Home / Social / Seceta prelungită creează probleme. Cultura de rapiță de pe mii de hectare ar putea fi compromisă

Seceta prelungită creează probleme. Cultura de rapiță de pe mii de hectare ar putea fi compromisă

Rapița semănată pe mii de hectare în județul nostru are de suferit din cauza secetei prelungită din ultima perioadă, lipsa apei din sol făcând ca această cultură să nu răsară. Specialiștii în agricultură prevăd deja producții slabe în vara anului viitor, chiar mai mici și decât anul acesta, când au fost înregistrate medii de 1.148 kg/hectar.

Schimbările climaterice din ultimii ani, cu perioada alternante de ploi abundente și secetă prelungită, afectează tot mai mult agricultura din zona Moldovei. După o primăvară fără ploi, care au afectat culturile de toamnă, și o jumătate de vară ploioasă, în județul nostru s-a instalat din nou seceta, de la mijlocul lui iulie. Consecințele se văd tot în agricultură și sunt resimțite din plin de către fermierii care au semănat rapița pe o suprafață de peste 17.000 de hectare.

Din păcate, sunt puține zone unde a răsărit cultura, iar acolo unde s-a întâmplat, a ieșit din pământ în procent de 70%. Trebuie să plouă măcar 20 de litri/metru pătrat, care să declanșeze procesul de germinare și apoi de răsărire. Dacă în două săptămâni nu vor fi precipitații consistente, probabil vor fi semne de întrebare la producția de rapiță”, ne-a declarat directorul Direcției pentru Agricultură Județeană Vaslui, Gigel Crudu.

În condițiile în care procesul de răsărire la rapiță este mai mic decât cel de anul trecut, producțiile de rapiță din 2019 ar putea fi sub o mie de kilograme la hectar. Producția medie în acest an a fost de 1.148 kg/ha. (Ionuț PREDA)

About Mihai Vasile

x

Check Also

Concertul-surpriză oferit bârlădenilor de Muzeul „Vasile Pârvan”, cu ocazia Sărbătorilor de iarnă

Muzeul „Vasile Pârvan” oferă publicului ...

Accident în lanț, în care au fost implicate patru mașini, pe E 581, după ce o șoferiță a intrat într-o depășire ilegală

Patru mașini au fost implicate ...

Fonduri europene de zeci de mii de euro pentru deschiderea unei afaceri

de Dănuț CIOBANU Ieri, la ...

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d blogeri au apreciat: