Google+
Home » Invatamant » A doua etapă a înscrierilor la școlile profesionale

A doua etapă a înscrierilor la școlile profesionale

De astăzi absolvenții de gimnaziu se pot înscrie pentru a învăța o meserie la școlile profesionale, cu avantajul unei burse de 200 de lei pe lună. În județul Vaslui mai sunt disponibile 592 de locuri.

Locurile rămase libere după prima etapă a înscrierilor în învățământul profesional de stat sunt acum la dispoziția absolvenților. În prima etapă, între 31 august și 3 septembrie, s-au făcut înscrieri la unitățile de învățământ profesional care organizează sesiune de preselecție pe baza fișelor de înscriere în învățământul profesional de stat. Miercuri, 5 septembrie, elevii care au absolvit gimnaziul pot depune cererile de înscriere la unitățile de învățământ profesional care nu organizează preselecție.

În județul Vaslui, în prima etapă de admitere, au fost ocupate mai puțin de jumătate dintre cele 1.136 locuri în școli profesionale puse la dispoziția absolvenților de gimnaziu pentru anul școlar 2017-2018. Pentru etapa a doua de admitere mai sunt disponibile 592 de locuri pentru învățământul profesional de stat. Între acestea, elevii pot opta pentru a obține calificări în meserii precum mecanic utilaje sau electrician aparate și echipamente, sau din agricultură, horticultură, apicultură sau agricultură ecologică, unde locurile au rămas aproape toate neocupate. La specialitatea confecționer produse textile, în prima etapă au fost ocupate doar o zecime din cele 140 de locuri puse la dispoziție pentru viitorul an școlari. Mai sunt locuri la specialități căutate precum mecanic sau tinichigiu auto, meserii din construcții ori din alimentația publică (comerciant – vânzător, cofetar – patiser, brutar sau frizer, coafor, manichiurist – pedichiurist). Cele mai râvninte meserii de elevii vasluieni au fost anul acesta cele de ospătar și bucătar, cele 112 locuri fiind ocupate din prima etapă. (Cristian PĂTRAȘCU)

About Mihai Vasile

%d blogeri au apreciat: