comunității, a trimis suplimentar în vacanțe de câte cinci zile un număr de 40 de elevi.

”Efortul elevilor de pe parcursul anului școlar și meritele la învățătură trebuie răsplătite și, mai ales, încurajate. Din acest punct de vedere, nici o sumă pe care o alocăm de la bugetul local nu poate fi considerată prea mare. Începând cu anul viitor dorim să creștem numărul de locuri în tabere pentru elevii care obțin premiile I, II și III la școală. Mai mult decât atât, o parte din ei îi vom trimite, în premieră, pe litoral”, susține primarul comunei Fălciu, Neculai Moraru.

O vacanță de cinci zile prin DJST Vaslui, decontată de la Ministerul Tineretului și Sportului, a costat 320 de lei. Pentru a reuși să le asigure și acel program de recreare în mall sau la piscină, organizatorii au apelat și la înțelegerea unor sponsori care au fost dispuși să le asigure copiilor un minim de confort.

Merită depuse toate aceste eforturi. Pentru copii, o astfel de tabără este o experiență care îi face să privească altfel lucrurile pe viitor. Pot să vadă că viața este și altceva față de ceea ce trăiesc ei zi de zi în comunitățile din care provin”, a conchis directorul Răducu Tatu.

About Mihai Vasile

error: Content is protected !!
%d blogeri au apreciat: