Home / Administratie / Bani sunt, meseriași nu! Lipsa forței de muncă blochează șantierele din municipiul Vaslui

Bani sunt, meseriași nu! Lipsa forței de muncă blochează șantierele din municipiul Vaslui

Programul de investiții al Primăria Vaslui se derulează cu mare greutate. Întârzieri în execuția lucrărilor se înregistrează la aproape toate proiectele în derulare, iar cauzele fenomenului sunt diverse. Din cauza lipsei de forță de muncă calificate firmele de construcții nu își respectă graficele de lucru asumate. Pe de altă parte, proiectații au foarte mult de lucru și întârzie elaborarea documentațiilor, iar legea achizițiilor publice prevede încă proceduri stufoase. Sunt contabilizate întârzieri la lucrările din Cartierul 13 Decembrie, Bazar, Centru, Avram Iancu etc.

Vineri, în cadrul unei conferințe de presă, Vasile Pavăl, primarul municipiului Vaslui, a precizat că în prezent cheltuielile la capitolul dezvoltare se cifrează la un procent de numai 16% din programul asumat pe 2018. Chiar dacă lucrările din cursul lunii august se vor deconta în luna noiembrie și procentul de cheltuieli va mai crește, totuși, acesta rămâne unul foarte mic. La acest rezultat nemulțumitor pentru municipalitate au concurat mai mulți factori. În primul rând, este vorba despre slaba capacitate a constructorilor de a-și finaliza contractele încheiate. Această problemă nu este specifică numai municipiului Vaslui, ci în toată țara autoritățile publice locale au probleme cu firmele de construcții în ceea ce privește realizarea la timp a lucrărilor.

Un alt motiv al cheltuielilor mici de la capitolul dezvoltare ține de pregătirea proiectelor. În această perioadă, proiectanții sunt extrem de solicitați cu elaborarea documentațiilor pe mai multe aplicații de finanțare și, în consecință, întârzie elaborarea dosarelor.

Nu în ultimul rând, legislația achizițiilor publice prevede încă multe proceduri, deși actul normativ a fost modificat în sensul simplificării. În prezent, licitațiile publice pentru adjudecarea lucrărilor de execuție la obiectivele de dezvoltare se realizează încă pe legea veche, lucru care implică formularea de contestații, termene lungi pentru soluționarea acestora etc.

“La aproape toate obiectivele sunt restanțe. Noi ținem legătura cu constructorii, avem săptămânal comandamente de lucru împreună cu ei pentru a impulsiona lucrările. Sunt rezultate în urma acestor discuții pe care cu greu le accept. Trebuie respectate graficele de lucru, pentru că există surse de finanțare pe aceste lucrări. Este o vorbă: ce faci azi nu lăsa pe mâine. Mă prinde sfârșitul de an cu bani necheltuiți și facem excedent?! Constructorii se plâng de lipsa forței de muncă calificate”, a precizat Vasile Pavăl.

Proiecte cu restanțe

Cele mai multe nerealizări în ceea ce privește cheltuielile de la capitolul dezvoltare vin de la investițiile în derulare. Sunt restanțe la o serie de obiective cum ar fi Cartierul 13 Decembrie cu cele două proiecte: reabilitarea din zona unei policlinici private și sistematizarea pe verticală. De asemenea, sunt întârzieri și la proiectul de apă și canalizare și proiectul privind sistematizarea pe verticală din zona centrală, precum și la finalizarea lucrărilor de asfaltare de pe strada Avram Iancu. Tot la întârzieri sunt incluse și lucrările de realizare a șarpantelor de la Liceul «Emil Racoviță» și Școala Generală nr 7. Nu în ultimul rând, lucrările la noul bazar sunt în întârziere, deși acestea au început în urmă cu numai două luni. “Am în responsabilitate derularea unor proiecte în valoare de 40 milioane de euro. O sumă de 30 milioanne de euro este aferentă celor nouă proiecte de pe POR, la care acum sunt în lucru studiile de fezabilitate. Mai avem proiecte pe POCU, cum ar fi cel care vizează dotarea primăriei cu echipamente de calcul, arhivarea electronică, managementul documentelor, și proiecte transfrontaliere împreună cu Raionul Cahul din Republica Moldova. Preocuparea noastră să facem toate aceste proiecte la termen”, a spus Vasile Pavăl. (Dănuț Ciobanu)

About Mihai Vasile

x

Check Also

Vasluiul, al 15-lea județ din țară la atragerea fondurilor europene în anul 2018

5,22 milioane euro. Aceasta este ...

49 de UAT-uri din județul Vaslui vor primi bani la echilibrarea bugetelor locale

de Dănuț CIOBANU Repartizarea către ...

Noi reguli pentru comercianții vasluieni care vând produse din campaniile promoționale

Comercianții care rămân pe stoc ...

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d blogeri au apreciat: