Home / Sanatate / Lista neagră a medicamentelor de care trebuie să se ferească șoferii vasluieni atunci cȃnd se află la volan

Lista neagră a medicamentelor de care trebuie să se ferească șoferii vasluieni atunci cȃnd se află la volan

Atenție, concentrare, coordonare și acuitate vizuală. Acestea sunt cele mai importante elemente care asigură unui conducător auto posibilitatea de a șofa corespunzător, în condițiile legii. Totuși, vasluienii care se află sub tratamente prescrise de medici trebuie să știe că atunci cȃnd se urcă la volan, o fac pe propria răspundere, deoarece multe dintre medicamentele consumate conțin substanțe care dau peste cap abilitățile de coordonare și simțurile.

Datele statistice arată că, la nivel național, trei șoferi sunt depistați, în medie, în fiecare lună, conducȃnd sub influența substanțelor stupefiante sau psihotrope. Surprinzător este că unii dintre ei nici nu au habar că tratamentul medicamentos pe care îl urmează, prescris de doctor, e vinovat pentru efectele uriașe asupra stării fizice, efecte care pun sub risc conducerea unui autovehicul.

La pachet cu oboseala și stresul acumulat de peste zi, consumul anumitor substanțe poate reduce abilitățile unui șofer, făcând circulația pe drumurile publice deosebit de periculoasă atȃt pentru cel care se află sub influența acestor substanțe, cât și pentru ceilalți participanți la trafic.

Incriminate sunt medicamentele care conțin substanțe psihotrope, ce reduc capacitatea de concentrare, atenția și măresc timpul de reacție, abilități de care are nevoie orice persoană care conduce un autovehicul. Astfel, șofatul sub influența anumitor substanțe conținute de medicamente devine la fel de periculos precum condusul unei mașini sub influența alcoolului sau a drogurilor.

De ce medicamente trebuie să se ferească șoferii vasluieni înainte de a porni la drum cu mașina

De cele mai multe ori, capacitatea de a conduce este afectată de consumul de medicamente, prin efectele secundare pe care le pot avea asupra sistemului nervos. Spre exemplu, aceste efecte secundare pot provoca o scădere a capacității de concentrare, somnolență, amețeli, dureri de cap sau o reducere a coordonării. Medicamentele mai puternice pot genera chiar și halucinații, atacuri de panică sau confuzie.

Conform unei liste care împarte medicamentele pe clase de substanțe, tratamentele care afectează capacitatea de a conduce o mașină sunt: medicația obezității – sibutramina, amfepramona; medicația antialcool – disulfiram; medicația antivertigo – cinarizina și antitusivele, care pot conține și alcool – dextrometorfan. Și medicația răcelii și a gripei (decongestionantele nazale pe bază de xilometazolină) e contraindicată la volan deoarece aceasta poate genera tulburări vizuale și dureri de cap. Și vasluienii care au alergii și urmează tratamente specifice trebuie să aibă grijă dacă iau antialergice atunci cȃnd șofează. Clemastina, clorfeniramina, ciproheptadina, ketotifen, levocetirizină, prometazină sunt substanțe care reduc foarte tare atenția și viteza de reacție. Nici antiinflamatoarele (fenilbutazona, diclofenac, indometacin, ketorolac, piroxicam, etoricoxib) nu sunt indicate șoferilor, ele putȃnd genera dureri de cap, amețeli, stări de confuzie și tulburări auditive. În ceea ce privește antiglaucomatoasele, se recomandă prudență conducătorilor auto care consumă pilocarpina, betoxolol, carteol, timolol, latanoprost, dorzolamid și brinzolamid.

Cum paza bună trece primejdia rea, șoferii vasluieni trebuie să întrebe medicul, atunci cȃnd acesta recomandă anumite medicamente, dacă tratamentul are efect asupra capacității de a conduce sau dacă este bine ca în perioada administrării să se renunțe la șofat. (Mara GRIGORIU)

About Mihai Vasile

x

Check Also

Primul muzician stradal care cântă la Piața Mică din Bârlad

Acorduri pariziene în ultimele zile ...

Primarul orașului Murgeni: „Să dea Dumnezeu ca actuala putere să nu desființeze ceva”

Asfaltări pe toate străzile principale, ...

Județul Vaslui este pe primul loc în România la recoltarea de măceșe

Direcția Silvică (DS) Vaslui a ...

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d blogeri au apreciat: