Home / Social / Copiii din orfelinatul comunismului, de la Bârlad, se vor reîntâlni după 40 de ani, la inițiativa fostei lenjerese a instituției

Copiii din orfelinatul comunismului, de la Bârlad, se vor reîntâlni după 40 de ani, la inițiativa fostei lenjerese a instituției

de Mihaela NICULESCU

După 40 de ani, copiii care au crescut la fostul orfelinat din Bârlad în timpul comunismului se vor reîntâlni cu profesorii și pedagogii lor, duminică, 9 septembrie.

Casa de Copii Școlari nr. 2, cum s-a numit până în 1989 orfelinatul situat de Bulevardul Epureanu, a fost pentru mii de copii căminul acestora, iar personalul de acolo, părinții lor. Ideea reîntâlnirii aparține Angelei Mocanu, fostă lenjereasă, o femeie de care s-au atașat sute de copii singuri pe lume, sau veniți din familii defavorizate, care au trăit adevărate drame.

În urmă cu ceva timp m-am îmbolnăvit. Într-o dimineață m-am trezit cu o semipareză ce mi-a afectat într-un mod serios sănătatea și viața, în general. Am simțit nevoia să fac o faptă bună și gândul mi-a zburat la copiii de la Casa de Copii, pentru care am fost o mamă și o prietenă apropiată. Imediat, am dat un anunț pe Facebook și am rămas surprinsă de reacția foștilor elevi de la cămin, mulți, oameni realizați acum, atât în țară cât și în străinătate. Am aproape 140 de confirmări. Unii vor veni cu copiii lor. Vreau să fie un moment special, și va fi, pentru că acești copii, acum oameni trecuți de 30-40 de ani, nu s-au revăzut niciodată de când au plecat din Casa de Copii”, a declarat, pentru Est News, Angela Mocanu.

Chiar dacă foștii copii care au crescut la Casa de Copii de pe Epureanu au avut parte de o copilărie tristă, în care bătaia era la ordinea zilei, iar restricțiile multe și apăsătoare, cei care au acceptat să se întâlnească duminică în curtea fostei lor case nu au resentimente. Au trecut peste cele rele și le-au rămas în minte doar amintirile plăcute.

Nu pot să uit programul strict pe care trebuia să-l respectăm. Mi-aduc aminte că la 7 ne trezeam, luam masa și de la 8 la 13 aveam ore. Se țineau la Casa de Copii, care pe atunci avea angajați învățători și profesori pentru școala primară și gimnaziu. După masa de prânz, între 14 și 16 eram obligați să dormim pe bancă, pentru că de la 16 începeau meditațiile. Până la ora 19 trebuia să învățăm. Cine nu știa să răspundă la întrebările pedagogului, nu mânca la cină. Erau vremuri grele. Mai primeam și câte o chelfăneală, destul de des, de la băieții mai mari, dar acestea s-au uitat pentru că au fost și momente frumoase, care au completat această mare familie a copiilor din Casa de Copii. Duminică, o parte din marea familie se va reîntâlni. Cred că este un eveniment unic în țară. Am emoții, sincer.”, ne-a mărturisit Constantin Mardare, unul din copiii care au crescut la orfelinat și au reușit în viață, el fiind absolvent al Facultății de Arte Vizuale și Design, specializarea Pedagogia Artelor Plastice și Decorative, din cadrul Universității de Arte „George Enescu” din Iași.

Duminică, de la ora 12, cei 140 de persoane se vor reîntâlni în curtea Complexului de Servicii Comunitare nr. 1 Bârlad, unde își vor revărsa emoțiile, îmbrățișându-se cu foștii colegi, dar și cu profesorii, pedagogii și directorii care s-au aflat la conducerea acestei instituții, Casa de Copii Școlari nr. 2 din Bârlad. Vor participa la biserica din incinta complexului la o slujbă de pomenire a colegilor, profesorilor și pedagogilor lor care au trecut în eternitate, apoi vor merge încolonați, ca odinioară, la un restaurant select, unde vor petrece câteva ore, depănând amintiri și povestind despre familiile și realizările lor.

About Mihai Vasile

x

Check Also

Două bătrâne au ajuns la spital după ce mașina în care se aflau a fost lovită de un alt autoturism

Două bătrâne, de 63 și ...

CJ-ul se retrage din Asociația de Dezvoltare Zona Metropolitană Vaslui

Consiliul Județean (CJ) Vaslui se ...

Sprijin financiar de 1.000 lei pentru șomerii înregistrați în evidențele AJOFM Vaslui

Șomerii înregistrați în evidențele Agenției Județene ...

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d blogeri au apreciat: