Home / Sanatate / Speriate de pesta porcină, autoritățile impun vânătorilor din județ să omoare 1.000 de mistreți

Speriate de pesta porcină, autoritățile impun vânătorilor din județ să omoare 1.000 de mistreți

de Mihaela NICULESCU

Vânătorii din județul Vaslui sunt în focuri. Până la sfârșitul lunii noiembrie, vânătorii din Asociația Județeană a Vânătorilor și Pescarilor Sportivi (AJVPS) trebuie să împuște 300 de porci mistreți din cele 27 de fonduri cinegetice din subordinea asociației, iar până în februarie 2019 (sfârșitul anului de vânătoare), diferența până la 1.000.

Cota de recoltă a speciei mistreț a fost suplimentată în vederea prevenirii pestei porcine africane, depistate deja în județul Galați la porcii domestici.

Conform Ordinului Ministrului Apelor și Pădurilor nr. 827/2018 privind aprobarea unor măsuri pentru combaterea pestei porcine africane, conform planului de măsuri, a fost stabilit un număr de porci mistreți ce trebuie vânați în termen de 90 de zile de la publicarea Ordinului. Noi suntem pe poziție și ne conformăm. Am prelevat probe de la animalele împușcate și le-am trimis la DSVSA pentru analiză. Din fericire, până acum nu s-a înregistrat niciun caz de pestă porcină și sperăm nici să nu fie”, a declarat Virgil Cadar, președintele AJVPS Vaslui.

Acesta a dat asigurări că totul decurge conform procedurii. Mistreții recoltați, eviscerați corect, sunt transportați imediat la centrul de recoltare a vânatului, din incinta AJVPS Vaslui, unde sunt crotaliați și predați. Intestinele se ambalează în saci de folie și se îngroapă în locul unde mistrețul este eviscerat. Carcasele de mistreți sunt predate vânătorilor care i-au împușcat după ce se comunică buletinul de analiză de către DSVSA Vaslui. Dacă probele sunt bune, mistreții sunt cumpărați de vânători, fără a avea drept de desfacere a cărnii pe piață.

Riscul contaminării cu pestă porcină africană este destul de mare, în ciuda măsurilor stipulate în Ordinul 827/2018, virusul putându-se răspândi foarte rapid, odată identificat la un animal. Ordinul face referire nu doar la exemplarele din specia mistreț ci și la alte specii precum șacal, vulpe, cioară grivă și coțofană. În județul Vaslui sunt peste 45 de fonduri cinegetice aflate în administrarea AJVPS Vaslui și a altor asociații de profil sau a Ocolului Silvic.

About Tehno Redactor

x

Check Also

Mașinile de la școlile de șoferi au interzis în centrul municipiului Vaslui

de Dănuț CIOBANU Primăria Vaslui ...

Ambrozia dispare din zonele verzi ale Vasluiului

Goscom Vaslui desfășoară, în această ...

Banii europeni conving tot mai mulți vasluieni să se califice în sectorul agricol

Vasluienii sunt tot mai interesați ...

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d blogeri au apreciat: