Google+
Home » Social » Cel mai bătrân elev de școală primară din județul Vaslui are 45 de ani și este în clasa a III

Cel mai bătrân elev de școală primară din județul Vaslui are 45 de ani și este în clasa a III

Clopoțelul începutului de an școlar a sunat și pentru o partea dintre deținuții Penitenciarului Vaslui. Unitatea de detenție, în colaborare cu Centrul Școlar de Educație Incluzivă „Constantin Pufan” Vaslui, a organizat la sediul instituției festivitatea de deschidere a noului an școlar pentru persoanele condamnate aflate în custodia și care s-au înscris la cursurile școlare. Cu această ocazie, au fost prezentate cadrele didactice, angajate ale Inspectoratului Școlar Județean, care vor asigura instruirea școlară a celor 28 persoane condamnate înscrise în acest an și curriculum școlar stabilit la nivel național de Ministerul Educației.

”Din cele 28 persoane condamnate înscrise, 12 vor studia la nivelul primar, clasele I-IV, și 16 în ciclul gimnazial, clasele V- VIII.

Nicolae Toma

Cei mai tineri dintre elevi au 23 de ani și sunt înscriși în clasele întâi și a VII-a, iar decanul de vârstă are 48 de ani și este înscris în clasa a VII- a. Cel mai în vârstă înscris în ciclul primar este în clasa III a și are 45 ani”, ne-a declarat purtătorul de cuvânt al Penitenciarului Vaslui, Nicolae Toma.

Diploma de studii, certificatul de absolvire precum și foaia matricolă se eliberează de către unitatea de învățământ care asigură cu personal didactic buna desfășurare a cursurilor, fără a fi înscrise mențiuni cu privire la locul în care s-a derulat instruirea școlară. Conform Legii nr. 254/2013 privind executarea pedepselor și a măsurilor dispuse de organele judiciare în cursul procesului penal, școlarizarea persoanelor private de libertate este obligatorie, iar fiecare deținut care promovează un an școlar beneficiază de 30 de zile considerate ca executate din pedeapsă, zile care se acordă numai în cazul absolvirii anului școlar. Ca serviciu public aflat în slujba comunității, Penitenciarul Vaslui, în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean Vaslui, organizează cursuri de școlarizare pentru persoanele condamnate, urmărind compensarea deficitului școlar și prevenirea, în acest fel a recidivei, prin transmiterea unor valori fundamentale, formarea de deprinderi și atitudini, care să determine comportamente prosociale.

”Prin implicarea persoanelor private de libertate în aceste activități se urmărește a scoate persoana privată de libertate din starea de inadaptabilitate psihologică și socio-culturală și apropierea de un mediu natural, original și sănătos care asigură condiții cât mai apropiate de un mediu social normal, specific oamenilor liberi. Toate acestea contribuie la diminuarea efectelor negative ale încarcerării, la optimizarea stării de spirit precum și la dezvoltarea unor competențe educaționale de bază care vor contribui la dezvoltarea individuală și vor facilita reintegrarea socială a acestor persoane private de libertate”, a conchis Nicolae Toma. (Ionuț PREDA)

About Simona Vasile

error: Content is protected !!
%d blogeri au apreciat: