Home / Administratie / Ce-i mai place transparența primarului Boroș! Dar să fie în plic închis, nu pe facebook precum pozele din vizitele sale de lucru

Ce-i mai place transparența primarului Boroș! Dar să fie în plic închis, nu pe facebook precum pozele din vizitele sale de lucru

După Planul urbanistic general (PUG) și cel de mobilitate urbană durabilă (PMUD), un alt plan dă bătăi de cap administrației din Bȃrlad, care se vede nevoită să pună în aplicare din ce în ce mai des prevederile Legii nr. 52 / 2003 privind transparența decizională în administrația publică.

A venit rȃndul PUZ, adică Planului Urbanistic Zonal, să fie elaborat, iar obiectivul de investiții pentru care e necesară o nouă consultare publică este ″Extinderea și dotarea ambulatorului de specialitate din cadrul Spitalului Municipal de Urgență «Elena Beldiman» Bȃrlad, din Strada Republicii Nr. 300″.

Ca să nu încalce prevederile legale sau vreuna dintre măsurile cuprinse în Regulamentul local de implicare a publicului în elaborarea sau revizuirea planurilor de urbanism în municipiul Bȃrlad, aprobat prin HCL nr. 46 / 28.02.2018, primarul Boroș s-a grăbit să semneze un anunț în care solicită subordonaților săi demararea procesului de informare și consultare a cetățenilor cu privire la realizarea Planului Urbanistic Zonal pentru ambulatoriul din Spitalul Municipal.

Ce trebuie să facă, mai exact, bȃrlădenii? Simplu. Să participe la luarea deciziilor administrative. Cum anume? În scris. În vremuri în care interacțiunea dintre autorități și publicul larg s-a mutat, într-o proporție covȃrșitoare, în lumea digitală, Dumitru Boroș îi invită pe contribuabili să-i trimită răvașe pe adresa Primăriei. Edilul așteaptă plicuri cu părerile bȃrlădenilor despre modul în care ar putea fi extins și echipat corespunzător ambulatoriul din incinta Spitalului Municipal de Urgență ″Elena Beldiman″ Bȃrlad.

Cei interesați pot trimite ”observații și sugestii” pȃnă la data de 25 septembrie, cu mențiunea că în etapa elaborării propunerilor privind intenția de realizare a PUZ-ului se va consulta și documentația referitoare la întocmirea acestuia (19 – 25 septembrie). Dumneavoastră, stimați cetățeni, ați înțeles? Nici noi! În linii mari, ”dezbaterea publică” la care vă invită edilul-șef nu e la vedere, precum ”instantaneele” surprinse de fotograful pe care-l ia după dumnealui în vizitele de lucru. Nu e nici pe facebook, nici pe stadion, nici în sala de ședințe, nici Centrul de afaceri, nici la Casa de cultură sau la Cinema. ”Dezbaterea publică” e în plic închis, livrat prin Poștă.

Dacă primarul Boroș mai bifează, prin acest demers de consultare publică, o obligație administrativă, bȃrlădenii care nu știu ce presupune un Plan Urbanistic Zonal, dar vor să-și manifeste simțul civic, trebuie să știe că acesta este un proiect care are caracter de reglementare detaliată a dezvoltării urbanistice a unei zone din localitate. Mai precis, PUZ-ul face referire la locuire, servicii, producție, circulație, spații verzi ori instituții publice, și asigură corelarea dezvoltării urbanistice complexe a zonei cu prevederile PUG-ului localității din care face parte.

Prin PUZ se stabilesc, de asemenea, obiectivele, acțiunile, prioritățile, reglementările de urbanism (permisiuni și restricții) care trebuie să fie aplicate în utilizarea terenurilor și conformarea construcțiilor din zona respectivă. Cu alte cuvinte, PUZ-ul reprezintă o fază premergătoare realizării investițiilor, prevederile acestuia realizȃndu-se etapizat.

După consultarea publică în ceea ce privește „Planul de Mobilitate Urbanã Durabilã (PMUD)”, consultare care a avut loc în luna iunie, așteptăm cu interes concluziile administrației bȃrlădene referitoare la PUZ–ul pentru ″Extinderea și dotarea ambulatorului de specialitate din cadrul Spitalului Municipal de Urgență ″Elena Beldiman″ Bȃrlad. Sperăm, ca de altfel toți bȃrlădenii, ca aceste concluzii să reflecte și opiniile contribuabililor, iar investiția să se deruleze cȃt mai curȃnd și fără sincope. (Simona MIHĂILĂ)

About Tehno Redactor

x

Check Also

Bârlădenii vor fi feriți de insolație

Pasiunea pentru plantat dar și primele raze ale soarelui ...

Veste bună pentru comercianții vasluieni! Din toamnă vor fi relocați în două hale ale noului bazar

de Dănuț CIOBANU  Începând din toamna acestui an, comerciații ...

Primăria Vaslui va achiziționa încă două microbuze moderne. Vor fi introduse noi trasee de transport public în oraș

Două microbuze noi pentru transportul public de călători vor ...

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d blogeri au apreciat: