Home / Administratie / Vasluiul are funcționale patru baterii de rachete antigrindină

Vasluiul are funcționale patru baterii de rachete antigrindină

Județul Vaslui are patru unități de combatere a căderilor de grindină și de creștere a precipitațiilor în localitățile Bunești-Averești, Cretești, Solești și Codăești. Ministerul Agriculturii a investit aproape jumătate de milion de euro în cele patru baterii antigrindină din județul Vaslui.

Gigel Crudu, directorul Direcției pentru Agricultură a Județului Vaslui, a anunțat că, la această dată, toate bateriile antigridină din județ sunt funcționale.

„Din comunicarea pe care o avem cu Autoritatea pentru Administrarea Natională sunt funcționale patru unități de combatere a căderilor de grindină și de creștere a precipitațiilor. Este vorba despre localitățile Bunești-Averești, Cretești, Solești și Codăești cu o arie de protejare de aproximativ 70.000 hectare”, a precizat Gigel Crudu.

În prezent, fiecare baterie are un stoc de 18 rachete, urmând ca în perioada imediat următoare stocurile să fie majorate la 28 de rachete pentru fiecare punct de lansare. În această primăvară, au fost trase în județul Vaslui primele rachete antigrindină. Marți, 24 aprilie 2018, de la punctul Codăești s-au tras 9 rachete, iar de la punctul Bunești-Averești trei rachete. Acțiunea a avut loc în urma datelor furnizate de către Administrația Națională de Meteorologie, potrivit căreia au fost anunțate căderi de grindină la nivelul județului.

Ministerul Agriculturii a investit aproape jumătate de milion de euro în cele patru baterii antigrindină din județul Vaslui. Investițiile au fost făcute de către Autoritatea pentru Administrarea Sistemului Național Antigrindină și de Creștere a Precipitațiilor. Fiecare punct de lansare de combatere a grindinei a costat peste 100.000 de euro.

Sistemul antigrindină din România este funcțional pe o suprafață de 270.000 de hectare de culturi agricole, dar suprafața totală care ar trebui protejată de pagubele provocate de căderile de grindină se ridică la două milioane de hectare. Astfel, sunt protejate 270.000 de hectare cu culturi agricole, 180.000 de hectare pe zona Prahova și Buzău si alte 90.000 de hectare în zona județului Iași. În zonele unde sunt lansate rachete antigrindină, care sunt de fapt vectori cu ioni de argint, protecția culturilor este de 80-90% pe un areal de 15-20 de kilometri pătrați. (Dănuț Ciobanu)

About Mihai Vasile

x

Check Also

Reguli drastice pentru firmele care realizează lucrări funerare în cimitirele bârlădene

Gata cu harababura! Conducerea Direcției ...

Investiții de proporții la Epureni

La Epureni sunt deschise mai ...

Gospodărie cuprinsă de flăcări în comuna Duda Epureni. O bucătărie de vară a ars complet, fără a exista victime

O gospodărie particulară din localitatea ...

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d blogeri au apreciat: