Home / Social / Programul guvernamental de sprijin pentru încurajarea creșterii de porci, neatractiv în județul nostru

Programul guvernamental de sprijin pentru încurajarea creșterii de porci, neatractiv în județul nostru

Programul de sprijin lansat, în urmă cu an, de către guvern pentru încurajarea creșterii de porci din rasele autohtone Mangalița și Bazna nu a avut niciun fel de succes în județul nostru, în condițiile în care crescătorii nu au fost interesați să livreze purcei pe piață celor interesați. Fermierii au considerat prea mică subvenția de 250 de lei oferită de stat pentru fiecare purcel de lapte pe care ar fi urmat să-l dea către viitorii crescători de suine.

Crescătorii de animale din județul nostru nu au răspuns provocării guvernului de a furniza pe piață purcei către cei interesați să-și dezvolte microferme pentru creșterea de suine. Astfel, deși au existat zeci de cereri din partea unor potențiali crescători de porci autohtoni, Direcția Agricolă Vaslui nu le-a putut onora ”comenzile”.

Din păcate, programul nu s-a putut derulat în județul Vaslui. Am avut discuții cu zece crescători pe care am încercat să-i convingem să intre în program, însă nu am reușit. Ei au motivat prin faptul că subvenția de 250 de lei de purcel este o sumă prea mică”, ne-a declarat directorul Direcției pentru Agricultură Județeană (DAJ) Vaslui, Gigel Crudu.

La fel ca și crescătorii, nici procesatorii din județ nu s-au arătat disponibili de a intra în programul de creștere a porcilor din rase autohtone. Deși am purtat discuții și cu aceștia și am încercat să lansăm programul la nivelul județului, nu au vrut să se implice. Pentru ei, probabil, este mult mai ușor să achiziționeze porcul direct în carcasă”, a mai precizat directorul Crudu.

Oficialii DADR își pun speranțe, încă, ca programul să aibă succes în viitor. Potrivit acestuia, crescătorii de porci din rasele Bazna si Mangalita, care își desfășoară activitatea în sectorul producției primare, pot primi cu titlu gratuit un număr par de purcei, minim 2 și maxim 10, pentru creștere, îngrășare și livrare către un procesator cu care au încheiat contract în acest sens. Purceii pentru creștere și îngrășare sunt preluați de procesatori de la furnizori, în baza unui contract de livrare, și transportați crescătorilor de porci.

Ajutorul de minimis oferit celor care livrează purceii pentru creștere este de 250 lei pentru fiecare animal. Crescătorii vor trebui să livreze cel puțin jumătate dintre animalele crescute către un procesator, la o greutate de minim 130 de kilograme/porc. Prețul minim ce trebuie oferit de procesator crescătorilor va fi de 11 lei/kg în viu. (Ionuț PREDA)

About Mihai Vasile

x

Check Also

Pandemia de coronavirus nu a diminuat munca la negru. Inspecția Muncii nu iartă!

de Dănuț CIOBANU  În luna februarie 2020, Inspecția Muncii ...

Tinerii fermieri din satele vasluiene sunt salvatorii produselor tradiționale

Produsele tradiționale continuă să fie în atenția fermierilor vasluieni. ...

Economia județului Vaslui este în colaps. Aproape jumătate din salariații din sectorul privat intră în șomaj

de Dănuț CIOBANU  La data de 2 aprilie 2020, ...

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d blogeri au apreciat: