Home / Administratie / Unde-i cerere, vine și oferta! Penitenciarul Vaslui devine mai primitor

Unde-i cerere, vine și oferta! Penitenciarul Vaslui devine mai primitor

de Cristian PĂTRAȘCU

Până în anul 2022 Penitenciarul Vaslui va avea cu 210 locuri mai multe decât în prezent, potrivit unui proiect al Ministerului Justiției. În prezent, la o capacitate de 724 de paturi în penitenciar sunt deținuți peste 1.000 de oameni. Supraaglomerarea a fost motivul unor proteste ale celor încarcerați de-a lungul timpului.

Sub presiunea normelor europene, care prevăd ca pentru fiecare deținut să fie alocat un spațiu de minimum 4 metri pătrați, Ministerul Justiției a lansat în dezbatere publică un proiect de act normativ privind mărirea capacității unor penitenciare din țară. Planul de măsuri pentru soluționarea supraaglomerării carcerale, care e va derula între 2018 și 2024, prevede ca în anul 2022 să fie date în folosință 3.997 noi locuri de cazare și modernizate alte 666. Printre cele noi 210 vor fi la Penitenciarul Vaslui.

Supraaglomerarea din unitatea de detenție vasluiană este o problemă veche. De-a lungul timpului, din cauza condițiilor de trai, cei închiși acolo au protestat în repetate rânduri prin refuzul de a mai primi hrană.

Încă din 2005, un raport al Asociației pentru Apărarea Drepturilor Omului în România – Comitetul Helsinki (APADOR-CH), descria situația supraaglomerării din Penitenciarul Vaslui. De atunci lucrurile nu au evoluat decât în rău.

La data vizitei, în Penitenciarul Vaslui erau 817 deținuți: 623 condamnați definitiv, 35 condamnați în prima instanță și 159 arestați preventiv. Din total, 790 erau bărbați, dintre care 17 minori, la care se adăugau 27 de femei. Deși situația s-a îmbunătățit față de 2002, când erau 1005 deținuți, supraaglomerarea rămâne, în continuare, o problemă. Conform normei clasice de 6 m3 de aer/deținut, la Vaslui ar putea fi instalate 602 paturi. La data vizitei, erau 724 paturi, numărul deținuților depășind numărul paturilor. Dacă se raportează suprafața totală a spațiilor de deținere, care este de 1.076 m2 la recomandările Comitetului pentru Prevenirea Torturii din cadrul Consiliului Europei de a asigura 4m/deținut, gradul de ocupare este de peste 300%”, se arăta în documentul celor de la APADOR- CH. În prezent, în Penitenciarul Vaslui trăiesc peste 1.000 de deținuți, iar numărul locurilor de cazare a rămas același – 724.

La alții e și mai rău!

Stabilirea anului 2022 pentru rezolvarea situației de la Vaslui a fost determinat însă, în calculele ministerului, de stările de lucruri mult mai dramatice din alte unități penitenciare. În prezent, capacitatea sistemului penitenciar din România este de 18.551 locuri de cazare, în vreme ce în custodie se află 22.394 deținuți. Există, așadar, un deficit de 3.843 locuri, raportat la spațiul individual de 4 metri pătrați.
“Infrastructura sistemului administrației penitenciare, dezvoltată înainte de anul 1989, nu corespunde standardelor prevăzute de Consiliul Europei. Aducerea sistemului penitenciar românesc la aceste standarde implică un proces de durată, realizat cu costuri semnificative. Un factor determinant pentru crearea unor condiții de detenție corespunzătoare îl constituie și numărul mare de hotărâri și decizii ale Curții Europene a Drepturilor Omului pronunțate împotriva statului român, al căror obiect îl constituie condițiile de detenție, majoritatea referindu-se la condițiile de cazare”, se arată în nota de fundamentare a proiectului elaborat de Ministerul Justiției.

About Simona Vasile

x

Check Also

Ultima oră! Vântul puternic a distrus până acum trei acoperișuri la Bârlad (Foto/Video)

Două echipe ale Detașamentului de Pompieri Bârlad intervin  la ...

Investiții de milioane de euro la Vetrișoaia

Autoritățile locale din Vetrișoaia se pricep să administreze banii ...

Deficitul bugetar al Bârladului este de 7% în acest an! Consilierii PSD cer explicații primarului

Consilierii locali PSD amenință că nu vor vota proiectul ...

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d blogeri au apreciat: