Google+
Home » Administratie » Vacanțe de milioane pentru funcționarii județului. Popica, prefectul, și Buzatu, președintele Consiliului Județean, ambii de la PSD, cele mai mari lefuri

Vacanțe de milioane pentru funcționarii județului. Popica, prefectul, și Buzatu, președintele Consiliului Județean, ambii de la PSD, cele mai mari lefuri

Apuse sunt vremurile în care funcționarii se plângeau pe unde apucau că sunt ”niște amărâți de bugetari”, sau că ”li s-a luat decența” după tăierea sporurilor sau a salariilor. Acum e vremea lor! Salariile li se contabilizează în zeci de mii de lei, iar voucherele pentru concediile din această vară, numai dacă ne referim la anjajații Consiliului Județean (CJ), au însumat 2,24 milioane de lei, din banii noștri, ai tuturor. Privații îi țin bine pe bugetari, cum s-ar zice! Pe an se cheltuie peste 10 milioane numai pentru plata salariilor celor 100 de angajați ai CJ, iar liderul de sindicat nu mai are nimic de spus. E bine…! Salariile din mediul privat vasluian rar ajunge la 1.450 de lei, adică tot atât cât a primit un ”umil” funcționar ca voucher de vacanță.

2.244.450 – aceasta este valoarea voucherelor pe care bugetul județului a dat-o anul acesta pentru relaxarea funcționărimii, a celor care lucrează în instituțiile subordonate Consiliului Județean (CJ) Vaslui, Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului, Biblioteca Județeană și Muzeul Județean. Acesteia i se adaugă 171.100, valoarea voucherelor de vacanță pe care le-au primit cei 118 funcționari publici de la CJ. În aceste condiții, pe când un șofer de la CJ ridică 2.500 de lei lunar, iar șefii de serviciu peste 10.000, liderul de sindicat din instituție nu mai are nimic de spus.

Vremurile în care era mereu prezent prin ziare plângându-se de tăierea sporurilor, apoi de tăierile salariale sunt de mult apuse. Acum, cele mai consistente rubrici ale bugetelor locale sau ale rectificărilor bugetare sunt numite “cheltuieli de personal” … Și e bine! Numai în ultima rectificare, aprobată de consilierii județeni în ședința de săptămâna trecută, cheltuielile totale au fost suplimentate cu suma de 1.016.250 lei din care cheltuielile de personal au fost de 312.815 lei.

Mediul privat vasluian sucombă sub impozite și taxe, firmele se închid una după alta, profiturile celor care rezistă se subțiază, la CJ Vaslui și în Palatul Administrativ domnește însă liniștea și armonia. Funcționărimea ori s-a relaxat în luna august la mare sau la munte, ori tocmai s-a întors plină de vitalitate.

De unde aceste sume uriașe, cine alimentează bugetul statului în condițiile în care mediul privat este în suferință, în continuare? Este o întrebare mult prea incomodă pe care niciun salariat la stat nu și-o pune.

Mediul de afaceri este, de o bună perioadă, într-un fenomen restrictiv atât ca număr de firme, cât și ca locuri de muncă sau cifră de afaceri”, spune Ovidiu Copacinschi, președintele Asociației Patronale a Inteprinderilor Mici și Mijlocii.

În loc să fie un partener al mediului de afaceri, pe care să îl sprijine, statul s-a transformat într-un concurent, mai ales pe piața muncii. Iar aceasta este lipsit de sens, pentru că mediul privat este cel care alimentează bugetul statului în orice economie. Ce profit trebuie să aibă o firmă privată din Vaslui ca să-și permită să plătească un muncitor calificat cu 20 de milioane vechi?”, se întreabă Copacinschi.

14,5 milioane vechi primește un funcționar numai pentru o vacanță, o sumă mai mare decât imensa majoritate a salariilor care se plătesc în mediul privat.

Cele mai mari salarii din județul Vaslui sunt, în baza Legii 153, cele ale prefectului de Vaslui (Eduard Popica) și președintelui CJ Vaslui (Dumitru Buzatu). De  la 1 ianuarie 2018, Eduard Popica are un salariu de 17.100 lei, iar președintele Dumitru Buzatu 17.000 lei. Adică peste 3.700 de euro. Urmează cei doi vicepreședinți din CJ, care au salarii brute de 15.200 de lei, la care se adaugă sporurile de 25% pentru proiecte europene.

Dacă pe vremea tăierilor salariale ale Guvernului Boc liderul de sindicat din instituție condamna legile, acum le apreciază: “Aceste vouchere sunt prevăzute pentru întreaga organigagramă, adică pentru cei care au lucrat în perioada 1 iulie 2017 – 30 noiembrie 2018. Este vorba despre 106 angajați, care au primit 29 de vouchere a câte 50 de lei”. (Cristian PĂTRAȘCU)

About Simona Vasile

error: Content is protected !!
%d blogeri au apreciat: