Home / Social / Tinerii vasluieni au luat cu asalt facultățile de medicină, ca să poată pleca afară, în timp ce criza forței de muncă în construcții se adâncește

Tinerii vasluieni au luat cu asalt facultățile de medicină, ca să poată pleca afară, în timp ce criza forței de muncă în construcții se adâncește

Tinerii nu mai sunt atrași de școlile profesionale, unde să se specializeze într-o meserie solicitată pe piața muncii. După ce ani la rând am avut de a face cu o inflație de absolvenți la drept, în prezent, este la modă medicina. Cum au finalizat studiile, mulți tineri pleacă în străinătate pentru salarii mult mai mari, în timp ce firmele locale se plâng că nu mai au forță de muncă. Cel mai lovit sector de activitate este cel al construcțiilor, unde deficitul de personal este imens.

Criza forței de muncă calificată îngrijorează tot mai mult administrațiile publice din județul Vaslui. Pe piața muncii sunt foarte multe meserii cu un deficit serios de personal, în timp ce tot mai mulți tineri preferă să studieze specialități care nu au legătură cu cerințele mediului de afaceri. Vasile Pavăl, primarul municipiului Vaslui, a spus că a fost scăpată printre mâini o generație de tineri, iar acest lucru nu trebuie să mai continue.

Au plecat foarte mulți tineri, iar din urmă nu am pus nimic. Dacă nu se iau măsuri vor fi probleme. Unde sunt școli profesionale, nu se înscrie nimeni. Trebuie pregătit totul din timp, pentru ca tinerii să nu facă cursuri de diplomație, care nu sunt căutate pe piața muncii. Toți se îndreaptă, astăzi, spre medicină. Părinții vor copiii la școli bune”, a spus Vasile Pavăl.

Din nefericire, perspectiva pe piața muncii locale este extrem de sumbră. Majoritatea tinerilor susțin că nu se pot realiza în România și preferă să plece în alte țări europene pentru a se dezvolta personal. “Ar trebuie să avem o reacție, să îi întrebăm pe acești tineri ce îi determină să plece? Ai fost în facultate și ai finalizat studiile, dar apoi ai căutat altceva pe piața de muncă din țară? Nu tinerii vor schimba ceva? Eu spun că avem posibilitatea să ne dezvoltăm și la noi, dar trebuie încercat acest lucru”, a mai spus Vasile Pavăl.

Soluții de avarie

În contextul în care criza firmelor de construcții va continua, Primăria Vaslui are în intenție înființarea unei societăți de acest profil.

”Nu mai vin firmele să lucreze în interiorul orașelor. Majoritatea operatorilor economici merg în mediul rural, unde se implementează proiecte pe infrastructură prin PNDL. O să fim nevoiți să facem o societate pentru repararea drumurilor, care să fie în subordinea Primăriei Vaslui. Va fi foarte greu, pentru că nu mai sunt firme de construcții”, spunea Vasile Pavăl la începutul acestui an.

Cu o situație similară se confruntă și autoritățile publice din mediul rural. Neculai Moraru, primarul comunei Fălciu, a spus că lipsesc din județ firmele de construcții civile, cum ar fi grădinițe, școli, dispensare etc.

”Este o situație delicată. Mai avem în județ vreo două – trei firme mai puternice pe infrastructură rutieră. Firme sunt, dar nu au forță de muncă și nu se pot prezenta la licitații”, a explicat Neculai Moraru.

Reuniți într-o ședință de lucru la sediul Camerei de Comerț, Industrie și Agricultură (CCIA) Vaslui, managerii firmelor de construcții din județ s-au plâns că cea mai mare problemă cu care se confruntă este lipsa forței de muncă. Patronatul a avertizat reprezentanții autorităților publice locale că situația este foarte gravă. “Nu avem forță de muncă, lumea pleacă! Sunt foarte mulți în plată la venitul minim garantat și nu vin la treabă. Aduci oameni, îi pregătești și după doi ani pleacă în Anglia pe un salariu de patru ori mai mare. La Vaslui, noi îi plătim prost pe salariați”, a spus un patron. (Dănuț Ciobanu)

About Tehno Redactor

x

Check Also

Bazinul de înot și polo din municipiul Vaslui intră la proiectare

Proiectul construcției unui bazin de ...

O troiță nouă, dedicată eroilor Revoluției din 1989, sfințită în Cimitirul ”Eternitatea” din Vaslui

O troiță nouă, dedicată eroilor ...

Peste 1.500 de copii, așteptați la Episcopia Hușilor pentru a se întâlni cu Moș Crăciun

Peste 1.500 de copii sunt ...

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d blogeri au apreciat: