Google+
Home » Administratie » Iată de unde venea duhoarea insuportabilă care le-a întors bârlădenilor mațele pe dos

Iată de unde venea duhoarea insuportabilă care le-a întors bârlădenilor mațele pe dos

Caz rezolvat. Comisarii Gărzii de Mediu Vaslui au continuat verificările pe teren, după ce au aflat că și ieri bârlădenii au fost nevoiți să suporte duhoarea care invadase orașul, cu o zi înainte.

În cele din urmă, specialiștii au constatat că sursa mirosului pestilențial era un teren de pe raza comunei Zorleni, pe care s-a împrăștiat îngrășământ natural.

Echipa care a mers în control din nou, ieri, a ajuns la concluzia că sursa de poluare este reprezenatată de împrăștierea de dejecții de pasăre pe un teren aparținând fermei avicole de la Simila. Știam că acolo se efectuaseră lucrări de împrăștiere a îngrășământului natural, dar ne-a debusolat faptul că mirosul pestilențial a ajuns la o distanță destul de mare, la Bârlad. Din cauza condițiilor meteo, a vântului în special, e posibil să se fi produs acest lucru. Oricum, însăși prezența râului Bârlad generează curenți care pot transporta mirosul pe anumite distanțe, chiar și în lipsa vântului. Cum altă explicație nu există, am considerat că aceasta este sursa mirosului”, a declarat Gabriel Laic, comisarul șef al Gărzii de Mediu Vaslui.

Acesta a mai menționat că în termen de 48 de ore aceste dejecții sunt absorbite de sol iar mirosul dispare. Chiar dacă aerul urât mirositor provoacă un oarecare disconfort populației, legea nu prevede sancționarea celui care a efectuat lucrările de îngrășare a solului.

Dacă și astăzi duhoarea va sufoca Bârladul, înseamnă că alta este sursa mirosului neplăcut, iar Garda de Mediu va avea o misiune deloc ușoară pentru identificarea acesteia. (Mihaela NICULESCU)

About Mihai Vasile

error: Content is protected !!
%d blogeri au apreciat: