Google+
Home » Administratie » Reabilitarea și modernizarea drumului strategic județean Bârlad – Laza – Codăești, lansarea oficială a proiectului

Reabilitarea și modernizarea drumului strategic județean Bârlad – Laza – Codăești, lansarea oficială a proiectului

Proiectul Consiliului Județean Vaslui, ”Reabilitare și modernizare drum strategic județean Bârlad – Laza – Codăești”, a fost lansat oficial în cadrul unei conferințe la care au participat factorii direct implicați, inclusiv primari și conducerile județului și a Agenției de Dezvoltare Regională Nord-Est (ADRNE). Investiția, în valoare de 48 de milioane de euro, ar urma să înceapă în primăvara anului viitor și va presupune reabilitarea a peste 82 km de drum de pe teritoriul a 11 comune din jumătate vestică a județului.

Proiectul de reabilitare și modernizare a celui de-al doilea drum strategic din județ, Bârlad – Laza – Codăești, prinde tot mai mult contur. După semnarea contractului de finanțare cu ADRNE la sfârșitul anului trecut, Consiliul Județean Vaslui a organizat conferința de lansare oficială a proiectului, eveniment la care au participat toți factorii implicați în realizarea acestuia, de la echipa de implementare și primari, până la conducerea CJ și cea a Agenției de Dezvoltare Regională Nord-Est (ADRNE).

Importanța proiectului de reabilitare a drumului strategic Bârlad – Laza – Codăești a fost subliniată de șeful ADRNE, în calitate de reprezentat al finanțatorului.

”Este unul dintre cele mai mari proiecte ale ADRNE și, de aceea, acordăm o mare importanță în realizarea acestuia și pe care vrem să-l ducem cu bine la final. Vasluiul este unul din județele spre care ne îndreptăm atenția pentru că oferă oportunități și provocări. Suntem de aceeași parte a baricadei. ADRNE este intermediar și reprezentăm finanțatorul. Nu putem face nimic dacă cei care vin cu proiecte nu s-ar implica pentru implementarea acestora”, a declarat directorul ADRNE, Vasile Asandei.

Șeful Agenției de Dezvoltare Nord-Est a transmis celor prezenți că trebuie să se pregătească deja pentru următorul exercițiu financiar al Uniunii Europene, când vor fi alocate și mai multe fonduri României: ”Avem foarte multe provocări, cu multe proiecte în derulare, însă trebuie să ne pregătim și pentru următorul exercițiu financiar 2021-2027. România beneficiază de creșteri de buget cu 8-10%. De aceea, este o provocare mare, însă trebuie ținut cont că se merge spre performanță. Trebuie să pregătim terenul pentru ca în 2021-2027 să stăm mai bine. Acum suntem în întârziere și din cauza Comisiei Europene”.

Investiția ar urma să se finalizeze în iunie 2022

Cei 82,6 km de drum județean ce vor fi modernizați vor străbate, în ordine, 11 comune, respectiv Zorleni, Băcani, Alexandru Vlahuță, Poienești, Laza, Bălteni, Ștefan cel Mare, Zăpodeni, Dănești, Codăești și Miclești. Lucrările, ce prevăd modernizarea a nu mai puțin de patru drumuri județene (DJ 245, DJ 245M, DJ 247 și DJ 246) se vor desfășura pe trei tronsoane ce vor fi scoase separat la licitație pentru a urgenta implementarea proiectului: Zorleni – Alexandru Vlahuță – Florești – Poienești – DN 2F, Laza – Bălteni – DN 15D și DN 15 D – Zăpodeni – Dănești – Codăești – DN 24. Proiectul va deservi aproape 40.000 de oameni din cele 11 comune. Pe lângă modernizarea efectivă a șoselei, investiția va presupune și reabilitarea a 23,4 km de trotuare, construirea a 1,7 km piste de biciclete și 24 de stații de autobuz. De asemenea, vor fi amenajate toate intersecțiile cu drumurile clasificate, inclusiv prin iluminarea lor cu sisteme pe bază de panouri solare. Nu în ultimul rând, va fi modernizată trecerea la nivel cu calea ferată din comuna Bălteni.

Ca beneficii, comunele partenere traversate de drumului strategic vor avea noi oportunități de dezvoltare economică și locuri de muncă apărute ca urmare a potențialelor investiții în zonă, crearea premiselor pentru atragerea unui număr sporit de turiști la cele 19 obiectivele turistice din zonă, printre care Mănăstirea Florești, bisericile de lemn din Zăpodeni și Codăești, precum și Casa Memorială Emil Racoviță din comuna Dănești. De asemenea, investiția ar putea conduce la creșterea veniturilor locale prin crearea premiselor dezvoltării de noi afaceri în zonă, creșterea siguranței circulației pentru locuitorii comunelor și creșterea confortului pentru transportul public de călători. Pentru Consiliul Județean, se vor reduce costurilor de întreținere a tronsoanelor de drum județean ce compun traseul, ceea ce va conduce, implicit, la creștea resursele ce vor fi alocate pentru alte investiții în modernizarea infrastructurii rutiere.

 

Proiectul se află în stadiul de evaluare a ofertelor financiare

Proiectul și execuția lucrărilor au fost scoase împreună la licitație. Pentru două tronsoane, respectiv Zorleni – DN 2F și Laza – DN 15D, s-au înscris două asocieri care au ca lideri firme din Botoșani, respectiv Bârlad. Pentru cel de-a treilea tronson, de altfel și cel mai greu de realizat ținând cont de infrastructura actuală, s-a înscris doar o asociere de firme, cea care are ca lider firma din Botoșani. În prezent, se fac evaluările financiare ale ofertelor depuse. Dacă lucrurile vor merge bine și nu vor apărea contestații sau alte probleme, lucrările ar trebuie să înceapă efectiv spre sfârșitul primăveri anului viitor. Investiția are stabilită ca durată de execuție 30 de luni și ar urma să fie finalizată în iunie 2022. (I.P.)

About Simona Vasile

%d blogeri au apreciat: