Google+
Home » Politic » Primarul comunei Ștefan cel Mare, acuzat de USR că a încercat să-i intimideze pe cetățenii care au semnat inițiativa ”Fără penali”
Moraru, primar Stefan cel Mare

Primarul comunei Ștefan cel Mare, acuzat de USR că a încercat să-i intimideze pe cetățenii care au semnat inițiativa ”Fără penali”

USR reclamă abuzurile primarilor din țară, care fac presiuni și încearcă să intimideze cetățenii care au semnat inițiativa “Fără Penali în funcții publice», ca să anuleze listele cu semnături.

Uniunea Salvați România (USR) susține că în mai multe județe din țară, primarii au început să sune cetățenii de pe liste, chiar de față cu voluntarii împuterniciți de comitetul de inițiativă să predea listele. Pe lista localităților incriminate de USR se numără și comuna vasluiană Ștefan cel Mare.

În comuna Ștefan cel Mare, din județul Vaslui, primarul a chemat fiecare cetățean care a semnat să confirme dacă semnătura îi aparține. Fiecare a fost pus să dea declarații scrise și indus în eroare prin diverse întrebări”, se arată într-un comunicat de presă al USR.

Contactat telefonic, Mihai Moraru, primarul comunei Ștefan cel Mare, a negat că a făcut lucrurile reclamate de către USR: Conform legislației în vigoare, primarul este obligat să verifice semnăturile. Dacă nu se face dovada semnăturii, conform legii, se face o comunicare la Poliție pentru a verifica dacă respectiva persoană locuiește în comună. Dosarul care a fost depus la primărie este public și se poate consulta. Acțiunea de verificare a semnăturilor a fost demarată conform legii, iar o surpriză mare este că o parte din cetățenii de pe listă nu-și recunosc semnătura sau o contestă, din motivul că persoanele care s-au ocupat cu strângerea semnăturilor au pus alte întrebări. Spre exemplu, Constantin Dăbureac, din localitatea Brăhășoaia, contestă semnătura deoarece întrebarea pusă a fost dacă este împotriva abuzurilor minorilor. Sunt alte persoane care au fost în Anglia sau Suedia și se găsesc pe listă și nu își recunosc semnăturile. Sunt 30 de semnături în total, iar o parte din cetățeni și-au asumat semnăturile”.

Inițiativa Fără Penali în Funcții Publice a strâns peste 1.000.000 de semnături, dintre care câteva sute de mii au fost primite prin poștă. Membrii USR spun că voluntarii au muncit mult pentru a verifica listele înainte de întocmirea dosarelor și o parte dintre semnături au fost eliminate deoarece păreau a avea probleme de conformitate.

De exemplu în Huși, județul Vaslui, au fost scoase din dosare 1.700 de semnături pentru că scrisul era același la toate semnăturile, alte 9.000 de semnături din Ilfov au fost eliminate chiar de către membrii USR. <Fără Penali> este un proiect care afectează foarte direct și explicit interesele unui număr consistent de politicieni aflați astăzi la butoane, atât în administrația publică centrală, cât și în primăriile și consiliile județene și locale. Nu ne-au dat prea multă importanță până acum pentru că niciunul dintre ei nu a crezut că inițiativa va strânge semnăturile. Le-am strâns. Și acum încearcă cu disperare să ne blocheze. Sunt convins că vor folosi toate mijloacele ca să ne blocheze, de la șantaj, violență fizică, până la plângeri la poliție și parchet. Nu ne vom lăsa intimidați, vom continua să cerem validarea semnăturilor, vom continua să arătăm public abuzurile făcute împotriva noastră până când Fără Penali va ajunge în Parlament”, a declarat președintele USR Dan Barna. (Dănuț CIOBANU)

About Simona Vasile

error: Content is protected !!
%d blogeri au apreciat: