Google+
Home » Administratie » Se schimbă fața Vasluiului! Pavăl, nu candidezi și la Bârlad?
Vasile Paval

Se schimbă fața Vasluiului! Pavăl, nu candidezi și la Bârlad?

Primăria Vaslui are în pregătire nouă proiecte cu finanțare europeană, care vor schimba radical imaginea orașului. În aceste zile se lucrează contracronometru la finalizarea studiilor de fezabilitate, care vor fi aprobate apoi de Consiliul Local. Municipalitatea dorește ca în luna decembrie să semneze cu Ministerul Dezvoltării contractele de finanțare, iar din anul 2019 să dea drumul la lucrări. Investițiile se ridică la 120 milioane de lei și vizează infrastructura rutieră, de educație, transportul public.

Primăria Vaslui lucrează la capacitate maximă pentru definitivarea studiilor de fezabilitate aferente celor nouă proiecte care vor fi finanțate prin intermediul Axei Prioritare 4 a Programului Operațional Regional (POR) 2014-2020. Municipiul Vaslui are o alocare financiară de 27 milioane de euro pentru cele nouă proiecte.

Vasile Pavăl, primarul municipiului Vaslui, are zilnic ședințe de lucru cu echipele care lucrează la întocmirea documentațiilor pentru proiecte. „Vom vedea cum organizăm licitațiile publice, dacă se pot licita împreună proiectele tehnice și execuția. Unii sunt de acord cu această procedură, alții nu. Vom vedea cum facem. Vrem ca în cursul lunii decembrie să se semneze cu Ministerul Dezvoltării contractele de finanțare pentru cele nouă obiective de investiții”, a precizat Vasile Pavăl.

Selecția proiectelor a fost realizată în prima jumătate a acestui an de către Autoritatea Urbană. Primăria Vaslui a completat fișele pentru proiecte, iar Autoritatea Urbană a avut responsabilitatea de a prioritiza proiectele propuse de municipalitate pentru finanțare. „Vor intra în municipiu circa 120 milioane de lei. Dacă ținem cont de faptul că bugetul nostru anual este de 145 milioane de lei, este o investiție impresionantă. S-a lucrat la aceste documente circa șase luni de zile”, a explicat Vasile Pavăl.

Iată ce schimbări vor avea loc în imaginea urbei

Investițiile care vor fi finanțare din fonduri europene nerabursabile vizează modernizarea infrastructurii, transportului local, sistemului de învățământ etc. Primul proiect privește reconfigurarea nodului de circulație rutieră din Crucea Gării (intersecția străzilor Republicii, Traian și Ștefan cel Mare) și completarea sistemului de stații pietonale la nivelul orașului. Al doilea proiect are ca obiectiv extinderea rutelor traseelor și stațiilor pentru transportul public de călători, pentru ca al treilea proiect să vizeze achiziționarea de vehicule de transport călători ecologice.

Investițiile continuă cu realizarea unui depou pentru transportul public și un proiect privind reconversia unui teren degradat din zona Copou în zonă verde și de agrement. Un al proiect are ca obiectiv construcția de case sociale în vederea îmbunătățirii condițiilor de viață a comunității din zona marginalizată de pe strada Octav Băncilă.

Ultimele trei proiecte cu finanțarea europeană sunt dedicate sistemului de învățământ. Astfel, prin intermediul unui proiect se va construi și dota corespunzător o creșă, un alt proiect privește construcția și dotarea unei grădinițe, pentru ca ultimul proiect să vizeze reabilitarea și modernizarea Liceului „Ioan Mincu” Vaslui.

„Aceste proiecte vor aduce o schimbare radicală în mai multe zone din oraș, vor aduce o creștere a calității vieții. Numai proiectul de reconfigurare a nodului de circulație rutieră din Crucea Gării va modifica mult arhitectura din zonă”, a spus Geanina Tofan, purtător de cuvânt al Primăriei Vaslui.

Strategia aduce banii

Pentru a putea accesa finanțarea europeană nerambursabilă de 27 milioane de euro, CL Vaslui a aprobat în luna octombrie 2017, într-o ședință extraordinară, două documente extrem de importante pentru comunitate. Este vorba despre „Strategia Integrată de Dezvoltare Urbană a Zonei Metropolitane Vaslui pentru perioada 2014-2023” și „Planul de Mobilitate Urbană Durabilă a municipiului Vaslui”.

Strategia cuprinde peste 100 de proiecte de dezvoltare, care urmează să fie implementate în următorii ani în municipiul Vaslui și comunele care fac parte din Zona Metropolitană. Dezvoltarea municipiului Vaslui pentru perioada următoare este văzută prin prisma apartenenței acestuia la o zonă urbană funcțională alături de Bălteni, Delești, Laza, Lipovăț, Munteni de Jos, Munteni de Sus, Pușcași, Ștefan cel Mare, Văleni și Zăpodeni. (Dănuț CIOBANU)

About Mihai Vasile

%d blogeri au apreciat: