Home / Administratie / Concluzii triste la început de an școlar: tot mai puțini elevi în județul Vaslui

Concluzii triste la început de an școlar: tot mai puțini elevi în județul Vaslui

Ieri a început un nou an școlar. Motiv de bucurie, dar și de îngrijorare. De la an la an, în județul Vaslui se închid tot mai multe școli, din cauza numărului tot mai mic de elevi. Recordul a fost atins în anul școlar trecut, când s-a pus lacătul pe 10 școli primare și 4 grădinițe.

Scăderea natalității și emigrarea își spun peste tot cuvântul, iar în județul Vaslui, zonă care avea vârful natalității în perioada comunistă, condițiile economice, plecarea tinerilor și schimbarea mentalităților duc la scăderea tot mai accentuată, de la an la an, a numărului copiilor de vârstă preșcolară și școlară, iar aceasta duce la închiderea tot mai multor unități de învățământ. Din păcate, tot ce se poate spune este că situația nu se va schimba în următorii ani. Conform unei analize a Inspectoratului Școlar Județean (ISJ) Vaslui, în 2012 în școlile vasluiene erau înscriși aproape 79.000 de elevi și preșcolari, pentru ca în anul școlar 2017-2018 numărul lor să ajungă la 66.388, mai mic cu 12.500 de elevi. Aceasta a fost cauza pentru care, în aceeași perioadă au fost închise nu mai puțin de 28 de școli și 16 grădinițe, în vreme ce alte 18 grădinițe și o școală primară au fost închise temporar și redeschise când au avut suficienți copii.

Prin lege, pentru a putea funcționa, o unitate școlară cu personalitate juridică trebuie să aibă înscriși minimum 300 de elevi, pentru o școală cu personalitate juridică, și 150, pentru o unitate de învățământ preșcolar. În caz contrar, se impune fie comasarea acesteia cu o alta, care respectă condiții de mai sus, fie închiderea definitivă și mutarea elevilor la unitatea cea mai apropiată.

Conform datelor ISJ, comasarea unităților de învățământ a fost din nou necesară și în anul școlar 2018-2019 pentru diverse școli, cele mai multe din mediul rural, unde numărul elevilor ce ar fi urmat să frecventeze cursurile a fost mai mic de 10. De exemplu, la școli primare din Tătărăni, Zăpodeni, Băcești, Sălceni, Fântânele sau Delea, ar fi fost doar câte 5 copii înscriși, în timp ce la alte școli din Solești, Șuletea ori Gârceni chiar mai puțini, doar câte 4 elevi, iar la Sauca, comuna Laza, și la Ivești, copii au lipsit în acest an.

Astfel, din anul școlar 2018-2019 sunt închise 12 grădinițe, 13 școli primare și o școală gimnazială, în timp ce Școala Postliceală Sanitară “Anastasie Fătu” va intra în subordinea Liceului cu Program Sportiv Vaslui.

În acest scop, primăriile au avut obligația să întocmească planurile de școlarizare pentru noul an școlar 2018-2019 și, acolo unde a fost cazul, să emită, cu avizul ISJ Vaslui, hotărâri de consiliu local privind comasarea unităților școlare care nu-și mai justifică funcționarea.

Statisticile sunt extrem de îngrijorătoare. În 2012, când am preluat conducerea ISJ, aveam 78 de mii de elevi, pentru ca anul acesta să fie 64 de mii. Iar în viitor lucurile par a merge în același sens. Există, totuși, și un lucru îmbucurător. Nu am avut în niciun an atâtea reveniri. Anul acesta, la Școala nr. 4 din municipiul Vaslui am constituit în plus o clasă de a V-a aproape exclusiv formată din copii reveniți din străinătate”, a declarat Gabriela Plăcintă, inspectorul general al ISJ Vaslui. (Cristian PĂTRAȘCU)

 

About Simona Vasile

x

Check Also

La jumătatea lui august, edililor li s-a făcut milă de bârlădenii chinuiți de căldură

Bârlădenii pot, în sfârșit, să ...

Blocuri ANL pentru locuințe de serviciu și închiriere

Construcția de locuințe este una ...

18 august 2019 – Comune vasluiene în sărbătoare

Sărbătoarea Sfintei Marii aduce voie ...

%d blogeri au apreciat: