Home / Administratie / Analfabeți cu diplomă

Analfabeți cu diplomă

Județul Vaslui nu mai are forță de muncă calificată. Dacă meseriașii au emigrat după aderarea la UE, tinerii rămași în județ sunt foarte greu de calificat profesional. Tinerii care reușesc să obțină un certificat de calificare pleacă imediat în străinătate, iar singura variantă a patronatului local pentru fidelizarea angajaților este creșterea salariilor. Cum diaspora mai dorește să vină în țară doar în proporție de maxim 15%, piața muncii va fi afectată grav de depopularea masivă din ultimii ani.

Piața muncii din județul Vaslui nu mai dispune de forță de muncă calificată. Ionel Constantin, președintele Camerei de Comerț, Industrie și Agricultură (CCIA) Vaslui, este foarte tranșat în ceea ce privește criza de meseriași și spune că pe piață “avem analfabeți cu diplomă”. “Au plecat oamenii buni. Este vorba despre plata acestora. În județul Vaslui nu ar trebui să mai fie la privat salarii sub 2.000 de lei net. Dacă în județele din vestul țării se dau în mână 2.500 de lei, cazare, masă și transport asigurat, și cei de la noi pot să facă un efort în privința salariilor. Aceasta este singura soluție pentru fidelizarea angajaților”, a spus Ionel Constantin.

Oamenii de afaceri sunt nemulțumiți de modul în care se face salarizarea în sectorul bugetar față de cel privat. Dacă în statele Uniunii Europene cele mai mari salarii sunt în sectorul privat, în România lefurile cele mai bune sunt la stat. “Avem peste un milion de salariați de la bugetul de stat și circa trei milioane de salariați sunt în sectorul productiv. Proporția este de un salariat la patru pensionari. Toată lumea își dorește un salariu bun, o pensie bună. Dar de unde?! Noi milităm pentru salarii bune și pensii pe măsură, în raport cu perioada de cotizare. Eu cer public oamenilor de afaceri să plătească mai bine forța de muncă, să o fidelizeze prin salarii atractive și, concomitent, să o pregătească profesional. S-a ajuns ca în diferite domenii de activitate precum mobilă, mașini și utilaje, confecții să se lucreze cu mașini moderne pentru care este nevoie de oamenii cu o calificare înaltă”, a mai spus Ionel Constantin.

Diaspora nu se mai întoarce acasă

Vasluienii plecați la muncă în statele europene au început să nu mai facă investiții atât de mari în case, terenuri, iar mulți dintre ei au decis să rămână definitiv în țările de rezidență. Ionel Contantin a spus că, recent, a avut întâlnire de lucru la Bruxelles cu reprezentanții comunităților de români din Europa. La discuții au luat parte reprezentanți ai Comisie Europene, precum și comisarul pe dezvoltare regională Corina Crețu. “Liderii diasporei spun că procentul celor care doresc să se întoarcă este de maxim 15%. Ații susțin că vor mai veni în țară între 5 – 8% din românii plecați în străinătate. Am avut mai multe runde de discuții cu 40 de reprezentanți ai diasporei românești din Europa. Birocrația de la București se întinde în toată țara și din această cauză fondurile europene sunt foarte greu accesate și nu se pot întocmi strategii de dezvoltare pe termen mediu și lungă”, a explicat Ionel Constantin.

În acest context, s-a ajuns ca la nivel local să nu se mai găsească cursanți pentru diferitele cursuri de calificare, chiar dacă ele sunt susținute de lectori profesioniști, iar cursanții primesc burse, hrană etc. Mai mult, o parte din cei care reușesc să finalizeze un curs nu își ridică diploma și, astfel, nu se pot folosi de respectiva pregătire profesională. “Pe lângă sporul natural negativ al populației ne-au plecat foarte mulți tineri. A rămas o forță de muncă incapabilă să fie calificată. Cei care primesc diplome acreditate pe proiecte europene pleacă în Vest la muncă și nu se mai întorc în România”, a arătat Constantin.

Peste 54.000 de salariați

La începutul lunii septembrie 2018, numărul contractelor individuale de munca active din județul Vaslui era de 59.546 contracte. Potrivit datelor Inspectoratului Teritorial de Muncă Vaslui, privind registrul general de evidență a salariaților, se înregistrează 54.323 contracte individuale de muncă cu durată nedeterminată. De asemenea, sunt înregistrate 5.223 contracte individuale de muncă cu durata determinată. La aceeași dată, numărul total al salariaților activi era de 54.271 persoane, iar numărul total al persoanelor juridice active este de 6.149 persoane. (Dănuț Ciobanu)

About Mihai Vasile

x

Check Also

Două bătrâne au ajuns la spital după ce mașina în care se aflau a fost lovită de un alt autoturism

Două bătrâne, de 63 și ...

CJ-ul se retrage din Asociația de Dezvoltare Zona Metropolitană Vaslui

Consiliul Județean (CJ) Vaslui se ...

Sprijin financiar de 1.000 lei pentru șomerii înregistrați în evidențele AJOFM Vaslui

Șomerii înregistrați în evidențele Agenției Județene ...

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d blogeri au apreciat: