Google+
Home » Social » ”Cutremur” la Murgeni

”Cutremur” la Murgeni

Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Podul Înalt” Vaslui a efectuat, ieri, un exercițiu tactic cu forțe și mijloace în teren, cu tema ”Intervenția forțelor și mijloacelor pentru limitarea și înlăturarea urmărilor unui seism major care a afectat orașul Murgeni”.

Potrivit scenariului exercițiului, în data de 11 septembrie 2018, orele 10.50 în zona Vrancea s-a produs un cutremur cu magnitudinea de 7,2 grade pe scara Richter, cu durata de aproximativ 30 de secunde.

Unda seismică s-a propagat în special pe direcția Buzău – București – Zimnicea și Tecuci – Bârlad – Vaslui – Iași producându-se distrugeri majore la infrastructură și pierderi de vieți omenești.

În orașul Murgeni s-au produs pierderi de vieți omenești ca urmare a prăbușirii unor construcții de locuințe, distrugerea rețelelor de alimentare cu apă, gaze naturale și energie electrică, blocarea populației în incinte din cauza prăbușirii elementelor de construcție și a căilor de acces rutiere.  

Exercițiul a avut ca obiective generale verificarea timpului de reacție și a posibilităților tehnice de intervenție ale forțelor și mijloacelor tehnice conform registrului de capabilități, precum și, pregătirea instituțiilor care trebuie să intervină în cazul unui asemenea dezastru (tip de risc: cutremur, urmat de accidente, avarii, explozii, incendii, etc.). Prin situațiile tactice create s-a urmărit angrenarea unui număr cât mai mare de participanți, în special, din partea populației fiind implicați în activitate toți elevii, cadrele didactice și personalul auxiliar de la Liceul Tehnologic “Ghenuta Coman” Murgeni, aportul acestora în reușita activității fiind semnificativ.

Structurile participante la exercițiu au fost: Inspectoratul pentru Situații de Urgență ,,Podul Înalt” al județului Vaslui, Inspectoratul de Poliție al Județului Vaslui, Inspectoratul Județean de Jandarmi Vaslui, Centrul Militar Vaslui, Unitatea Militară nr. 01458 Bârlad, Direcția de Sănătate Publică, Serviciul de Ambulanță Județean Vaslui, UPU/SMURD Vaslui, Aquavas Murgeni, Distrigaz, Delgaz Grid și C.L.S.U. Murgeni.

Acțiunea s-a încheiat cu o analiză a modului și capacității de intervenție în cazul producerii unei astfel de situație, concluzia fiind că toate forțele participante au demonstrat ca pot gestiona corect și coerent o situație de urgență de o asemenea anvergură. (Paul ALEXA)

About Simona Vasile

%d blogeri au apreciat: