Home / Administratie / Nunta de la școala din comuna Pogana a scandalizat toată țara. Prefectul județului s-a spălat pe mâni, deși se declarase stupefiat

Nunta de la școala din comuna Pogana a scandalizat toată țara. Prefectul județului s-a spălat pe mâni, deși se declarase stupefiat

de Simona MIHĂILĂ

În timp ce o țară întreagă este scandalizată de evenimentul ”monden” din comuna Pogana, prezentat în exclusivitate de ziarul Est News (detalii și video AICI), eveniment petrecut sâmbăta trecută, când primarul comunei i-a făcut fiicei sale nuntă la școala din sat, prefectul județului declară în stânga și în dreapta că ”totul a fost legal”.

Inițial, după ce ziariștii de la Est News l-au informat pe prefectul Eduard Popica despre faptul că primarul Marcel Gîfu a transformat clădirea școlii construită cu bani de la Banca Mondială în bucătărie și depozit de băuturi, dar și că a distrus gardul școlii deoarece cortul de nuntă nu încăpea în curte, prefectul județului s-a arătat stupefiat. Ne-a declarat că va declanșa imediat o anchetă, exprimându-și rezerva asupra posibilității că instituția pe care o conduce să fi validat vreo hotărâre a Consiliului Local Pogana în spatele căreia primarul Gîfu să-și ascundă fapta. Mai mult, în discuția pe care a avut-o cu ziariștii Est News, Popica a spus că organizarea acestei nunți în curtea școlii și utilizarea clădirii școlii drept bucătărie, nu i se par doar nepotrivite, ci și grave.

Nu au trecut două zile de la aceste declarații, că prefectul Vasluiului s-a transformat în avocatul apărării lui Gîfu, colegul său de partid (PSD). Contactat de majoritatea televiziunilor centrale, Eduard Popica a transmis că a făcut verificări și s-a lămurit: există o hotărâre de consiliu, dată în decembrie 2017 (ce coincidență că asta se întâmpla cu 8 luni înainte de nunta fiicei!) în care s-a bătut în cuie ca școlile din satele comunei, în care nu există cămin cultural, să poată fi folosite pentru țanțavaiuri. Curat legal! Caz închis! Nu a comunicat aceste concluzii si ziarului Est News, desi ne-a asigurat, cu expresia ”eu sunt om de cuvânt”, că o va face imediat ce verificările vor fi finalizate.

Ne-a scutit de durerea unei deziluzii faptul că nu am pus prea multă bază în cuvântul domniei sale.

Rezultatul ”anchetei” e cel pe care și noi l-am anticipat: prefectul Popica și-a schimbat părerea peste noapte și, brusc, nu i s-a mai părut de neînțeles nici de ce instituția în fruntea căreia a fost pus a validat o hotărâre care sfidează școala ca cetate a educației și a învățăturii.

 

Nunta în școală, în viziunea socrului mic: ”Doar astfel putem pastra vie mostenirea parintilor si bunicilor nostri”

 

Expresia viziunii distorsionate pe care omenii încep să o aibă despre rolul unic al școlii în viața unei comunități este chiar declarația pe care primarul Marcel Gîfu nu a avut curajul să o ofere redactorilor Est News, dar pe care a făcut-o jurnaliștilor PRO TV:

”Noi trebuie sa promovam traditiile, obiceiurile locale. Doar astfel putem pastra vie mostenirea parintilor si bunicilor nostri, la evenimente precum nunta, botezul etc. In satele unde nu este camin cultural, avem hotarare de CL prin care putem folosi localurile de scoala, contra cost, fireste, daca acest lucru nu pericliteaza activitatea scolara. Chiar am fost felicitat. Din punct de vedere legal, am procedat corect, nu am nimic sa imi reprosez”.

Rămâne să aflăm care vor fi concluziile anchetei pe care și Inspectoratul Școlar Județean Vaslui a declanșat-o. În această direcție, așteptările opiniei publice sunt mari, instituția fiind principalul garant al valorilor morale ce trebuie să guverneze funcționarea unei școli după principiile verticale ale Domnului Trandafir.

About Simona Vasile

x

Check Also

Șoseaua de centură a municipiului Vaslui intră în proiectare

de Dănuț CIOBANU Proiectanții vor ...

Municipiul Vaslui este în sărbătoare. Trei zile de concerte, distracție și voie bună

de Dănuț CIOBANU Municipalitatea a ...

Trei tineri liceeni au condus, pentru o zi, Primăria Vaslui

de Dănuț CIOBANU Vineri, 16 ...

%d blogeri au apreciat: