Home / Administratie / O statistică recentă dă peste cap tot ceea ce știam despre sărăcia de la Vaslui

O statistică recentă dă peste cap tot ceea ce știam despre sărăcia de la Vaslui

de Mara GRIGORIU

Clasamentul celor mai sărace județe, în funcție de ponderea deținută de fiecare dintre acestea în PIB-ul național, plasează Vasluiul pe poziția 38 din 42, incluzȃnd aici și Capitala. Vasluienii nu mai sunt, așadar, cei mai săraci dintre săraci, conform calculelor realizate de un site care analizează fenomenele economice și sociale din Romȃnia.

Ardealul, Moldova și Țara Românească au câte un reprezentant în topul sărăcirii județelor. Vasluiul, cu un PIB pe cap de locuitor care a crescut de patru ori față de acum 20 de ani, rămȃne în topul săracilor, dar nu pe prima poziție, așa cum ne-au obișnuit pȃnă acum clasamentele de toate felurile.

Județul Vaslui avea, în anul 1998, un PIB de 499 milioane dolari, reprezentȃnd 1,19% din totalul național al aceluiași an. Estimările făcute pentru 2018, pe baza datelor de la Institutul Național de Statistică, Comisia Națională de Strategie și Prognoză și Banca Națională a Romȃniei arată o valoare a PIB-ului de 2.187 milioane dolari, adică 0,89% din totalul național prognozat pentru acest an.

Județele mai sărace decȃt Vasluiul sunt Covasna (cu un PIB de 1.744 milioane dolari, respectiv 0,71% din PIB–ul național), Mehedinți (1.759 milioane dolari, respectiv 0,71% din PIB), Tulcea (1.887 milioane dolari, respectiv 0,77% din PIB) și Sălaj (2.088 milioane dolari, respectiv 0,85% din PIB).

Bucureștiul este cel mai mare câștigător al concentrării economiei din ultimile două decenii, PIB-ul pe cap de locuitor calculat în dolari, de anul acesta, fiind de 10 ori mai mare decât cel din 1998 (60.496 milioane dolari). Capitala este secondată de județul Ilfov, PIB-ul total din acest județ crescând de la o pondere în economia națională de 1,53% în 1998, la 2,69% în 2018. Județul Timișul este al treilea beneficiar de pe urma procesului de concentrare economică petrecut în ultimele două decenii, ponderea acestuia în economia națională crescând de la 3,82% la 4,79%.

Creșteri ale ponderilor deținute în PIB-ul național în ultimii douăzeci de ani au mai înregistrat județele Cluj, Sibiu, Alba, Prahova, Giurgiu și Constanța.

Tabloul statistic arată că, deși, în medie, economia actuală se prezintă mult mai bine față de cea din 1998, la nivel de județe evoluția economiilor locale a avut mai multe viteze.. Numai Capitala și alte șase județe au înregistrat o creștere mai mare a PIB-ului pe cap de locuitor decât media națională (6,8 ori). Asta înseamnă că, în ultimii douăzeci de ani, am asistat la o polarizare accentuată a economiilor județelor.

Cele mai mari scăderi ale ponderilor deținute în economia națională din ultimii douăzeci de ani le-au înregistrat județele Olt (o reducere a ponderii de 31,2%), Teleorman (33,5%), Covasna (36,4%), Galați (41,2%) și Mehedinți (43,5%). Aceste județe „punctează” atât în topul celor mai mari scăderi ale ponderii județelor în economia națională, cât și în cele mai mici avansuri ale productivității medii pe locuitor. Așadar, putem spune că aceste județe au sărăcit cel mai mult în ultimii douăzeci de ani.

Pe de altă parte, cele mai mari avansuri ale productivității medii pe locuitor din ultimii 20 de ani s-au înregistrat în București (creștere de 10,1 ori), Alba (8,4 ori), Sibiu (7,7 ori), Prahova (7,7 ori), Cluj (7,3 ori), Timiș (7,2 ori) și Dolj (7 ori). Acestea sunt județele care au înregistrat creșteri ale PIB-ului pe cap de locuitor peste media națională (6,8 ori).

În acest an, România va avea un PIB echivalent în dolari de aproape șase ori mai mare decât cel din 1998. PIB-ul pe cap de locuitor estimat pentru 2018 (12,63 mii $) este de aproape șapte ori mai mare decât cel de acum douăzeci de ani (1,85 mii $).

Concluzia tristă a acestui clasament este că Moldova nu are, în continuare, niciun reprezentant în topul îmbogățirii județelor. Motivul îl regăsim în clasamentul național al sărăciei.

About Simona Vasile

x

Check Also

Mașinile de la școlile de șoferi au interzis în centrul municipiului Vaslui

de Dănuț CIOBANU Primăria Vaslui ...

Ambrozia dispare din zonele verzi ale Vasluiului

Goscom Vaslui desfășoară, în această ...

Banii europeni conving tot mai mulți vasluieni să se califice în sectorul agricol

Vasluienii sunt tot mai interesați ...

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d blogeri au apreciat: